Situering

De Opaalkust in Nord Pas de Calais loopt van Duinkerken tot Berck aan de monding van de Authie. De krijt- en zandsteen rotsen hier en daar afgewisseld met duinen, zorgen voor een glooiend parcours. Af en toe kan je ook naar het strand afdalen. De wijdse natuur en het contact met de zee zijn de voornaamste troeven. Ook voor vogelspotters, ship-spotters en mensen op zoek naar wereldoorlog II resten, is dit stukje kust een toplocatie.

Het gaat over relatief eenvoudig terrein. Heel afwisselend is de regio niet, dus het is eerder een bestemming voor een midweek of een (verlengd) weekend.

GR du Littoral

De GR Littoral loopt langsheen de kuststrook. Het interessantste stuk is tussen Boulogne en Calais (treinstations) ; dit kan vlotjes op 2 dagen.

Wie wat meer tijd heeft kan de GR120 volgen van aan de grens met De Panne tot aan de baai van de Somme : 6 à 8 stapdagen.
Het eerste stuk loopt dan door de "Dunes de Flandres" (groter en een stukje ruiger dan de duinen van de Belgische kust) en het stedelijk gebied van Duinkerken. Hier zal je het stuk tussen Leffrinckoucke en Gravelines willen overslaan met het gratis en uitstekend openbaar vervoer of een lange omweg door de polders maken. Ook in Calais kan je stedelijke stukken overslaan met gratis en uitstekend openbaar vervoer.
Tussen Calais en Boulogne volgt het kustpad de klifrand.
Voorbij Boulogne verdwijnen de rotsen geleidelijk en maken ze plaats voor brede duinen afgewisseld met inhammen bij de mondingen van de rivieren : Canche, Authie en Somme. Langs dit stuk kust loopt een spoorlijntje dat je terugbrengt naar het station van Boulogne.
Het kustpad eindigt daar natuurlijk niet : wie wil kan nog weken verder wandelen langs de Kanaalkust tot Normandië of Bretagne.

Overnachting

Overnachting : langs de hele Côte Opale is er een netwerk van campings waar je met een trekkerstent zo goed als altijd welkom bent. In de zomer zijn de campings druk en zal je soms wat overtuigingskracht moeten gebruiken om de tent kwijt te kunnen op een verloren stukje gras dat veel te klein is voor een camper of een caravan.

Het is ook mogelijk om de GR120 met overnachting in B&B te doen ; reserveer in dat geval ruim op voorhand.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be