Overnachten en kamperen

Bivakkeren is officieel verboden in Slovenië en in de alpiene gebieden niet zo evident; er zijn weinig geschikte plaatsen door steil en rotsig terrein, en weinig waterbronnen. 

De meeste hikers slapen in berghutten (zie overzicht van alle Sloveense berghutten). Ze staan ook op de wandelkaart aangeduid. Ze zijn qua inrichting en comfort vergelijkbaar met de hutten in andere alpenlanden. Waar er geen drinkwater beschikbaar is, is er vaak ook geen was- of douchegelegenheid. 

Wie in de Julische Alpen op stap gaat, vooral in de regio rond de Triglav, doet er goed aan om te reserveren. Dit kan via mail en in het Engels ; bij meer en meer hutten kan dit ook via online. Ook de weekends zijn drukker omdat veel Slovenen dan zelf ook de bergen in trekken.

slovienie 2.jpg

Bron: Debbie Sanders

Als je lid bent van een bergsportvereniging zoals de KBF of NKBV dan krijg je een aanzienlijke korting op de overnachting in een berghut. Reken dan op 12-14 euro per persoon voor een overnachting in een lager (kamer met meerdere bedden), maar je kan ook voor een kleinere kamer opteren en dan betaal je ongeveer 20 € pp. Daarbij komt ook een toeristentaks (1,5 à 2,0 € pp). Eten en drinken doe je à la carte. Een cola, bier of radler van 0,5l kost 3 à 4 €. Een maaltijdsoep of goulash 6,5 à 10 €. Een dessert (pannenkoeken, taart) kost 3 à 4 €. Als ontbijt kan je kiezen tussen brood met confituur/honing/boter of spiegeleieren (2-3tal) met wat brood. Dat kost 5 €. Thee of koffie kosten 1,5 €. Hou er rekening mee dat in de kleine hutten het aanbod zeer beperkt kan zijn. Een lunchpakket is meestal niet verkrijgbaar. Betalingen lopen cash ; een minderheid van de hutten is uitgerust om digitaal te betalen.

Openbaar vervoer

Het busvervoer is in Slovenië erg goed geregeld en vrij goedkoop. Elk jaar wordt ook een document opgemaakt met alle uurroosters erin: typ in google ‘timetables in the alps + jaar’ in en je vindt het via een link. De prijzen vallen erg goed mee vb. van het meer van Bohinj rechtstreeks naar Lubljana betaal je zo'n 10 € pp. Voor bagage betaal je op de bussen een kleine bedrag extra maar dit wordt niet altijd aangerekend. 

slovienie 3.jpg

Bron: Bart Cartuyvels

Beste periode

Het seizoen hangt heel sterk van het gebied af. In de Julische en Kamnische Alpen ga je best niet voor begin juli op stap. Op dat moment liggen er nog sneeuwvelden, vaak op de moeilijkere stukken. Augustus en september zijn daarom iets betere maanden. In de lagere gebieden kan je wel al vroeger op stap.

Bewegwijzering en paden

Slovenië biedt meer dan 7.000 km aan wandelpaden in heuvellachtig en berggebied. De wandelroutes zijn meestal goed aangeduid met witrode bollen. Je hebt wel een kaart nodig om de juiste richting aan te houden want er zijn diverse routes. Hier en daar staan ook wegwijzers. Indien bergpaden gemarkeerd worden, is dat met een witte cirkel met rode rand.

slovienie 1.jpg

Bron: Debbie Sanders

Kaarten en topogidsen

De onderstaande kaart toont de heuvel- en berggebieden van Slovenië. De meest alpiene massieven bevinden zicht in het noordwesten van het land, maar ook de andere regio’s bieden mooie wandelroutes die ook in het voor- en najaar te wandelen zijn.

slovienie 4.jpg

Bron: Andreinac u

Bevoorrading en water

In de meer toeristische dorpen vind je winkels. Eenmaal in de bergen is de bevoorrading erg beperkt. In de berghutten kan je wel eten en drinken, op eender welk moment van de dag en vanaf 6u ‘s morgens. 

Water is in de kalkrijke gebergtes wel een probleem. Er zijn weinig bronnen en sommige hutten, zeker in de Julische Alpen, hebben enkel regenwater ter beschikking. In dat geval ben je aangewezen op aankoop van duur flessenwater. Je kan ook regenwater zuiveren.

Klettersteigs

In de alpiene gebieden vb. Julische en Kamnische Alpen vind je heel wat klettersteigs (. Check goed de legende om de verschillende moeilijkheidsgraden van de wandelroutes te onderscheiden (aanduidingen op de wandelkaarten : volle rode lijn = gewoon pad, rode stippellijn met langere streepjes = moeilijker pad die soms al wat beveiligd kan zijn, rode stippellijn met bolletjes = via ferrata).

De klettersteigs zijn goed doenbaar voor erg ervaren bergwandelaars met veel tredzekerheid, maar kunnen soms een uitdaging vormen voor wie minder ervaring heeft. De beveiliging is niet altijd even goed. Kabels zijn niet altijd aanwezig. Enkel de belangrijkste aanlooproute naar de Triglav vanaf de Triglavski Dom is heel goed beveildigd.

Een kaart geeft zelden alle informatie die je nodig hebt om te weten wat de via ferrata in petto heeft. Daarvoor raadpleeg je een topo. Een complete en betrouwbare online bron is ons niet bekend ; Rother heeft een goede topo voor de Julische Alpen.

Voor de via ferrata’s is een klettersteiguitrusting onontbeerlijk:

  • Twee-armige klettersteigbeveiliging met musketons (let op rekbare armen en het gemak van in- en uitklikken)
  • Zitgordel
  • Helm
  • Handschoentjes zonder vingers (handig om je handen te beschermen bij ruwere kabels, hiervoor zijn bijv ook fietshandschoenen bruikbaar)
  • Lange bandschling en musketon (om ergens te rusten indien nodig)

Ga voor deze uitrusting zeker te rade bij een goede buitensportzaak die je over de aankoop kan adviseren. Je kan ook een klettersteigset huren in buitensportzaken. Let op met het lenen van oud materiaal van andere bergsporters dat misschien niet meer veilig is!

Bij hoogtevrees is het aan te raden om een kort klim- of wandeltouw mee te nemen als je weet hoe het te gebruiken.

Als het weer echt tegenvalt of als er onweersdreiging is, is het ten stelligste afgeraden via ferrata’s te volgen. De kabels zijn perfecte geleiders. Je zoekt dus beter andere manieren op om de volgende hut te bereiken.

Een via ferrata-opleiding kan zeker nuttig zijn. Bij Hiking Advisor worden een 2tal weekends per jaar georganiseerd. Meer info in onze kalender.

Interessante tochten

Overzicht in artikel van Knack

Slovenian High route

De ‘Slovenska planinska pot’ doet niet meteen aan een wandelpad denken. Deze hoge route, ook wel de Transverzala genoemd, rijgt alle hoge bergen en kammen van Slovenië aan elkaar en loopt in een maanvorm van Maribor naar Ankaran.

201211.JPG

Van Slovenian High Route Bron: Roelof Dekker

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be