Pal in het hart van Zwitserland liggen de grote Alpenpassen Simplon, Gottard, Furka, Grimsel, ... Hier wordt de Alpenketen wat lager en zachter. Van smokkelaars, bergboeren en militairen erfden we een uitgebreid en zeer gevarieerd padennetwerk. Ideaal voor een wandelvakantie waarin de zuiderse / Italiaanse toets en de noorderlijker / Zwitserse aanpak elkaar voortreffelijk aanvullen.

Situering

Tussen de indrukwekkende 4000-ers rond Zermatt en Saas Fee, en de bergwereld van Graubunden, ligt een stukje Alpen waarin de pieken ook wat plaats ruimen voor passen. De grootste passen : Simplon, Furka, Grimsel, Gottard, Oberalp, Nufenen, Lukmanier, ... zijn het domein van wegfietsers en motards. Maar ze vormen ook ideale startpunten om de tocht ineens boven 2000 m te laten starten.

Daarnaast zijn er tientallen andere passen. Die hebben elk hun eigen paden met hun eigen verleden. Soms zijn dat historische handelswegen : de pelgrims en muilezelkaravanen van de middeleeuwen verkozen vaak andere routes. Vaker zijn dat smokkelpaden. In de dorpen net over de grens in Italië woonden ook Walser, families bergboeren die net als in Binntal of de Goms een Duits dialect spraken ; het onderscheid tussen familiebezoek en smokkel was dus wel heel klein. Ook de militairen voor wie dit stukje Alpen van zeer groot strategisch belang was, zorgen voor hun bijdrage tot het padennetwerk.

Nog een eigenaardigheid : enkele van de grote rivieren van de Alpen hebben in deze regio hun bron. De Rhône in de Rhônegletscher tussen de Grimsel- en Furkapas in, de Rijn in een aantal bronnen boven de Oberalppas, en de Ticino, de voornaamste zijrivier van de Po.

Interessante tochten

Veel trekkings in het gebied starten op de passen waar je probleemloos afgezet wordt door de Zwitserse gele postbussen.

De Vierquellenweg verbindt de Oberalppas met de Furkapas en passeert de bronnen van Rijn, Ticino, Reuss en Rhône.

Veel trekkers verbinden de Simplonpas met de Nufenenpas of de Gottardpas in 5 à 7 dagen. Er zijn veel varianten :

  • sommige trekken eerst naar Binntal, en vervolgens naar Alpe Devero om uiteindelijk op de Nufenenpas en eventueel verder op de Gottardpas terecht te komen. Hierbij wordt de Blauwe Via Alpina losweg gevolg.
  • anderen verbinden de Simplonpas met Alpe Veglia en geven de tocht een meer Italiaanse tint. Hierbij de de Sentiero Italia min of meer de leidraad.

Deze varianten via Italië zijn veel interessanter dan het tracé van de Zwitserse Alpenpassenweg hierbij saaiweg in de vallei van de Goms blijft. Het grootste deel van het doorkruiste gebied is natuurpark : Landschaftpark Binntal en Parco Naturale Alpe Veglia e Alpe Devero.

De 2-daagse trekking tussen de Furka- en Gottardpas via de Rotondohut is de voorbije jaren opgefrist ; als gevolg van erosie en terugtrekkende gletschers was dat zeker nodig.

Simplon-Gottardo-3.jpg

Oud militair pad op de Rongergrat op de Gottard - Furka 2-daagse.

 

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be