Het unieke van Zeeland : het bestaat voor een groot deel uit water. Langs de Westerschelde met zijn druk scheepverkeer en langs de Oosterschelde met de legendarische mosselkwekerijen dringt de zee tot diep in Zeeland door. Waar je ook wandelt, de zee en de dijken zijn alomtegenwoordig. En ook sporen van waar de zee via kreken of stormvloeden ooit diep (ei)landinwaarts trok.

Bivakkeren in Zeeland

De bivakzones / paalkampeerzones in Zeeland zijn - net als zo goed als overal in Nederland - gesloten. Met de tent er op uit trekken blijft aantrekkelijk : er zijn veel kleinschalige campings, vaak verbonden aan een boerderij. Zie mini-campings in Zeeland.

Interessante tochten

Zeeland is in de eerste plaats een fietsland. De knooppunt wandelroutes in Zeeland lopen vaak over verharde paden op dijken of polderwegen. Op de dijken en duinen zijn er weidse uitzichten op de polder aan de ene kant en de Schelde-armen aan de andere kant. Binnen de dijken is het land strak verdeeld tussen wonen / industrie en wat ze in Zeeland "boerenland" noemen : akker- en weiland. De meest ruige stukken wandelnatuur liggen aan in twee uithoeken van Zeeland : de duinen van de Kop van Schouwen en het verdronken land van Saeftinghe (met gids). Google specifiek op "struinen" : dat is het codewoord voor buiten de gemarkeerde paden los door duinen of schorrengebied de natuur te verkennen.

Als verharde paden niet jouw ding zijn, kies dan als wandelaar voor één van de volgende formules :

  • combineer stappen en fietsen : neem die fiets, maar stap regelmatig af voor een lus langs een schorre, strand of kreek. Een fiets huren kan eenvoudige ter plaatse (bij stations of bij aankomst veerdienst of bij de B&B of camping waar je boekt). 
  • bekijk vooraf de kaart en zoek zoveel mogelijk uit de ruigere stukjes op. Vaak is dat een combinatie van strand (liefst bij laag tij) met natuurgebiedjes - bv. kreken - die net binnendijks liggen of met duinen. 

Het Oosterscheldepad is een lus van 196 km langs beide kanten van de Oosterschelde. Bijna uitsluitend verharde paden. Enkel in zomermaanden : twee essentiële veerpontjes varen niet in de winter. 
De Oosterschelde is het grootste nationaal park van Nederland (350 km²). Dit is bijna uitsluitend de zee-arm ; er valt bitter weinig land onder dit nationaal park.

Het Kustpad in Zeeland is een stuk interessanter. Bij laag tij kan je op het strand en het pad zelf wijkt regelmatig uit naar een duinengebied, kreek of schorre. Maar bekijk ook hier ruigere alternatieven : de duinen op de kop van Schouwen bijvoorbeeld zijn stukken interessanter dan het officiële kustpad (maar zijn slechts beperkt toegankelijk in het broedseizoen).

De voetpaden langs de watergangen in Walcheren : je wandelt urenlang door de polder, langs sloten of kreken, deels onverhard.

Zeeland watergang.jpg

Op de wandelroute langs de Westkapelse watergang moet je een paar keer een oversteken met een klein veerpontje.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen