De Wicklow Mountains liggen vlak bij Dublin. Dit berggebied met ruige toppen, diep uitgesneden valleien met meertjes en donkere dennebossen is veel beter bereikbaar - en veel minder regenachtig - dan zijn tegenhangers aan de Ierse westkust.

Situering

De Wicklow Mountains liggen ten zuiden van de hoofdstad Dublin. Het grootste deel van dit gebergte ligt in County Wicklow. De noordelijke uitlopers liggen in County Dublin en worden soms Dublin Mountains genoemd.

Het meest populaire startpunt is Glendalough. Het is een erg mooie vallei, maar er zijn ook historische redenen. Het is de plek waar zo'n duizend jaar lang een belangrijk Keltisch klooster stond. De Wicklow Mountains zijn eeuwenlang ook een basis geweest van waaruit Keltische clans hun verzet tegen de bezetters uit het oosten organiseerden : eerst de Noormannen, vervolgens de Engelsen. Pas in de 18° eeuw slaagden de Engelsen er in om het Ierse verzet volledig te breken, onder meer met de aanleg van een militaire weg. Dit illustreert voldoende dat het gebied een woest en ruig kantje heeft.

De Wicklow Mountains zijn voor een deel beschermd als nationaal park. Het is een populaire bestemming voor wandelen en andere outdoor sporten. De bergen worden ook intensief gebruikt voor andere doelen : stuwmeertjes met drinkwatervoorraden ("reservoirs"), bosbouw met vooral saaie dennebossen, schapen, en grote privédomeinen met golfterreinen en in het najaar jacht ("game shooting", "sika deer stalking").
In de Alpen zijn we gewoon dat een nationaal park allerlei beperkingen oplegt aan wandelaars. Hier is het eerder het omgekeerde : in het nationaal park is een normaal padennetwerk mogelijk zonder dat er voortdurend discussies zijn over eigendomsrechten en right of way. Het nationaal park breidt af en toe uit ; vaak is dat omdat delen van grote private domeinen opgenomen worden.

De bergen zijn assymetrisch. In het zuiden zijn de hellingen rustig oplopend, in het noorden zijn ze meer abrupt. Dit is een logisch gevolg van de ligging van de ijstijdgletschers : die lagen vooral aan de noord- en noordoost-hellingen. De rotsen zijn stevige graniet. De kammen en toppen zijn afgerond. Die combinatie van een waterdichte onderlaag en relatief vlakke zones, resulteert in veel hoogveen. Daarnaast is er ook heide. De natuurlijke bebossing is zo goed als verdwenen. Als er al bossen zijn, zijn dit saaie naaldbossen zoals in onze Ardennen. Die tref je eerder aan in de lagere stukken.

Wicklow op de way.jpg

De Wicklow Way volgt hier en daar een stuk van de kamlijn.
 

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Naar de Wicklow Mountains

Wie met het vliegtuig reist komt toe in Dublin Airport. Dat ligt ten noorden van Dublin. De Aircoach buslijn brengt je naar het centrum van Dublin, van waaruit je verder het lokale openbaar vervoer kan nemen.

Wie met de trein of met de eigen auto reist komt toe vanuit Wales via de Ferry Holyhead - Dublin. De Ferry-terminal ligt vlak bij het centrum van Dublin. De Wicklow Mountains zijn vlakbij, met het trein- en busnet van Dublin of met een korte autorit.

Ter plaatse

De noorkant van de Wicklow Mountains is perfect bediend met openbaar vervoer. De nabijheid van een grote stad heeft ook zijn voordelen. Glendalough en Glenmalure hebben een directe busverbinding of een bus die mooi aansluit op de treinuren, specifiek voor wandelaars.

De rest van de Wicklow Mountains vraagt de nodige planning.
Met het openbaar vervoer ben je soms ben je 3 à 4 keer langer onderweg dan met de auto en je leest dus wel eens in routebeschrijvingen "vraag aan een vriend of familie om je af te zetten bij het begin van de wandeling". Vaak moet men 2 bussen of een treinrit met een busrit combineren. Of het gaat om een belbus. Soms rijdt de bus maar enkele keren per week. Zie : Transport Ireland. Zie ook Wicklow way bus die een soort mengvorm is van taxi en normale busdienst.
Vraag ook na bij de B&B's of hotel waar je overnacht of ze komen oppikken en terug afzetten in de buurt.
Specifiek voor Tinahealy, het klassieke startpunt voor wie de Wicklow Way van zuid naar noord wandelt : Bus 2 Dublin - Arklow (frequent) en dan Bus 800 (af en toe eens). Met ook hier Wicklow way bus als bijkomende optie.

Overnachten en bivakkeren

De normale manier van overnachten is in B&B's, hotelletjes, hostels, ...

Wie met de tent wil trekken in dit gebied : dat kan ook. Dit artikel geeft een overzicht van het hele gamma : van wild camping, over gewone campings met een trekkersweitje tot glamping.

Beste periode

April en mei zijn de interessantste maanden. Gemiddeld gezien is het dan een stuk droger, en de dagen zijn lang.

Juni, juli en augustus zijn ook geschikt om in de Wiklow Mountains te wandelen. Maar het is er veel drukker, vooral in het weekend. Bij mooi weer is er bovendien hinder door midges.

De herfst en dan vooral september en begin oktober zijn ook goed periodes : de rust is teruggekeerd in de bergen en de kleuren in de heidevelden zijn op hun best. Later op het jaar is minder interessant omdat de dagen snel korter en kouder worden.

Interessante tochten

Overzicht :

  • deze website geeft een goed overzicht van alle korte en meerdaagse tochten in de Wicklow Mountains. Vaak zijn deze niet bewegwijzerd.
  • deze website doet hetzelfde en is opgemaakt voor en door trailrunners.

De Wicklow Way is zonder meer de interessantste wandelroute in de Wicklow Mountains. Heuvelachtig parcours van 5 à 7 dagen. 127 km / 3200 m+. Het is een national trail die op de gebruikelijke manier bewegwijzerd is, met paaltjes met een gele wandelaar erop geschilderd.
Het meest ruige stuk zit in het noorden. In het midden zitten enkele lange stukken met saaie denne-aanplant. Halfweg kan je een extra dag inlassen die de ene als rustdag invult en de andere voor een lus over de hoogste top van Wicklow de Lugnaquilla (925 m) - "Lug" voor de locals. Het zuidelijke stuk is landelijk en passeert langs enkele fraaie dorpjes.

Officieel loopt de Wicklow Way van Marlay Park aan de rand van Dublin naar Clonegal, een klein gehucht aan aan de zuidkant. Die zuidkant is landschappelijk mooi, maar je ruilt er paden en bosdreven in voor kleine verharde wegjes en in Clonegal is er helemaal geen openbaar vervoer. Daarom zie je dat veel wandelaars alternatieve eindpunten zoeken. Eindigen in Tinahely bijvoorbeeld. Of de Wicklow Way volgen tot Glendalough en dan overstappen op de Saint-Kevin's Way en de lus rond het stuwmeer tot Blessington, waar er wel goed openbaar vervoer is. Of gewoon inkorten tot Glenmalure.

Alle gidsen beschrijven de route van noord naar zuid en dat is ook wat de meeste trekkers doen. Maar er valt ook iets te zeggen over de omgekeerde richting :

  • geleidelijke opbouw, waarbij de fysiek zwaardere etappes op het einde komen
  • de logistiek van de busritten (of taxi als je met een groepje kan delen) komt dan helemaal in het begin en dat geeft meer flexibiliteit.

Meer informatie

Er zijn twee andere, kortere, doorgaande routes :

De Oost-West doorsteek door de Wicklow Mountains. Deze start in Hollywood (really) bij een perfect bewaarde kerkje gewijd aan St-Kevin. Je volgt dan het St-Kevin's Pelgrimspad naar het klooster in Glendalough bij Laragh. Daar kruis je met de Wicklow Way en stap je over op Avonmore Way tot in het station van Rathburn.

De Dublin Mountain Way volgt de noordrand van de Wicklow Mountains. Deze trail is nog geen 15 jaar oud en er was heel wat getouwtrek met traditionele grondgebruikers (bosbouw, private domeinen, ...) nodig voor deze trail mogelijk werd. Ze mikt uiteraard vooral op wandelaars uit Dublin die in de praktijk meestal maar een stukje doen van deze 42 km lange trail.

Wie specifiek op zoek is naar topo's voor hillwalking : mountainviews.ie.

Fan van tastbare resten van het verleden ? Wicklow Mountains heeft erts-mijnen waarvan de geschiedenis teruggaat tot de bronstijd. Dit is een overzicht. Je kan her en der omwegjes maken naar steencirkels en grafheuvels van vele duizenden jaren oud.

De Wicklow Mountains lopen op één punt door tot aan de zee. Dit levert meteen het mooiste klifpad van de regio op : tussen de stations van Bray en Greystone. Had ik al gezegd dat de Wicklow Mountains een klein massief zijn ? Dan is het logisch dat het ook om een kort stukje klifpad gaat : 7 km, 1,5 à 2 uur.

Tochtverslagen