In een verre uithoek van Namen en Henegouwen liggen de bossen rond Chimay. Wellicht één van de mooiste maar minst gekende bestemmingen voor een (lang) weekend op bivaktocht in België : het is hier minstens zo mooi maar véél rustiger dan op de klassieke trails. Mooi ingerichte bivakplekken, gevarieerd landschap op de rand van de Ardennen. De laatste etappe, langs de Hermeton, behoort tot de ruigste stukjes trekking in België.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : een hoofdroute en een aantal zijroutes die - samen met bestaande GR-routes - een netwerk van bivakplekken met elkaar verbinden
Lengte : de hoofdroute van "Grande Traversée" is 121 km lang. Hierop komen twee zijroutes, eentje vanuit Sivry en eentje vanuit Philippeville, van elk 35 km.
Hoogtemeters : ongeveer 1500 m+ voor de hoofdroute, ongeveer 500 m+ voor de zijtakken.
Startpunt : Macquenoise, op de grens met Frankrijk
Eindpunt : Hastière, op de Maas

Overzichtskaart

Dit kaartje van Grote Route Paden toont in het zwart de Grande Traversée en in het rood de andere GR-paden waarmee het een logisch geheel vormt :

  • Stukken van de GR125 voor wie van de Grande Traversée eerder een luswandeling wil maken
  • De zijtak naar Sivry om een aansluiting te maken op de voortzetting van de Grande Traversée aan de andere kant van de grens naar de GRP Avesnois
  • GR125 langs de Maas richting Dinant

GTPFC-kaart.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Onverharde paden en bosdreven. Een aantal pittige klimmetjes, 50 à 150 m stijgen per keer.
De laatste etappe langs de Hermeton is - naar Belgische normen - erg avontuurlijk, met omgewaaide bomen die men laat liggen en met stukjes klauteren op rotsbanden die vaak glibberig zijn door modder ; er zijn vaste touwen of kabels als hulp.

Etappes en varianten

De indeling van de etappes hangt heel erg af van de manier van overnachten. Zie hieronder het kaartje met tussenafstanden tussen de bivakplekken.

De mooiste maar ook zwaarste etappe is het stuk langs de Hermeton tot aan de Maas. Hier heb je de keuze tussen een bivakplek in de vallei en een trekkersveldje op een camping langs de Maas. Je kan de GR125 verder volgen parallel met de Maas tot in Anseremme of Dinant. Bivakplek - enkel voor KBF-leden - bij de rotsen van Freyr.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Voor de start in Macquenoise twee oplossingen. De meest klassieke is trein via Charleroi naar Couvin en vandaaruit per bus. De meest avontuurlijke is trein via Rijsel naar Anor van waaruit je met een 8-tal km stappen Macquenoise bereikt.

De alternatieve startpunten bereikt je best vanuit het station van Charleroi. Er is enkele keer per dag een bus van Charleroi naar Sivry. De lokale trein naar Couvin stopt ook in Philippeville. Een andere halte op die lijn, Mariembourg, is ideaal voor wie de Grande Traversée in 2 stukken wil opdelen. 

Vanuit Hermeton of Hastière is er enkele keer per dag een bus naar de stations van Anseremme en Dinant.

Terugkeren met het openbaar vervoer naar het startpunt is erg tijdrovend en wordt afgeraden (het komt in de praktijk neer op omrijden via Namen of Charleroi, dan kan je net zo goed van thuis uit de trein nemen).

Topokaarten en gidsen

Topogids van Grote Route Paden.

Bewegwijzering

De gebruikelijk geel-rode markering van streek-GR paden.

Bivakkeren en overnachting

Profiteer ervan om te bivakkeren. De bivakplekken liggen op aantrekkelijke plekken en veel minder druk dan wat we zien op bv. Entre Lesse et Lomme. Dit kaartje toont de originele bivakplekken. Sommige zijn gesloten geweest en terug open, sommige zijn vrij te gebruiken en andere vragen een reservatie vooraf. Ondertussen is er ook eentje bijgekomen op de lange laatste etappe : check alles vooraf op een site die de actuele toestand wat bijhoudt bv. op bivakzone.be.
Weggevallen bivakplaatsen kunnen vrij vlot vervangen worden door een camping.

GTPFC-ttussenafstanden.png

Je kan er ook vrij vlot terecht in B&B's of hotelletjes.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Nuttige bronnen

Erg compleet dossier op trekking.be

Toeristische diensten van : Momignies, Sivry-Rance, Chimay, Viroinval

Gpx en recente wijzgigingen : op grsentiers.org

Tochtverslagen