De Trans Swiss Trail loopt van de Jura (Porrentruy) tot Tessin (Mendrisio) en blijft daarbij de hele tijd in de valleien. Het grootste deel van de route loopt over asfaltwegjes of brede bosexploitatiedreven. Er zijn slechts een beperkt aantal etappes in de bergen namelijk daar waar de route de oude muilezelpaden van de Gotthardpas volgt. Dit stuk is niet toegankelijk tot april mei (een aantal essentiële bruggen worden weggenomen om lawineschade te vermijden). De rest van de route is het hele jaar door toegankelijk.

Het wandelen is technisch vrij eenvoudig. De route mikt op de trekker die een goede mix wil van natuur en contacten met locals en de manier van leven in regio's waar landbouw en bosbouw belangrijk zijn. Trekking met bagagetransport is perfect mogelijk. 
Wie op zoek is naar een wandelroute met intense natuurbeleving kan beter het hele stuk in het Mittelland schrappen, of kan beter een andere route met een vergelijkbaar kaliber nemen bv. de Alpenpanoramaweg.

TransSwissTrail-kaartje.png

Op het gedeelte van de Gotthardpas, van het Vierwoudstedenmeer (Altorf) tot het Lago Lugano (Mendrisio), loopt de Trans Swiss trail (route 7) zeer dicht bij de Via Gottardo (route 2). Deze laatste herneemt zoveel mogelijk de oude postkoets en muilezelroutes die gebruikt werden vóór auto en trein. 

Meest relevante links :

Tochtoverzicht van de Trans Swiss Trail op Schweizmobil.ch

Tochtoverzicht van de Trans Swiss Trail op MySwitserland.ch

Tip : doe eens een dagje heerlijk retro met een oude dilligence. Op sommige momenten van het jaar beschikbaar voor Andermatt - Airollo. 

 

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be