Deze route van meer dan 500 km is de langste GR-route van ons land. De route kronkelt tussen Brugge en Arlon, door West- en Oost-Vlaanderen, Henegouwen, Namen en Luxemburg. Veel bos, veel rustige afgelegen dorpjes, veel onbekend schoon waar je nog nooit van had gehoord.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : tocht in lijn
Startpunt : Brugge
Eindpunt : Virton als einde van de diagonaal, Arlon als einde van de GR129
Lengte : 573 km
Etappes : vrij te kiezen, 20 à 30 stapdagen
Hoogtemeters : ca. 10 000 m+

Overzichtskaart

GR129 kaartje.png

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Combinatie van paden, onverharde wegen en verharde wegen. Behalve af en toe een korte helling en een strook modder geen specifieke moeilijkheden. Hoe meer naar het zuiden, hoe meer de kans op hinder door jacht in de herfst. 

Etappes en varianten

Veel mensen blijken een stuk van de GR te doen. Je kan de GR op heel veel plaatsen onderbreken maar de meest gebruikelijke komt overeen met die van de oude topo-gidsen :

  • Vlaamse deel, dus van Brugge tot de taalgrens bij Ellezelles (bus of aanlooproute via oude spoorweg tot station van Ronse)
  • Het middenstuk, tevens het oudste stuk, van Ellezelles naar Dinant (station)
  • Het deel door de Ardennen, van Dinant naar Arlon

We kregen het op school ingedreund : dwars door België, dat is van Oostende tot Arlon. Wie de diagonaal dus helemaal wil rondmaken doet dus ook Oostende-Brugge via de GR5A.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Start- en eindpunt liggen vlak bij een belangrijk station.

Je kan de route gemakkelijk opsplitsen in kortere stukken, bijvoorbeeld drie stukken van een week.

De route doen in losse etappes of stukken van een (lang) weekend is perfect mogelijk. Volgende stations liggen op de route of op een kort stukje stappen (*) : Brugge, Beernem, Aarsele*, Oudenaarde, Ronse*, Ath, Jurbise, Mons, Erquelinnes, Lobbes, Thuin*, Landelies*, Dinant, Houyet, Palliseul*, Bertrix*, Florenville, Virton, Arlon.

 

Topokaarten en gidsen

Er waren oorspronkelijk drie topogidsen. Die voor het Vlaamse stuk lijkt niet meer te verkrijgen. La Belgique en Diagonale, van Ellezelles tot Dinant en van Dinant tot Arlon zijn nog wel verkrijgbaar bv. op de website van grote route paden. Er zijn herwerkte versies in opmaak (status 2022).

Geen echte topo maar veel recenter : het achtergrondboek bij de tv-reeks van Arnout Hauben.

Bewegwijzering

De gewone rood-witte markering van de Belgische GR-routes

Bivakkeren en overnachting

Er zijn komen officiële bivakplekken bij en er verdwijnen er terug : bekijk dit op bivakzones. Disveld ligt op de route en is geschikt als bivakplek voor nacht 1, de Wereldboom ligt een paar km uit de route en Virée à Chène ligt weer op de route. Wie met de tent gaat en kijkt dus beter uit naar campings of overnachting bij iemand thuis via de gekende websites.

Delen van de route zijn niet toeristisch maar zijn juist wel goed voorzien van openbaar vervoer : telkens een overnachtingsplek boeken voor enkele dagen en dat combineren met korte trein (soms bus) ritten is wellicht de beste optie in die delen van de route.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Nuttige bronnen

Zeer compleet : GR129 op trekking.be

Gpx en korte beschrijving en recente aanpassingen : op websites www.groteroutepaden.be en grsentiers.org

VRT-reeks dwars door België - Arnout Hauben