Overnachten en kamperen

Om te overnachten in Ierland moet je niet veel moeite doen als hiker. Naast de mogelijkheid om in Hostels te overnachten kan je in vele pubs terecht voor een overnachting in een bed.

Wil je bivakkeren dan moet je het nog minder ver zoeken want in Ierland is het bijna overal mogelijk om je tentje of tarp te plaatsen in een weiland of bos, op voorwaarde dat je het even vraagt want het merendeel van het land is private eigendom. De Ieren zijn echter zeer gastvrij en maken graag een praatje. Als je dus de vraag stelt of je ergens kan bivakkeren zal je niet op 5min. rond zijn met je babbel. In minder bewoond of bewerkt gebied zal wildkamperen vaak ook zonder moeite getolereerd worden. Staat er uitdrukkelijk een bordje dat "Wild camping prohibeted" is, dan zet je er je tent of tarp dan ook niet op!

Wil je een mooi plekje, vraag het dan zeker aan locals waar het het mooist is om te bivakkeren. Vaak kom je op plekjes die je zelf moeilijk tot niet had kunnen vinden. Er bestaan zelfs websites met de mooiste plekjes van Ierland. Aan jou om te ontdekken of de plekjes hun reputatie waard zijn!

ierland pub.jpg

Bij een trekking in Ierland kom je vroeg of laat in een pub terecht met live music. Blend in, leg contact met de locals, geniet van de sfeer, en vooral eet en drink iets want een hele avond van topmuziek genieten op één glaasje, is misplaatste zuinigheid.

Openbaar vervoer

In Ierland zal je vaak via Dublin op het eiland arriveren. Van daaruit vertrekken diverse buslijnen of treinen doorheen het eiland. Vaak is er een mix van privaat uitgebate diensten die je doorheen het land brengen. Voor de busdiensten die langere afstanden overbruggen gebruikt men vaak ook de naam "coaches". Via de website transport for Ireland kan je alle routes vinden om je te verplaatsen. Bepaalde ritten zijn goedkoper als je ze op voorhand boekt. Afhankelijk van de gekozen route kan je je ook door een combinatie van lokale buslijnen verplaatsen maar reken dan op heel wat reistijd want de bussen slingeren door de dorpjes en in steden doorheen de voorstedelijke gebieden. 

In Ierland kan je natuurlijk ook in de grotere steden een wagen huren. Vergeet wel niet dat de Ieren aan de linkerzijde van de weg rijden. Bovendien hebben de Ieren - zeker op het platteland - een speciale rijstijl. Vaak razen ze door de vele holle wegen en beperken ze hun snelheid niet op de vaak slingerende wegen. Dat doen ze enkel door het toegooien van hun remmen eens ze een tegenligger zien opduiken. Op de weinige snelwegen op het eiland wordt je verondersteld om in te halen via rechts op een daarvoor verbrede strook. Een beetje ongewoon maar het went wel snel. Rondepunten zijn vaak voorgevormd maar opnieuw is het opletten met het links rijden als je tijdig je afslag nodig hebt. Meer informatie over het rijden in Ierland kan je op de website van de Ierse Politie vinden.

Beste periode

Ierland wordt, net zoals Schotland, vaak gezien als een land met veel en hevige regen. Toch mag je ervan uitgaan dat tussen februari en juni er minder regen valt. Eind juni, begin juli neemt de vochtigheid toe. In de zomer wisselen droge periodes overdag af met zeer vochtige ochtenden door sterke dauw. Naargelang de maanden vorderen wordt het vochtiger. Oktober en november zijn gekend als regenmaanden met stevige buien. Vanaf de late zomer zijn er door de invloeden van de nabije Atlantische oceaan regelmatig hevige stormen. Aangezien er op het eiland weinig natuurlijke beschutting te vinden is ben je vaak wel overgeleverd aan de elementen. In januari en februari mag je wel eens sneeuw verwachten, in de andere maanden is dat zeer uitzonderlijk.

De buienradar voor Ierland kan je op de website van de Ierse Meteorologische diensten (MET) vinden.  

Midges zijn niet alleen in Schotland aanwezig. Ook op het Ierse eiland kan je vanaf de late lente last krijgen van de grote hoeveelheden prikkende vliegjes. Dit maakt dat je best op een plek met de nodige wind bivakkeert zodat de midges weggeblazen worden. 

De beste periodes om te hiken in Ierland zijn dan ook de maanden april en mei.

Bewegwijzering en paden

De paden van langeafstandsroutes worden gemarkeerd met houten palen waarin het logo van de betreffende route of trail gegraveerd en ingekleurd is. Vaak wordt dit gecombineerd met een pijl die de richting aangeeft. Soms wordt het logo van de trail geverfd op een steen of houten schutting. Op diverse kruisingen met andere paden worden wandelbomen geplaatst met duidelijke pijlen. De richting die aangegeven wordt loopt niet steeds via een echte weg omdat vele routes ook gewoonweg door weiland, veen en bossen lopen. In een wei, soms nog begraasd door koeien of schapen, moet je dan gewoon het grasland oversteken in de richting van de pijl. Je zal soms een stenen muurtje over moeten steken via een klein houten trapje of smalle opening in de muur van de omheinde wei. Dat kan wel eens wat minder handig zijn met een grote rugzak op je rug. Met wat geluk zijn er poortjes op de route en kan je vrij makkelijk de poort open doen en opnieuw sluiten. In het beste geval valt de poort automatisch terug in het slot. Wel opletten dat je de poort laat zoals je die aantreft want je wilt niet meteen honderden schapen loslaten in de streek. 

De meeste trails zijn gelukkig goed bewegwijzerd of gemarkeerd. Een ruwe routebeschrijving of een eenvoudige kaart zijn vaak voldoende. In minder ontwikkelde gebieden of aan de kustlijn is het soms wat meer opletten.

Ierland waymarking.jpg

Wegwijzers en padmarkeringen op lange afstands routes, meestal op houten paal, soms ook geverfd op rotsen of andere materialen.

Kaarten en topogidsen

Je kan makkelijk topografische kaarten vinden van Ierland. Deze zijn, net zoals in de UK, gekend als die kaarten van Ordnance Survey maar in dit geval met een toevoeging van de i voor Ireland. Ze hebben gewone kaarten met schaal 1:50.000 maar om te wandelen zijn de Adventure series op schaal 1:25.000 toch wat aangenamer. Op de meeste kaarten zijn de bekendste wandelroutes ingetekend. De legende is duidelijk omschreven en je kan heel goed het onderscheid maken tussen de verschillende landschapselementen door het voldoende detail op de kaart.

Deze topografische kaarten zijn zeer vergelijkbaar met de topografische kaarten van het NGI. Ook is hier het noorden van de kaart het effectieve noorden. Bovendien zijn de kaarten zeer betaalbaar. 

Voor lange-afstandpaden zijn er soms speciale kaarten uitgebracht waardoor je niet teveel van die topografische kaarten nodig hebt. Zo bracht bv. Harvey maps diverse kaarten uit waarbij de noodzakelijke stukken kaart bijeengebracht zijn zodat je, vaak op een schaal van 1:30.000, de hele route op 1 kaart krijgt. Het enige minput is dat je niet echt veel kan afwijken van je route maar je spaart natuurlijk wel heel wat kaarten uit op een route van meer dan honderd kilometers.

Alle populaire wandelroutes hebben een eigen wandelgids. Cicerone en Outdoor zijn de bekendste uitgevers.

Ierland Wicklow.jpg

Op de Wicklow Way

Bevoorrading en water

Ierland is buiten de steden zeer beperkt qua voorzieningen om te bevoorraden. In de dorpjes is niet steeds een warenhuis. Vaak is het ettelijke kilometer rijden of wandelen om een supermarkt te vinden. Bekijk dus voorafgaand aan een hiking waar je wat wilt bevoorraden en wat de openingsuren zijn. De Ieren zijn gelukkig wel behulpzaak en nemen vlot lifters mee als je eens wat van je route af moet om te bevoorraden. Het is ook een land waar je makkelijk lokaal kan kopen. Vaak beperkt zich dit op het platteland tot de meest voorkomende hoeveproducten, vaak op basis van de kweek van koeien of schapen. Is er een pub dan kan je er ook altijd een maaltijd nuttigen naast het bekende Guinnessbier. 

Bekende supermarktketens in Ierland zijn Tesco, Spar, Aldi en Lidl.

Water kan je op vele plaatsen makkelijk filteren. Echter mag je niet vergeten dat op vele plaatsen vee gekweekt wordt met de nodige gevolgen voor de bevuiling van het water. Het kan nooit kwaad om even te polsen bij de boer of het water uit de kraan drinkbaar is en dan kan je eventueel zelfs water tanken aan een weiland. De vele stroompjes zijn verleidelijk... maar als je er je watervoorraad mee wilt aanvullen kan je best het water even koken. Dat is het veiligst. 

Heb je gas of andere brandstof nodig voor je kookvuurtje, dan zoek je best uit waar je een outdoor shop kan vinden. Methylalcohol (methanol) zal je onder die naam niet vinden, dat zal men vaak kennen als Methylated spirits. Bekende buitensportzaken in Ierland zijn Cotswold Outdoor, Outdoor Adventure Store, Tresspass en Basecamp.

Op de meest populaire paden is er in het normale wandelseizoen een bagage-transfer mogelijk.

ierland Dingle.jpg

Dingle Bay

Mobiel netwerk

Dekking : In Ierland zijn er amper plekken zonder gsm-signaal. Als dat het geval is, is dat doorgaans het gevolg van het lokale reliëf.
Houd er wel rekening mee dat centraal in uitgestrekte natuurgebieden zoals Connemara, Dingle of Kerry de ontvangst maar povertjes zal zijn. Wie op de telefoon rekent voor navigatie zal er dus zijn voorzorgen moeten nemen. Wil je dit in meer detail bekijken kan je terecht op deze tool.

Roaming : gratis voor de Ierse republiek. Noord-Ierland volgt de UK en daar zijn er dus geen vaste afspraken en zoek je dit best uit voor je vertrekt.

Noodoproep bergredding : 999 of 112. Alternatief werk met SMS via www.112.ie (vooraf registreren en eigenlijk bedoeld voor personen met spraakstoornissen, maar het kan handig zijn als er nauwelijks bereik is).

ierland stile.jpg

Typisch voor Ierland : paden die ongemakeerd dwars door een weiland gaan. Soms zijn er poortjes, maar vaker moet je over het hek met een stile.

Interessante tochten

De zeer toegankelijke Wicklow way is een route van om en bij de 130km die net aan de rand van Dublin vertrekt in Zuidelijke richting doorheen de Wicklow mountains. De route gaat in lijn door bebost terrein en typische Ierse velden. Vaak wordt deze route gecombineerd met routes langsheen de kustlijn om de terugweg naar Dublin aan te vullen met fijne kustwandelingen op de kliffen. Meer info op de Wicklow Mountains pagina van deze website.

Ten Noorden van Dublin, aan de Noordoostelijke kust in Noord-Ierland heb je de Giant's Causeway van 51km. Het is gekend voor zijn uitzonderlijk zichtbare stenen pilaren die de kustlijn een speciale vorm geven.

Een andere route die zeer gekend is de Kerry way, een route van meer dan 200km die in een lusvorm het Zuid-Westen van Ierland toont. Heb je een dag extra, dan kan je onderweg ook de hoogste top van Ierland meepakken, de Carrauntoohil. Een beetje hoger aan de Westkust van Ierland kan je de Dingle Way, opnieuw een luswandeling van meer dan 170km, wandelen. Een beetje zuiderlijker de Beara Way. Deze wandelgebieden in het zuidwesten van Ierland bereik je best met een vlucht naar Cork. De kust is hier spectaculair, met bergruggen die diep in zee doorlopen. Meer info op de Southern Peninsulas pagina van deze website.

Zeer fijne wandelgebieden maar niet per se met gemarkeerde routes zijn de Mourne Mountains in Noord-Ierland of Connemara in het Westen van Ierland. Die laatste wordt vaak gecombineerd met de Burren, een kalkplateau dat met steil klifkusten grenst aan de oceaan. Het is een van de vreemdste landschappen van Ierland. Meer info op de Connemara pagina van deze website.

Ben je specifiek op zoek naar bergwandelingen, wat hier overigens "hillwalking" heet, dan is mountainviews.ie een onmisbare website.

Ben je op zoek naar een lange doorgaande route kan je eventueel de Western Way bekijken. Deze loopt over 2 weken door het binnenland van het groene noordwesten van Ierland. Een andere optie is de Europese E8 route. Die start met de Wicklow Way en vervolgt met de South Leincester Way, East Munster Way, Blackwater Way, een klein stukje Kerry Way en één van de legs van Beara Way. Deze routes sluiten min of meer op elkaar aan en loodsen je van het centrum van Dublin tot het uiterste zuidwestpuntje van Ierland, in 4 à 6 weken.

Ierland Burren_0.jpg

Wellicht het meest speciale landschap van Ierland : de Burren

Nuttige bronnen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be