We moeten eerlijk zijn, de Belgische kust verdient niet meteen een schoonheidsprijs qua ruimtelijke ordening en zorg voor de bestaande natuur. Toch zijn er verrassend leuke wandelingen te doen en vind je tussen de duinen en polders mooie trails.

Situering

Tussen het Zwin en De Panne ligt een 70 kilometer lange kuststrook. Een groot deel van de kustlijn is ontsierd door hoogbouw en verharde dijken. Toch blijft de zee aantrekken en is er nog genoeg natuurschoon te vinden om te genieten.

Je kan van dit nadeel ook een voordeel maken : lekker eten en drinken en uitstekend openbaar vervoer met de kusttram zijn altijd vlakbij.

 

Tochten

Een bezoek aan Het Zwin kan een prima start zijn. Aan het andere uiteinde zijn de Westhoekduinen die net over de grens doorlopen als Dune Marchand en Dune du Perroquet het grootste duinengebied van Vlaanderen.

De bekendste lange afstandsroute aan onze kust is de GR 5 A Kustroute. 60 km wandelweg tussen Wenduine en De Panne die stukken bos, duin en strand evenwichtig combineert. Ook een ideale route om bv. te doen met kinderen.

Bovendien is de GR 5 A kustroute onderdeel van de Europese Wandelweg E2 die loopt van Schotland tot Nice. Onze Kustroute is ook een stukje van de Europese Wandelweg E9. De tocht kan dus makkelijk verlengd worden als je onze kustlijn te kort vindt.

De originele GR 5 A maakt in Nieuwpoort en Oostende een grote boog om de havens. Ondertussen is er in beide havens een zeer goed gratis voet- en fietsveer waardoor je telkens toegang krijgt tot een relatief rustig onbebouwd stukje kust. Zie veerdienst Nieuwpoort en veerdienst Oostende. In Blankenberge is er een klein veerbootje dat alleen in de zomer en bij mooi weer beschikbaar is. 

De grote containerhaven van Zeebrugge kruisen valt al bij al goed mee. Meestal wandel je met de wind in de rug van west naar oost en dan neem je na Blankenberge het natuurgebied de Fonteintjes tot vlak voor de haven. 2 km verder ga je in Heist terug het strand op (met zijn recente schorren). In 2023 markeerde GR-paden een streek-GR "De Kust". Deze volgt effectief de logische route die Hiking Advisor hier al jaren geleden voorstelde. Tussen Heist en Knokke wordt echter een parcours gevolgd dat villawijken afwisselt met enkele recreatievijvers en mooie stukjes beboste duinen, in plaats van het strand.

In oude tochtverslagen lees je nog wel eens dat iemand de Zwingeul bij laag tij kon doorwaden. Dat is verleden tijd ; in 2019 is het Zwinreservaat met 110 ha uitgebreid en is het debiet sterk toegenomen. Volg dus de nieuwe Internationale Dijk.

Openbaar vervoer en overnachten

Tussen het station van De Panne en het station van Knokke is er de hele dag door om de 15 à 30 min de kusttram.

De uithoekjes zijn wat minder vlot bereikbaar :

  • Vanuit het station van De Panne is er een Franse bus die je gratis naar de grens (of nog verder) brengt
  • Vanuit het station van Knokke zorgt lijn 12 van De Lijn voor een regelmatige verbinding met de Oosthoek. Het bezoekerscentrum van het Zwin ligt 3 km verderop langs een mooi pad en heeft geen vaste buslijn meer - er is nog af en toe een belbus.
  • Trek je helemaal door naar Cadzand of Retranchement dan is terugreizen naar een Belgisch station een hele opgave. Verder trekken naar Sluis en daar de bus (lijn 46) naar Brugge nemen is het meest realistisch.

De meeste mensen die de Belgische kust in enkele dagen afstappen overnachten ergens in het midden en nemen telkens even de tram tussen begin/einde van de etappe en het appartementje / hotelletje / jeugdherberg.

De drie jeugherbergen aan de kust zijn netjes gespreid over de kust.
Wie kiest voor de tent heeft de keuze tussen een aantal mega-campings die niet trekker-vriendelijk zijn en een beperkt aanbod van trekkervriendelijke plekjes. Dit overzicht op www.dekust.be geeft voor alle campings aan of er een trekkersweide is en hoeveel plaats die biedt. Er is ook een aanbod via Welcome to my Garden of boerderijcampings via Campspace.com bijvoorbeeld.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be