Situering

Corsica is een bergachtig eiland in de Middellandse Zee en hét wandeleiland bij uitstek op het Europese continent. Vele duizenden (berg)wandelaars maken jaarlijks de oversteek al varend of vliegend om het Corsikaanse binnenland of de zonovergoten kustroutes te ontdekken.

GR20

De mythische GR20 is wellicht de beroemdste langeafstandsroute in Europa. Ze trekt van noordwest naar zuidoost over het woeste eiland Corsica, en is vooral geschikt is voor sportieve én tredzekere bergwandelaars.

Het GR-traject staat bekend als zeer uitdagend en spectaculair. Deze lange afstandsroute voert je dwars door een indrukwekkend ruige bergketen met bergweiden en meertjes, diepe kloven en valleien.

Alhoewel nog geen 50 jaar oud, is de GR20 in wandeltermen synoniem geworden voor hard, meedogenloos, hitte, onweders, uitgeput, geradbraakt, verbrand, pijnlijke gewrichten, zonnesteek, ...  maar ook voor ongebreidelde vergezichten, de overweldigende natuurbeleving, plan trekken, genieten van de lokale geneugten, verbroederen met tochtgenoten van overal ter wereld. Hierbij is het opmerkelijk dat de GR20 bij de Corsikanen zelf op weinig bijval kan bogen, dat vertellen de statistieken van de herkomst van de bezoekers althans.

De GR20 is allesbehalve een 'walk in the park'. Er zijn zeker rustigere trajecten bij, maar veelal gaat het steil bergop en bergaf over zeer rotsige paden, niet zo bevorderlijk voor het stapritme en de gewrichten. GR20-puristen leggen het traject in 10 & 11 dagen af waarbij meerdere etappes gedubbeld worden. Wie ook meer wil zien dan enkel de tippen van zijn wandelschoenen trekt er doorgaans 2 weken voor uit.

Een thema dat menig GR20-stapper wel heeft beziggehouden is de keuze van de vertrekplaats: Calenzana in het noorden of Conca in het zuiden. Voor beide zijn valabele argumenten te over om voor de ene of de andere te kiezen.

De laatste nieuwtjes o.a. wat betreft sneeuwniveau lang de GR20 vind je op deze website.

Hieronder enkele links met mooie impressies over de GR20

De alternatieven

Naast de GR20 heeft l'Ile de Beauté uiteraard nog veel meer wandelplezier in petto, dus ook voor de minder sportieve (berg)wandelaar. Routes die van west naar oost trekken en geschikt zijn voor meer beginnende stappers. Enkele volgen de ruigere westkust of dwarsen het eind helemaal van west naar oost.

  • Mare a Mare Nord: van Moriani naar Cargèse in 10 etappes, hoogste punt 1600m
  • Mare a Mare Sud: van Porto-Vecchio naar Propriano in 5 etappes, hoogste punt 1171m
  • Mare a Mare Centre: van Ghisonaccia naar Porticcio in 7 etappes, hoogste punt 1525m
  • Mare e Monti Nord: van Calenzana naar Cargèse in 10 etappes, hoogste punt 1153m
  • Mare e Monti Sud: van Porticcio naar Propriano in 5 etappes, hoogste punt 870m

Tochtverslagen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be