Karinthië is het zuidelijkste van de Lander (deelstaten) van Oostenrijk. Vanuit de rest van Oostenrijk is het alleen via een aantal Alpenpassen- en tunnels bereikbaar, of via een ruime omweg langs het oosten.
Het komt min of meer overeen met de vlakte waarin de Drau stroomt, dit is naast de Donau en de Inn de derde belangrijkste rivier van Oostenrijk. De belangrijkste stad is Klagenfurt ; het belangrijkste station / knooppunt is Villach. In deze vlakte liggen enkele grote meren, die grotendeels zijn omgevormd tot (vaak betalende) strandzones.
Voor de wandelaar zijn de beide bergketens die de noord- en zuidgrens van Karinthië vormen, veel interessanter.
De zuidgrens (met Italië en Slovenië) zijn de Gailtaler en Karnische Alpen : spitse kalksteentoppen - donkere dennebossen - almweiden met bergboerderijen. De toppen liggen rond 2500 m. In de zuidgrens zijn de sporen van de eerste wereldoorlog overal aanwezig. Op de grens met Italië de loopgrachten en schuilplaatsen van de frontlijn van 1915 tot 1917. En minder zichtbaar, maar nog steeds onderhuids tastbaar : in de tweetalige grensstreeks langs de zuidrand van Karinthië de Sloveens-Oostenrijkse grensoorlog van 1919.
De noordgrens (met Salzburg en Steiermark) start met de Hohe Tauern, het nationaal park omheen de Grossglocker, de hoogste top van Oostenrijk. Dit gebied met zijn - nog steeds - indrukwekkende gletschers gaat dan over in een heel ander gebied : de Gurktaler Alpen, met het de Biosfeerpark Nockberge als meest interessante stuk. De Nocken zijn een reeks in de ijstijd afgeronde toppen ; skitoerisme is er sterk ingeperkt ; het landschap doet denken aan de Schotse Highlands, maar dan wel met meer bos op de hellingen.
Het weer is er een stuk droger en zonniger dan in de meer noordelijk gelegen delen van Oostenrijk. Er zijn daarom niet minder regendagen, vooral in de zomer moet er rekening gehouden worden met warmweer-onweders.