De Connemara is de natte far-west van Ierland : weids en vol wind, met meren, grasvlaktes, vol poëzie en geschiedenis. Een prachtig landschap waar je een kust met kliffen, strandjes en eilanden combineert met een glooiende vlakte met meertjes, grasvlaktes en wetlands en met woeste heuvels en enkele kasteeldomeinen.

Situering

De Connemara ligt aan de Atlantische westkust van Ierland. Je bereikt het vrij snel vanuit Dublin, via Galway. Dit stuk van Ierland is het langst - tot 17° eeuw - volledig Keltisch gebleven en het het Gaelic is hier ook langst als gewone spreektaal blijven bestaan.

Het landschap is erg gevarieerd : veel meertjes en veengebied, een reeks bergen die steil en soms rotsachtig honderden meters hoog uit de omgeving oprijzen, een grillige kustlijn met inhammen, eilandjes en baaien. Het is erg landelijk : het grootste stadje, Clifden, heeft 3000 inwoners. Een deel is beschermd als nationaal park. Killary Harbour is de enige echte fjord van Ierland en vormt de officieuze noordgrens van Connemara.

Het gebied is niet erg groot, maar het is erg verlaten en weids, en dat heeft juist een sterke aantrekkingskracht op trekkers en natuurliefhebbers. Met een goede voorbereiding kan je er uitdagende trekkings doen waarbij je padloos over bergkammen, door grasland, door bogs, ... trekt, met alleen een goede stafkaart in de hand. En met de nodige zin voor relatievering. "Het waait hard - tof, dan zijn er geen midges". "Het regent - tof, dan is er over een paar uur een machtige regenboog". "Het stortregent de hele dag - tof, dan zijn er gegarandeerd geen toeristen" ofwel " - tof, dan zullen de pubs wel lekker gezellig vol zitten". "Er is dichte mist - tof, dan dalen we af en komen we meteen onder de wolken". Bij echt stormweer wordt het gebied afgeraden ; een Atlantische stormdepressie kan ongenadig hard inbeuken op dit stukje Ierland.  

Je ontsnapt er niet aan het verleden. De legendarische oud volken die moesten plaatsruimen voor de Kelten, lieten er hun megalitische monumenten achter. De Keltische clan van de O’Flahertys had er zijn kastelen. En de leegte en wildernis doet net als in Schotland ook denken aan het hardvochtige Engelse bestuur dat honderdduizenden compleet verarmde Ieren deed uitwijken naar Amerika, of erger nog, langzaam de hongerdood induwde. 

Beste periode : wandelen kan in de praktijk goed van maart tot oktober. In de winter sluiten de meeste B&B's en andere services voor toeristen en door de noordelijke ligging zijn de dagen echt kort. De beste periode is april - mei. Dan is iets minder kans op regen, (regen zal je altijd hebben), zijn de bogs wat minder nat en zijn de midges nog niet actief.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Naar Connemara

Snelbus of trein vanuit Dublin of bus vanuit Shannon naar Galway. Dan lokale busverbindingen naar Clifden, Letterfrack, Roundstone of naar andere startplekken voor een trekking of basiskampen voor de dagwandelaar. Reken 4 à 5 uur. Zie : Transport Ireland.

Met een huurauto : 4-tal uur vanuit Dublin, 2-tal uur vanuit Shannon Airport.

Met de eigen auto is een hele onderneming waar je toch 2 dagen voor moet rekenen, met ferry's of tunnel naar Dover en opnieuw ferry tussen Holyhead en Dublin.

Ter plaatse

In Connemara is er geen spoorweg ; er is wel een netwerk van buslijnen. De hoofdwegen zijn in de praktijk ook busroutes. Alhoewel : de bussen kunnen ook daar soms vreemde kronkels maken langs een afgelegen dorp of buitenwijk. Zie : Transport Ireland.

Er liggen een hele reeks eilanden voor de kust van Connemara. Sommige hebben een vaste veerdienst :

Bivakkeren en overnachten

Er zijn enkele campings in Connemara. Die zijn ruim en groen genoeg voor een bivak-ervaring in combinatie met een douche en een droge plek op vlakbij. Zie ook dit artikel van camping in Galway, met alles van wild camping over campings met bivakweide tot glamping.

Je kan bivakkeren in Connemara : zie algemene info over Connemara in Ierland. Het nationaal park laat bivakkeren toe, maar dan alleen op de afgelegen stukken (dus niet in het zicht van de gemarkeerde paden dicht bij de grote parking).

Er zijn enkele hostels. Er is een ruim aanbod aan B&B's, hotelletjes, kamer boven pubs, etc.

Interessante tochten

Er is geen "Connemara Way" zoals die er wel is in de andere klassieke wandelbestemmingen van Ierland. Behalve enkele kleine lusjes naar Instagram-spots en één doorgaande wandelroute over paden en asfaltwegjes in de valleien en vlaktes, zijn er geen gemarkeerde paden.

Dit is dus een toegankelijk soort wildernis waar je zelf je route - deels padloos - in elkaar steekt. Veel milder en vergevingsgezinder dan de bijvoorbeeld de Highlands. Want een dorp of hoofdweg is nooit veraf en het klimaat is er een stuk minder koud.

Enkele sites met wandel-ideeën :

  • www.hillwalktours.com/walking-hiking-blog/hiking-in-connemara-questions-answers/ geeft een goed overzicht van de mogelijkheden
  • connemaranationalpark.com/connemara-walking-guide/ : deze site van een vakantiehuisje heeft een hele reeks fiches voor korte wandellussen.
  • www.walkconnemara.com/walks.html : korte wandellussen, dagtochten en places to stay
  • www.nationalparks.ie/connemara/things-to-do/ beschrijft de 4 kleine bewegwijzerde lusjes en hoe je zelf je route kan maken in de rest van het park. Het pad naar Diamond Hill zal zo ongeveer het best aangelegde pad zijn in het park.
  • Een stukje van de Western Way loopt door Connemara. Dit is een klassiek bewegwijzerd langeafstandspad dat helemaal tot de noordkust van Ierland doorloopt. Het start in Oughterard, doorkruist een stuk van de wetlands en oevers van het enorme Lough Corrib meer en steekt via de Lough Inagh vallei door naar Killarny fjord, waar het Connemara verlaat. Dit komt neer op 2 goedgevulde stapdagen.
  • De eilanden bieden wellicht de mooiste kustpaden. Inishbofin Island kan je via een mini-netwerkje van bewegwijzerde paden op een dagtrip verkennen. De Aran Islands horen strikt genomen niet bij Connemara, maar door de vlotte veerdienst kan je ze gemakkelijk meenemen als dagtrip. Ideaal om al wandelend te verkennen. Maar relatief toeristisch.
    Als natuurbeleving kan je beter één van de verlaten eilanden vlak bij de kust bezoeken. Omey Island kan je te voet bereiken bij laag tij en heeft een zoetwatermeertje waarbij je kan bivakkeren. Inishnee is bereikbaar met een brugje.

Een avontuurlijke bivaktocht van een week die een beetje opbouwt zou bv. kunnen starten met een inloop over de Western Way (1 dag), dan padloos de keten volgen van Maumturks Mountains (2 dagen van 1000 à 1500 m+), vervolgens ten noorden van Lough Inagh dwarsen en eveneens padloos de doorsteek van het nationaal park / de 12 Bens, richting Clifden (2 à 3 dagen afh. van gekozen route). Geen topo of gpx : deze trektocht doe je met de 1:25000 kaart in de hand.

Connemara-03.png.jpg

Het kustpad van Killary Harbour is prachtig maar heeft een bittere geschiedenis. Het is één van de Famine Roads, wegen die in ruil voor een beetje eten aangelegd zijn door compleet uitgehongerde Ierse families die door Engelse lords uit hun huisjes waren verdreven nadat de oogst mislukt was.

Is de Connemara te klein ? En zoek je nog een andere bestemming vlak bij ?

  • Aran Islands : goed voor 1, max. 2 dagen. Je bereikt het met een korte oversteek met de ferry.
  • De Burren : dit bevreemdende kalksteenplateau wordt vaak gecombineerd met de Connemara en ligt ten zuiden van de baai van Galway. Een klein maar ook zeer interessant en gevarieerd gebied. Reken een 2-tal uur verplaatsing. Wie niet de luxe of de last van de auto heeft kan op een veel mooiere manier de Burren bereiken via de veerdiensten naar Aran Island. Vanuit de veerboot sta je direct op de Burren Way, een circuit van 3 à 4 stapdagen.