Niet voor niets is dit het strijdtoneel van de Ronde van Vlaanderen waar steile kuitenbijters ook de wandelaars even naar adem doen happen. Je kunt de ene helling aan de andere aan elkaar knopen terwijl je vanop de lange heuvelgordel uitkijkt over de vlakke vallei van de Schelde. Smalle paden lopen soms dwars door akkers en velden en door kleine natuurreservaten waar boshyacinten en –anemonen in het voorjaar bloeien.

Situering

De Vlaamse Ardennen zijn een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen variërend in hoogte tussen 5 en 151 meter. De streek is niet duidelijk omlijnd, maar meestal bedoelt men hiermee het arrondissement Oudenaarde en de steden Zottegem en Geraardsbergen, Oudenaarde en Ronse.

Openbaar vervoer

Trein naar Oudenaarde, Geraardsbergen, Ronse of eventueel Zottegem. Vandaaruit kan je al wandelend de Vlaamse Ardennen intrekken.

Interessante tochten

Verscheidene GR’s doorkruisen de Vlaamse Ardennen: GR 5A, GR 122, GR 129 en natuurlijk ook Streek-GR Vlaamse Ardennen zelf. Er is ook een wandelknooppuntennetwerk. Of je kan de wandelroutes ontdekken van de toeristische dienst.

De bivakzones Muziekbos (Ronse), Koppenbergbos (Oudenaarde), Wereldboom (Horebeke) en Brouwierweide (Brakel) liggen binnen dagwandelafstand van elkaar. Bivakzone Muziekbos is gelegen op 600 meter van een kruispunt van GR-paden en je kan ook met het knooppuntennetwerk Vlaamse Getuigenheuvels een route uitstippelen. De bivakzone Spettekraai te Zingem is wel minder goed gelegen voor wandelaars over onverharde paden en is vooral voor fietsers interessant door zijn ligging aan de Schelde.

Vlaamse_Ardennen_22.jpeg

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be


Gebieden en routes in de buurt

Overzicht wandelgebieden in België