Elk schiereiland heeft zijn eigen "Way", zijn eigen meerdaagse lusvormige wandelroute. Die kan je uiteraard combineren met extraatjes.
Dingle Peninsula
De Dingle Way start en eindigt in Tralee. De route is 179 km lang en vraagt typisch 8 stapdagen van 5 à 6 uur. De meeste etappes zijn licht glooiend. Op enkele dagen moet er geklommen worden. Vooral de etappe waar je tot 650 m hoog gaat op de schouder van de Mount Brandon is pittig. Om de top van Mount Brandon ("Cnoc Bhréanainn") mee te nemen heb je een 2-tal uur extra nodig over een echt bergpad. Ook op andere dagen zijn er extraatjes of varianten mogelijk.
Alle formules voor overnachting zijn beschikbaar.
Alleen in Dingle "stad", op ongeveer 1/3 van de route, zijn er enkele winkels. Die kan je eventueel aanvullen met een beperkt aanbod in sommige campings, hostels en boerderijen.
De Mount Brandon is een bedevaartsoord voor één van de populairste Ierse heiligen : Sint Brendaan zou volgens de legende met een keltisch vlotbootje afgelegen eilanden (Faroer ?) ontdekt hebben in de vroege middeleeuwen. Waarschijnlijk was deze top ook al in de Keltische tijd een speciale plek : wie op Mount Brandon de zonsondergang ziet, weet dat hij die dag de laatste mens in Ierland is die dat meemaakt. Wie écht de zonsondergang wil meemaken vanop deze piek, plant best een lange vakantie in Dingle : de berg is vaak gehuld in lage wolken.
De meeste bezoekers kiezen voor de kortste route vanuit Faha bij An Clochan. De klassieke bedevaartsroute "Cosán na Naomh" komt vanuit het zuiden, vanuit Dingle "stad" en wandelt een stuk gemakkelijker. Die tweedeling tussen een ruige bergachtige noordkant en een veel rustiger hellende zuidkant is typisch voor de hele bergrug op Dingle.
Die bergrug volgens is trouwens ook één van de mooiste ridge-walks van Ierland.
Het schiereiland zet zich nog verder op de Blasket Islands. Dit ruige eiland is alleen met kleine bootjes bereikbaar, als het weer aanvaardbaar is. Nu is het verlaten - het was ooit een levendige vissersgemeenschap die langzaam uitstierf.
Meer info :
Op beschutte plekken dicht bij de kust zijn er enkele prachtige tropische tuinen. Kells Bay Gardens.
Iveragh - Ring of Kerry
De Kerry Way start in Killarney en maakt een lus door de kustzone van Iveragh Peninsula. Behalve met de tweede etappe door de Black Valley naar Glencar (een klassiek startpunt voor de klim van de Carrauntoohill of "Corrán Tuathail", de hoogste piek van Ierland) blijft de trail weg uit de bergen en blijft ze in de kustzone. Geen zorgen : ook daar is het landschap spectaculair. Soms loopt het pad parallel met de populaire autoroute, maar dan is dat in de praktijk ver of hoog genoeg om er geen last van te hebben.
De Kerry Way vergt 8 à 10 dagetappes. De totale lengte is 185 km met ca. 4000 m+. Dus gemiddeld 20 à 25 km en 400 à 500 m stijgen per dag. Het is een heel interessante route voor beginners of voor gemengde groepen met sterke en minder sterke stappers. Je kan immers vanaf de 4° etappe inkorten door de bus te nemen (buslijn Waterville - Killarney langs noordkant, buslijn Sneem - Kenmare - Killarney langs zuidkant). En er zijn op elke etappe mogelijkheden om naar een topje, een afgelegen kaap of een verlaten stukje strand een extraatje er bij te nemen.
Bevoorrading is geen probleem op de Kerry Way. Alleen op de eerste 3 dagen kom je geen winkeltjes tegen, daarna passeer je om de 1 à 2 dagen een supermarktje.
Neem je de Carrautoohill als extra bij de Kerry Way, dan is het logisch om 2 nachten te boeken in Glencar of Lough Acoose. Een aanrader voor fysiek sterke stappers of trekkers die bivakkeren, is om de ZW-graat van Caher te nemen vanop het colletje na de Black Valley. Gemakkelijk pad, landschappelijk even mooi als de veel lastiger Coomloughra Horseshoe, en totaal onbekend : je zal er behalve de lokale schapenboer niemand tegenkomen.
Een populaire route bij Britse hikers is de volledige kamlijn van de MacGillycuddy's Reeks volgen, van Glencar tot Gap of Dunloe. Je kan er immers op één zware dag van 2000 m+ of op een tweedaagse met bivak, 11 Munro's "baggen". Bij mooi weer is het uitzicht op Dingle Peninsula aan de overkant van Dingle Bay en Beara Peninsula aan de overkant van Kenmare river, absoluut fantastisch. Uiteraard kan je in dit bergmassiefje nog veel andere interessante bergtochten ondernemen. Zie mountainviews.ie.
Enkele andere bergmassiefjes liggen een beetje aan de uithoeken van Iveragh Peninsula en worden door de Kerry Way overgeslagen. Wat ze missen aan hoogte, maken ze meer dan goed door de nabijheid van de oceaan. Dunkerron Mountains zijn de lange keten die de kustweg van Caherdaniel naar Killarney domineert. Glenbeigh Horseshoe is een klein massief met wellicht de mooiste corries met bergmeertjes van het schiereiland.
Iveragh was een ultieme bestemming voor de vroegmiddeleeuwse Ierse monniken die - net zoals sommige boedhistische monikken in de Himalaya nog doen - zich voor gebed en meditatie terugtrekken op een afgelegen eenzame plaats. Ze lieten ons de "beehive huts" of "chlochan" na. De meest afgelegen plek waren de Skellig eilanden, een dubbelpiek midden in de oceaan die bij mooi weer van elk uitzichtspunt of de Kerry Way te zien is. Wil je dit absolute einde van de wereld bezoeken, dan moet je vooraf boeken op één van de 15 bootjes per dag die mogen aanmeren, enkel in de zomer. Dit eilandje had een hoofdrol in "The Last Jedi" van StarWars.
Beara Peninsula
De Beara Way is een stuk minder bekend dan de Kerry Way of Dingle Way. Ze is nochtans even gevarieerd. De langgerekte lus start officieel in Kealkill of Kenmare maar je kan die korte aanloopstukjes ook overslaan. De basisroute is 9 stapdagen van 4 à 6 uur maar het is echt een aanrader om de twee extra's op Bere Island en Dunsey Island mee te nemen. De totale lengte is dan ca. 200 km en ca. 4500 m stijgen.
De bergen zijn iets lager dan op Dingle en Iveragh Peninsulas, maar het blijven echte bergen, gesculpteerd door ijstijdgletschers, met adembenemende uitzichten en alles wat je je bij de Ierse bergen kan voorstellen. Meer informatie : zoek op Caha Mountains.
Dit schiereiland wordt ook minder gepromoot door de toeristische diensten. Misschien heeft dat te maken met de grens tussen county Kerry en county Cork die dwars door dit schiereiland loopt. Het is er dus merkbaar minder druk.
Meer informatie :
- Er is geen officiële website van de Beara Way. De meeste informatie vind je hier, hier en hier.
- Bere Island website : ferry, verblijfplaatsen, wandelroutes en nog veel meer
- Dursey Island : info over de werking van de kabelbaan naar dit eiland en andere informatie van het meest zuidwestelijke puntje dat je in Ierland kan bewandelen.
Wild camping ergens in Caha Mountains op Beara Peninsula
Sheeps Head en Mizen Peninsulas
Sheeps Head is heel geschikt voor een flexibele tocht van enkele dagen. De Sheeps Head Way is de basislus van ca. 85 km / 4 stapdagen en er zijn een hele reeks lokale bewegwijzerde wandelingen die zorgen voor dwarsverbindingen of varianten. De kamlijn van Sheeps Head Peninsula is ook eenvoudig te volgen. Meer info over Sheeps Head Way.
Op Mizen is er geen "Mizen Way". Mizen is een combinatie van "boerenland" met enkele ruige stukken op de hoogste heuvels en langs de kustlijn. De hoogste heuvel - Mt Gabriel - is bereikbaar met de auto en is in gebruik genomen door een radarstation. De toeristische websites duwen iedereen in de richting van de ene spectaculaire wandeling op Mizen Head, met zijn boogbrugje hoog boven een kloof vol kolkende golven. Traditioneel is er weinig wandeltoerisme en dat is vreemd, want het potentieel van Mizen is minstens zo groot als Sheeps Head.
Fastnet is een relatief jong team dat in elkaar hakende luswandelingen opzet. Die kan je relatief vlot bij elkaar puzzelen tot een meerdaagse tocht.
Meer info :
Brugje naar Mizen Head Lighthouse, het meest zuidelijke puntje van Ierland.
Andere activiteiten
In dit gebied kan je ook voor een aantal andere outdoor activiteiten prachtige plekken vinden, en het nodige materiaal huren en eventueel aansluiten bij een lokale gids.
- coasteering : vooral in de meer beschutte baaien kan je met deze mix van zwemmen, rotsklauteren en springen onbekende plekjes op de kliffen ontdekken
- zee-kajakken
- surfen : op sommige stranden komen de perfecte Atlantische golven aangerold.
- rotsklimmen. In Ierland wordt op zijn Brits geklommen - tradklimmen op onbehaakte routes.