Regio's

Overnachten en kamperen

Wildkamperen is geen probleem in het hooggebergte van Georgië.

Het concept van een berghut kennen ze er niet. In kleine gehuchtjes in de bergen, vind je wel meestal een guesthouse. In Tusheti kan je geen meerdaagse doen zonder de tent. In Svaneti lukt dat wel.

Openbaar vervoer

Vanuit de hoofdstad Tbilisi geraak je wel wat verder met een bus of trein. De ene regio is al gemakkelijker bereikbaar dan de andere. Svaneti valt mee met het openbaar vervoer. Maar om in Tusheti te geraken zal je moeten overschakelen op een taxi tot de weg voor gewone auto’s onbegaanbaar wordt. Daar kan je dan weer een betalende lift vragen aan een local en zo geraak je wel overal. De wegen in de bergen liggen er echter heel slecht bij waardoor ze nu en dan hersteld moeten worden na een stevige storm en je zo het risico loopt pas een dag later aan je tocht te kunnen beginnen.

Beste periode

De beste maanden om te hiken in Georgië zijn juni tot september, zeker wie naar het hooggebergte trekt moet rekening houden met de nog winterse omstandigheden buiten de zomermaanden.

Bewegwijzering en paden

Dit is heel afhankelijk van regio tot regio.

  • In Tusheti kan je meerdere dagen wandelen zonder een duidelijk pad en al helemaal zonder wegwijzers, maar je vind je er evengoed een populairder stuk van Omalo tot Shatili waarbij de weg vrij duidelijk is.
  • In Svaneti zijn de paden veel drukker belopen en zal je je weg dan ook gemakkelijker terugvinden. De bewegwijzering is echter quasi nergens zo consequent dat je er echt op kan rekenen.

Foto: Siegried Robben; je eigen pad zoeken in Tusheti

Kaarten en topogidsen

De website https://www.caucasus-trekking.com/maps omvat een schat aan informatie en de nodige gpx’en van heel wat bekende en minder bekende wandelpaden, tot zelfs routes waarvan er weinig tot geen pad te zien is.

Geoland heeft de beste kaarten, al moet je het doen met een schaal van 1:50 000.

Foto: Ans Devreese

Bevoorrading en water

Als je in een guesthouse overnacht, kan je een lunchpakket vragen. In basecamps vind je wel eens een klein ‘winkeltje’ onder een zeil waar je iets van eten kan kopen. Ga er echter niet van uit dat er in een bergdorp een winkel aanwezig is. Water kan je zuiveren uit de bergriviertjes.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be