De mythische GR20 is wellicht de beroemdste langeafstandsroute in Europa. Ze trekt van noordwest naar zuidoost over het woeste eiland Corsica, en is vooral geschikt is voor sportieve én tredzekere bergwandelaars.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Het GR-traject staat bekend als zeer uitdagend en spectaculair. Deze lange afstandsroute voert je dwars door een indrukwekkend ruige bergketen met bergweiden en meertjes, diepe kloven en valleien.

Alhoewel nog geen 50 jaar oud, is de GR20 in wandeltermen synoniem geworden voor hard, meedogenloos, hitte, onweders, uitgeput, geradbraakt, verbrand, pijnlijke gewrichten, zonnesteek, ...  maar ook voor ongebreidelde vergezichten, de overweldigende natuurbeleving, plan trekken, genieten van de lokale geneugten, verbroederen met tochtgenoten van overal ter wereld. Hierbij is het opmerkelijk dat de GR20 bij de Corsikanen zelf op weinig bijval kan bogen, dat vertellen de statistieken van de herkomst van de bezoekers althans.

Over deze wereldwijd erg populaire bergwandelroute is enorm veel informatie beschikbaar.

Ruig, maar wondermooi

De GR20 is allesbehalve een 'walk in the park'. Er zijn zeker rustigere trajecten bij, maar veelal gaat het steil bergop en bergaf over zeer rotsige paden, niet zo bevorderlijk voor het stapritme en de gewrichten. GR20-puristen leggen het traject in 10 & 11 dagen af waarbij meerdere etappes gedubbeld worden. Wie ook meer wil zien dan enkel de tippen van zijn wandelschoenen trekt er doorgaans 2 weken voor uit.

Een thema dat menig GR20-stapper wel heeft beziggehouden is de keuze van de vertrekplaats: Calenzana in het noorden of Conca in het zuiden. Voor beide zijn valabele argumenten te over om voor de ene of de andere te kiezen.

Overzichtskaart

Overzichtskaartje met hutten. Bron = www.le-gr20.fr

gr20-etapes-refuges.png

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Etappes en varianten

De staprichting is een bron van eindeloze discussies. Beide staprichtingen zijn mogelijk en beide hebben hun aanhangers.

De etappe-indeling ligt vast door de hutten. Sommige sterke wandelaars slaan een berghut over en combineren dan 2 korte dagetappes tot één erg lange etappe.

De Cirque de Solitude is niet meer geëquipeerd en alle markeringen zijn weg. Zelfs met de kabels en treetjes was het al één van de zwaarste GR-passages van heel Frankrijk. Nu is het zonder meer alpinisme. Ook op nieuwe route onder de Monte Cinto zal je een portie klauterwerk en kabels moeten verwerken.

Je kan de GR20 op een logische manier in 2 knippen halfweg, bij Col de Vizzavona (treintje naar Ajaccio / Corte / Bastia).

Het meest bergachtige stuk is de noordelijke helft. Zijn de condities daar écht niet te doen (te veel sneeuw, hevige regen, ...), aarzel dan niet om bij wijze van Plan B uit te wijken naar de Mare e Monti voor deze noordelijke helft. Kruising of verbindingsvariante in : Calenzana, Col di Vergio, Refuge de l'Onda en Vizzavona. De Mare e Monti ligt een stuk lager en de paden zijn een stuk minder technisch. Let op : het gaat deels om de klassieke route, en deels om een meer landinwaarts gelegen variant van de M&M.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Topokaarten en gidsen

Screenshot 2022-01-20 at 17.53.03_0.png

Cirque de la Solitude, GR20 (foto: Willem Vandoorne)
Deze is sinds 2015 geen deel meer van de GR20 na dramatisch ongeval met 7 doden. Een aantal trekkers hadden zich laten verrassen door een zomeronweer dat nochtans voorspeld was en dat zich de dag ervoor ook had voorgedaan.
In plaats van door de Cirque de Solitude passeert de GR20 nu hoger langs een technisch minder extreem pad.

Bewegwijzering

Bivakkeren en overnachting

Bivakkeren gebeurt in principe bij de officiële berghutten. Stel je niet teveel voor van deze bivakplekken : kiezelstrandjes, vlakke gazonnetjes, ... zal je hier niet vinden.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Wie vroeg boekt en zich aan het schema van de planning kan houden is dit eenvoudig : half-pension in de berghutten.

Wie voor de formule met bivaktent kiest : het is niet (meer) nodig om alle eten mee te slepen, in veel hutten kan je ook als tent-trekker avond-eten, ontbijt en soms zelfs een lunchpakket van de hut krijgen en in veel andere is er een winkeltje. De prijzen zijn - in vergelijking met alpiene hutten in Oostenrijk of Frankrijk - zelfs vrij democratisch.

www.le-gr20.fr/pages/infos/manger-et-boire-gr20.html

https://gr20-infos.com/plus/alimentation-hydratation/

Nuttige bronnen

De laatste nieuwtjes o.a. wat betreft sneeuwniveau langs de GR20 vind je op deze website.

Een goede basiswebsite met info over elke etappe en elke berghut is www.le-gr20.fr

Hieronder enkele links met mooie impressies over de GR20

Tochtverslagen