Abisko is een klein oud Samisch dorp in het Noorden van Zweden. Het is een toeristisch centrum dat vooral bekend is vanwege het gelijknamige nationaal park.

Situering

Abisko en het Abisko Nationaal park liggen in het noorden van Zweden boven de poolcirckel. Het is gelegen aan de Ertsspoorlijn tussen Narvik en Luleå. Tevens is het gelegen aan de Europese weg 10.

abisko.jpg

Openbaar vervoer

De streek is het beste te bereiken met het vliegtuig of de trein.

Kies je voor het vliegtuig is de kans groot dat je op Stockholm vliegt en van daar uit een binnenlandse vlucht richting Kiruna neemt. Van daar uit is het nog een korte trein- of taxirit tot in Abisko.

Er is ook een nachttrein die je in ongeveer 19 uur van Stockholm naar Abisko brengt. De trein zet je af vlak voor de ingang van het Nationaal park, je kan dus na een nacht in de slaaptrein meteen beginnen hiken.

De E10 autoweg loopt ook door het dorpje, dus het park is ook perfect bereikbaar met de wagen.

800px-Abisko_Turiststation_train_station.JPG

Beste periode

De beste periode om te hiken is redelijk afgemeten. Vanaf half juni to half september zijn de hutten open en kan je van normale zomerse omstandigheden spreken. Er kan half juni nog wel behoorlijk wat sneeuw liggen dus informeer je op voorhand. Meestal is het dan ook zeer nat vanwege al het smeltwater.

De rest van het jaar is voorbehouden aan de tourskiërs en wintertochten. Het kan zeer koud zijn en de omstandigheden ruw, het vraagt dus wel enige kennis van zaken en aangepast materiaal alvorens je in de winter naar het gebied trekt.

Hou rekening met de zon. In de winter wordt het amper licht in dit gebied, in de zomermaanden en zeker in juni is het er 24u licht. Een schitterende zon om bv. drie uur 's nachts is dan heel normaal

Overnachten

Allemansrätten

Zweden kent het allemansrecht.  Het in Finland, Noorwegen en Zweden geldende gewoonterecht om particuliere grond te betreden om van de vrije natuur te genieten. Toegestaan is onder andere: wandelen, fietsen, zwemmen en varen, niet-beschermde bloemen, paddenstoelen en bessen plukken, en voor één nacht een tent opzetten.

Je kan dus in Zweden perfect in het wild kamperen.

Binnen het nationaal park is dat recht sterk ingeperkt. Kampvuur en bivakkeren buiten één van de drie aangeduide bivakzones is verboden. Meer info hier.

Hutten

Over heel Zweden en zeker in de buurt van Abisko zijn tal van hutten te vinden. De hutten zijn meestal in het beheer van de

'Swedish Tourist Association' en te boeken via hun website. Boek je meerdere nachten kan het soms interessant zijn lid te worden om zo een korting te krijgen en uiteindelijk goedkoper uit te komen.

Interessante tochten

De meest gekende tocht is ongetwijfeld de Kungsleden. Het pad is ongeveer 425 kilometer lang en loopt van Abisko in het Noorden naar Hemavan in het zuiden. Het pad is aan het einde van de 19de eeuw opgericht door de Svenska Turistföreningen om mensen de schoonheid van Lapland te laten zien.

Veel mensen komen hier om de Kebnekaise te beklimmen. Er zijn nog enkele 2000-ers in de buurt.

 

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be