De GR5A is een lusroute door Oost- en West-Vlaanderen. De noordelijke helft volgt de grens met Nederland, passeert Brugge en volgt daarna de Kust : wijds, veel open ruimte, uitwaaien.
De zuidelijke helft loopt over de hellinkjes van Heuvelland en Vlaamse Ardennen en volgt dan de steeds wijder wordende rivieren Dender en Schelde. Deze lus combineert het mooiste wat in het historische graafschap Vlaanderen te vinden is aan natuur.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Naam : GR 5A Wandelronde van Vlaanderen.
De aanduiding 5A komt omdat ooit het plan bestond om de GR5 via de Vlaamse Ardennen en Oostende te laten aansluiten op de Engelse lange-afstandspaden. Uiteindelijk is gekozen om de GR5 via Hoek van Holland te laten lopen.
Type : lusroute door Vlaamse platteland
Lengte : 582 km
Etappes : relatief vrij te kiezen. 20 à 30 stapdagen. 
Hoogtemeters : ca. 1400 m, geconcentreerd op een 5-tal etappes 
Startpunt : je kan overal starten. Vaak worden Antwerpen (aansluiting op GR5) en Brugge (hoofdstad van het historische graafschap Vlaanderen) als startpunt gebruikt.

Overzichtskaart

GR5A kaart.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Je zou denken : "geen, dit is Vlaanderen - als ik serieus val zal het toch eerder zijn na een botsing met een fietser dan door de moeilijkheid van het pad ?" Maar toch deze tips :

  • Het stuk langs de kust is deels door het losse zand van de duinen en over het strand.
  • Er zitten enkele écht modderige stroken bij. Die zijn moeilijk te voorspellen - overbelasting door een te groot aantal wandelaars speelt hierin een grote rol.
  • Op het stuk langs de Schelde lopen enkele stukken door overstromingsgebied. Bij stormweer moet je dan zelf een lokale omweg inplannen, minder mooi maar veilig. Houd ook rekening met pauzes en rustdagen van de veerdiensten.

Etappes en varianten

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De GR5A kan vrij vlot in stukken van 1 tot enkele dagen opgesplitst worden. Stations die op de GR5A liggen of die via een aangename aanlooproute * hierop aansluiten : Brugge, Blankenberge*, Oostende, De Panne, Poperinge*, Ieper*, Menen, Ronse, Geraardsbergen, Denderleeuw, Aalst, Dendermonde, Bornem, Temse en Antwerpen. Met andere woorden : op deze 2/3 van de GR5A is het openbaar vervoer perfect geregeld. Op het andere derde, langs de grens met Nederland, ben je op bussen aangewezen.

Topokaarten en gidsen

Bewegwijzering

De gewone rood-witte markeringen van de GR-routes in Vlaanderen.

Bivakkeren en overnachting

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg