Niet voor niets is dit het strijdtoneel van de Ronde van Vlaanderen waar steile kuitenbijters ook de wandelaars even naar adem doen happen. Je kunt de ene helling aan de andere aan elkaar knopen terwijl je vanop de lange heuvelgordel uitkijkt over de vlakke vallei van de Schelde. Smalle paden lopen soms dwars door akkers en velden en door kleine natuurreservaten waar boshyacinten en –anemonen in het voorjaar bloeien.

Situering

De Vlaamse Ardennen zijn een heuvelachtige streek in het zuiden van de Belgische provincie Oost-Vlaanderen variërend in hoogte tussen 5 en 151 meter. De streek is niet duidelijk omlijnd, maar meestal bedoelt men hiermee het arrondissement Oudenaarde en de steden Zottegem en Geraardsbergen, Oudenaarde en Ronse.

Dit wandelgebied zet zich logischerwijze voort net over de taalgrens. Daar wordt het "Pays des Collines" genoemd en het komt overeen met Mont d'Enclus, Frasnes, Ellezelles en Flobecq (Vloesberg). Net over de taalgrens is het minstens zo mooi maar in de praktijk een rustiger dan in de Vlaamse Ardennen.

De drukste periode is het voorjaar. Wielertoeristen zijn dan zeer nadrukkelijk aanwezig met als orgelpunt de passage van de Ronde van Vlaanderen en andere fietsklassiekers. De oude beukenbossen (Brakelbos, Muziekberg, Livierenbos, stukjes van de Kluisberg) vormen dan een blauw bloementapijt wat - terecht - heel veel bewonderaars aantrekt.

Openbaar vervoer

Trein naar Oudenaarde, Geraardsbergen, Ronse of eventueel Zottegem. Vandaaruit kan je al wandelend de Vlaamse Ardennen intrekken. Wie de Vlaamse Ardennen vanuit Wallonië benadert kan in de stations van Ath en Lessines een bus nemen of een bewegwijzerde aanlooproute.

Interessante tochten

Verscheidene GR’s doorkruisen de Vlaamse Ardennen: GR 5A, GR 122, GR 129 en natuurlijk ook Streek-GR Vlaamse Ardennen zelf. Er is ook een wandelknooppuntennetwerk. Of je kan de wandelroutes ontdekken van de toeristische dienst. Er is ook een interactief wandelportaal met wandelvoorstellen.

De hele streeks is afgedekt met een wandelknooppuntennetwerk dat naadloos de taalgrens overlapt. 

Van het hele netwerk van bivakzones dat ooit verspreid was over de Vlaamse Ardennen is alleen de Wereldboom (Horebeke) nog over. Wie met de tent de Vlaamse Ardennen intrekt, kan ook terecht in een aantal trekkersvriendelijke campings via Campspace bijvoorbeeld.

Vlaamse_Ardennen_22.jpeg

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be