De Julische Alpen zijn veruit het bekendste wandelgebied van Slovenië en biedt heel veel mogelijkheden: zowel voor ervaren stappers als meer beginnende hikers.

Situering

De meeste meerdaagse routes in de Julische Alpen gaan over de bergtoppen met overnachtingen in berghutten. Het is stevig terrein met aanzienlijke hoogteverschillen, stenige paden en af en toe beveiligde passages. Bekende trails die de Julische Alpen doorkruisen zijn Julius Kugy Trail, Alpe Adria Trail, Via Alpina, Slovenian Mountain Trail. Wie een mooie lustocht plant in de Julische Alpen plakt best stukken van deze trail aan elkaar tot een lus van de gewenste lengte.

De klim naar de Triglav is goed beveiligd maar enkel geschikt voor mensen met geen of weinig hoogtevrees en een zekere tredzekerheid. Via ferrata uitrusting aangeraden tot noodzakelijk afhankelijk van de gekozen route. De weg naar de top en is razend druk en alle omliggende hutten drukbezet, zeker in de weekends. De toppen rondom zijn even mooi en veel rustiger.

Wie dit prachtige gebied wil bezoeken op een andere, relaxere manier kan terecht op een nieuwe lusroute (2019) : Juliana Trail (270 km / 7500 m+, "pohodniska pot Juliana"). Deze mikt duidelijk op een ander publiek, met etappes van ca. 5 uur, relatief beperkte hoogteverschillen omdat de route in de vallei blijft en aanbod van bagagetransport. Nieuwsgierig ontdekken van dorpjes en landschap eerder dan prestaties neerzetten. Maart tot oktober. De standaard route-indeling gaat uit van overnachting in hotelletjes en dergelijke. Mits wat herplanning en eventueel een korte rit in openbaar vervoer of taxi moet het mogelijk zijn om deze trekking te doen met overnachting in campings.

Een groot deel van de Julische Alpen is beschermd als het Triglav Nationaal Park.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be