De GR15 dwarst de Ardennen van noord naar zuid. Deze GR blijft eerder op de plateau's en blijft weg van de grote Ardense valleien. Onderweg krijg je een mooie staalkaart van alle Ardense landschappen : veen, stuwmeren, loofbos, donkere dennenbossen, weids grasland met Ardense koeien.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Officiële naam : GR 15 De la Lorraine belge à l’Eifel
Startpunt : Monschau (vaak wordt Eupen als alternatief startpunt genomen)
Eindpunt : Arlon
Lengte : 228 km
Hoogtemeters : ca. 5500 m+
Stapdagen : 9 à 12

 

 

Overzichtskaart

GR15 Kaartje.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : Dit varieert nogal doorheen de tocht. Er zijn behoorlijk wat hoogtemeters en zijn er af en toe avontuurlijke stukjes. Dat kan van alles zijn : gladde knuppelpaden in de Hoge Venen, stukjes die bij hevige regenval overstromen, stukjes waar een omgevallen boom gewoon blijft liggen, stukjes vlak langs de diepte,... Maar er zijn ook lange rechte vlakke stukken grindweg en asfalt. Laat je daar niet door afschrikken, de rust en eenzaamheid maken het de moeite.

Fysiek : de hoogtemeters maken dat het stappen een stuk zwaarder is dan de afstand doet vermoeden. De hoogtemeters zitten vooral in de eerste helft, tot Houffalize. Daar doe je 700 à 800 m+ per dag en dag voel je. De 90 km tussen Houffalize en Arlon heeft lange vlakke stukken ; daar zal je dus meer km per dag kunnen maken.

Andere : je zal in de herfst onvermijdelijk op een stuk bos stuiten dat afgesloten is voor de jacht. 

Etappes en varianten

Heel veel varianten mogelijk. Deze GR kruist de hele tijd door andere GR-routes.

De GR15 is het laatste deel van de GR-Ardennen-Eifel (GRAE) die langs de Semois vertrekt en dan een hele lus door Luxemburg en Duitsland maakt.

Eén van de hoogtepunten op de GR15 is het bezoek aan het oorlogskerkhof van Mardasson bij Bastogne. Wie dit thema meer plaats wil geven in de geplande trekking kan de Chemin de la Liberté eens bekijken.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Monschau is in het weekend bereikbaar vanuit Eupen met bus 385. In de week zijn er bussen naar het station van Aken.

Vanuit het alternatieve startpunt Eupen en het eindpunt Arlon zijn er zeer vlotte treinverbindingen naar de rest van België. Je kan ook met de trein terug naar het startpunt, met overstap in Marche-en-Famenne en in Luik, maar in de praktijk is het vlotter om gewoon de auto thuis te laten.

Behalve in het noordelijke stuk dat vrij toeristisch is en goed ontsloten met trein of bus, is niet eenvoudig om deze route te doen in stukjes van 1 à 2 dagen. Wie het toch wil opsplitsen kan bv. een knip maken in Aywaille (station) en in Bastogne (vlotte busverbinding naar Libramont).

Topokaarten en gidsen

Topogids, gpx en andere info op grsentiers.org

Topogids op www.groteroutepaden.be

Bewegwijzering

Gewone rood-witte bewegwijzering van de GR-routes. Soms aangevuld met de tekst GR15

Bivakkeren en overnachting

In de omgeving van Eupen zijn de bivakzones van Soor en Gileppe op enkele km van de GR15 gelegen. Andere officiële bivakzones die er ooit waren in de buurt van de GR15 zijn gesloten door overlast.

Wie met de tent trekt, zal campings en WTMG moeten combineren met af en toe een B&B of een hotelletje of zal de edele kunst van het zeer discreet wildbivakkeren moeten toepassen. 

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Water is er overal (een filter is wel handig).
Winkeltjes en een restaurantje zijn er enkel in de wat grotere centra, om de 25 km ongeveer (Eupen, Spa, Theux, Aywaille, Werbomont, Manhai, Houffaillize, Martelange).

Nuttige bronnen

Vrij compleet dossier over de GR15 op trekkings.be