De regio van Ieper tot tegen de Franse grens is licht heuvelachtig. Vooral de omgeving van de Kemmelberg is een aanrader omwille van de uitzichten. Je vindt er ook nog tabaksplantages en zelfs enkele kleine wijngaarden.

Tussen deze heuvels en de Noordzee ligt tegen de grens met Frankrijk aan de Westhoek. Dit landelijk gebied met kleine verspreide dorpen trekt mensen aan die rust en open ruimte zoeken.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

Heuvelland is een dunbevolkte gemeente in het plattelandsgebied tussen de kleinstedelijke kernen Ieper en Poperinge en het stedelijk gebied Kortrijk-Rijsel. De voornaamste troef zijn de - naar West-Vlaamse normen - hoge heuvels van waarop je een wijds uitzicht hebt.
Dranouter, Westouter, Rode Berg, Zwarte Berg, Kemmelberg, Scherpenberg, ... klinken wellicht bekender in de oren dan de naam van de gemeente.

Als wandelaar steek je wellicht de grens met Frankrijk over : de zuidkant van de Zwarte Berg is een aanrader en de heuvelrij zet zich aan de andere kant van de grens verder met de Catsberg en Kassel. Of maak je een boogje naar de WO1-frontstreek in Ploegsteert, Mesen, Wijtschate, Zillebeke - het provinciaal domein van de Palingbeek is een andere bekende wandelbestemming.

Tussen deze heuvels en de Noordzee ligt de Westhoek. In het westen de Franse grens, in het oosten min of meer begrensd door de WO1-frontstreek. Het is in de eerste plaats een bestemming voor rustige fietsers maar toch zijn er een aantal interessante wandelzones.

Openbaar vervoer

Heuvelland

Trein naar Ieper of Poperinge en van daaruit met de bus.
Het GR-netwerk passeert langs beide stations : je kan dus perfect een tweedaagse maken door het Heuvelland die deze beide stations verbindt.

Westhoek

Trein naar Ieper of Diksmuide en van daaruit met de bus.

Periode

Heel het jaar door. De grote troef voor de wandelaar is de rust. Vermijd dus die paar weekends met grootschalige events, want dan is er eventjes van die fameuze rust geen sprake : festival van Dranouter, Rally van Ieper, 4-daagse van de IJzer.

Interessante tochten

Heuvelland

Westhoek

  • De GR130 en GR131 lopen door het gebied ; beide vormen een logische 2-daagse tussen Nieuwpoort en Ieper
  • De GR5A loopt door dit gebied, tussen De Panne en de omgeving van Ieper.
  • Langs de IJzervallei en langs de Ieperlee liggen twee wandelknoopuntennetwerken IJzervallei en Blankaart. Zie overzicht Westvlaamse netwerken en interactieve kaart.

Tochtverslagen