Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be
Jura (Zwi.)
Situering
De Jura vormt de grens tussen Zwitserland en Frankrijk. Als we dit wat beter bekijken als bergwandelaar, dan ligt het toch iets ingewikkelder. In het zuiden, tussen Genève en Vallorbe / Pontarlier, ligt de Jura grotendeels in Frankrijk. In het noorden, tussen Vallorbe en de verste uitlopers in Zürich, ligt de hoofdkam van de Jura volledig in Zwitserland. De voornaamste toppen zijn de Dôle, Mont Tendre, Chasseral en de Chasseron.
Het gebied leent zich uitstekend voor wintertrekkingen. Let wel op : in tegenstelling tot de Franse Jura met zijn immens populaire meerdaagse langlauftochten is het gebied niet georganiseerd op winterse trektochten en sluiten zo goed als alle bergboerderijen en berghutten. Het normale wandelseizoen is half april tot begin november.
Kaarten en topogidsen
Voor een trekking op de Jura Crest Trail (Haute Route du Jura / Jurahohenweg) is de nieuwe reeks kaarten op 1:33 333 (1 km = 3 cm) zeer interessant. Je covert dan de hele kamlijn tussen La Dôle en Olten met 5 kaarten : 3316T, 3203T, 3315T, 3318T en 3315T.
Een bruikbare topogids voor de Jura Crest Trail is die van Cicerone
Interessante tochten
Jura Crest Trail
De Haute Route du Jura / Jura Höhenweg / Jura Crest Trail doorloopt het hele massief van Basel tot Genève of van Zürich tot Genève. Dit is het oudste lange afstands wandelpad van Zwitserland; het bestaat al sinds 1906. De mooiste seizoenen om deze te doen zijn de lente (omdat dan alles in bloei staat) en de herfst (met schitterende kleuren en vaak een perfect zicht op de hele Alpenketen). De officiële routebeschrijving gaat uit van verblijf in bergutten, hotelletjes en overnachting in ferme-auberge. In de praktijk geeft af en toe zeer ongelijke etappes en is er ook niet gedacht om af en toe een supermarkt te passeren. Dit los je het best op door af en toe een stukje te schrikkelen met de bus of door een omwegje te maken naar een dorpje in de vallei.
Hieronder worden een aantal inspiratiebronnen gegeven om zo'n omwegje naar de supermarkt te combineren met een interessant zijpad langs een zijtop of een kloof.
De bloggers van Novo-Monde maakten een zeer complete reeks artikels over de Haute Route du Jura met bivak.
Aiguilles de Baulmes. Bij helder weer kijk je uit over de hele Alpenketen
Gorges de Doubs
Een tocht met een heel ander karakter volgt de gorges de Doubs, tussen Lac des Brenets en St-Ursane. Drie stapdagen, waarbij je de eerste 2 dagen kan switchen tussen de Zwitserse oever (wandelroute 95) en de Franse oever (met een mooi stuk van de GR5). In de zomer contrasteert deze waterrijke en schaduwrijke kloof heerlijk koel met de droogte van de crêtes. Maar verrassend genoeg is het er in de winter ook kouder, omdat er vaak inversie optreedt. De paden liggen er vaak verijst bij en op sommige plekken vormen vallende ijsbrokken een reëel risico.
Varianten
Op beide routes kan je uitwijken naar interessante kloven met vreemde landschappen en karstverschijnselen. Deze kloven zijn al zeer lang ingericht voor de doorsnee wandelaar, met trapjes, brugjes en kabeltjes maar ondanks dat blijven het iets lastiger paden dan elders in de Jura. Ze zijn vrij toegankelijk - niet betalend zoals in een aantal andere kalkregio's in de Alpen. In de winter worden ze afgeraden wegens risico op ijsslag en lawines. De kabels en brugjes worden dan weggenomen en pas in de loop van april teruggeplaatst.
Interessante extra's op de Haute Route du Jura zijn de Taubenlochschlucht, Combe Grède, Combe de Poëta-Raise en de Gorges de l'Areuse ; interessante extra's op de Gorge du Doubs route zijn de Arête des Sommètres en de Combe du Valarvon.
Andere interessante sites :
Tochtverslagen
- Door een winterse Jura van Vallorbe naar Saint-Ursane (Bert Gielen)
- Herfsttrekking in de regio Neuchâtel (Yanick Bos)