Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be
Pieterpad
Voorbij de clichés die Nederland wegzetten als een grote polder: deze route is een ode aan de variatie aan landschappen en geschiedenis die Nederland te bieden heeft. Heide, bos, zandige duinen, grote rivieren, Limburgse heuvels.
Facts
Type : tocht in lijn, langs trage wegen door het Nederlandse platteland
Startpunt : Pieterburen, bij de Waddenzee helemaal in het noorden van Nederland
Eindpunt : de Pieterberg, bij Maastricht helemaal in het zuiden van Nederland
Lengte : 498 km
Etappes : 26 dagetappes van ongeveer 20 km. Het is erg gemakkelijk om langere (of kortere) etappes te kiezen.
Hoogtemeters : ongeveer 1500 m+, het pad is grotendeels vlak. Alleen in het zuiden bij Maastricht gaat het op en neer.
Periode : heel het jaar
Richting : de meeste mensen stappen van noord naar zuid, maar beide richtingen werken even goed.
Officiële website : www.pieterpad.nl/
Moeilijkheidsgraad en techniciteit
Technisch : gemakkelijk. Grotendeels op trage wegen, deels verhard, deels onverhard.
Fysiek : dat bepaal je zelf, door de lengte van de etappes en het gewicht van de rugzak te kiezen. Wie de tent meeneemt heeft een zware rugzak, wie in B&B en hotelletjes overnacht een lichtere rugzak. Wie enkel met een dagrugzak wil stappen : dat kan ook : is een service met bagagevervoer langs heel het Pieterpad.
Orientatie : de hele route is goed bewegwijzerd.
Etappes en varianten
De officiële etappes zijn een 15 tot 22 km lang. De voornaamste reden om ze te kiezen is vlotte bereikbaarheid met openbaar vervoer en beschikbaarheid van logies. De etappes kunnen gemakkelijk anders ingedeeld worden.
Richting : het Pieterpad wordt zowel van noord naar zuid als omgekeerd gedaan. De routegids beschrijft beide richtingen.
Fieters : delen van het Pieterpad zijn niet toegankelijk voor fietsers. Er is een variant ontwikkeld voor fietsers van 575 km. Deze is geschikt om met een gewone stadsfiets of met een sportfiets te doen ; een mountainbike is niet nodig.
Trailrunners : komen hier uitstekend aan hun trekken. Het is typisch één van die routes waar recordpogingen elkaar opvolgen. De snelste tijd staat ondertussen op minder dan 4 etmalen.
Pieterpad als opwarmer voor een heel lange wandeltocht : het Pieterpad blijkt een uitstekend start voor de GR5 (in plaats van de officiële route met lange saaie / stedelijke stukken) en voor de Camino de Santiago.
De route is zo goed als overal erg rustig. Wil je het nog rustiger, vermijd dan de klassieke vakantieperiodes en de weekends.
Openbaar vervoer en bereikbaarheid
Alle etappeplaatsen zijn bereikbaar met openbaar vervoer. Dit kan een treinrit zijn naar een station in de buurt, vaak wordt die nog gevolgd door een lokale busrit. Het is dus perfect mogelijk om de route in stukjes van telkens een dag of een weekend te doen. Dit is ook wat de meeste wandelaars op het Pieterpad doen. Een minderheid stapt het hele pad in één keer of in brokken van een week.
De grote meerderheid van de wandelaars op het Pieterpad zijn dan ook Nederlanders.
Topokaarten en gidsen
Bewegwijzering
Uitstekend. Je kan de route eigenlijk goed volgen zonder boekje of smartphone in de hand. De enige punten waar er wat onduidelijkheid kan zijn, zijn kruispunten met andere LAW-paden en sommige dorps- en stadscentra.
De gewone rood-witte markering van Langeafstandswandelpaden, vaak aangevuld met de tekst "Pieterpad".
Dus niet alleen op de kruispunten, maar ook langsheen het pad. Wie een aantal minuten geen rood/witte markeringen zag, kijkt best eens na of er moet worden teruggekeerd of dat dit de start was van een onverwachte en verrassende variant.
Bivakkeren en overnachting
Bivakkeren - in de zin van 's avonds je tentje ergens op een leuk uitziend plekje opzetten - kan niet in Nederland.
Het is wel mogelijk om het Pieterpad te doen met de tent : meer dan genoeg klassieke campings, boererijcampings, microcampings enz.
Binnen slapen kan even goed. Ook hier een heel breed gamma aan hotelletjes, hostels, B&B's, thuis op plekken specifiek voor fietsers en wandelaars.
De officiële wegsite geeft per etappe alle accomodaties langs het Pieterpad.
Bevoorradingsmogelijkheden onderweg
Geen probleem. Naast de supermarktjes en bakkers in de dorpen kan je vaak ook nog terecht op alternatieven bv. microwinkeltjes op de camping, automaten of verkoopstandjes bij boerderijen enzovoort.
Nuttige bronnen
Officiële website : www.pieterpad.nl/
Tochtverslagen
- Pieterpad in stukken van 1 à 2 weken (Gijs en Anja)
- Pieterpad weekend per weekend (Sjaak)
- Het Pieterpad in 3 weken bedwongen (Sjors van Beek)