De Eislek trail is wellicht de bekendste trail in de Benelux bij trekkers die willen trainen voor een echte bergwandel hike. De diep ingesneden valleien zorgen voor een stevig aantal hoogtemeters in één van de ruigere stukjes Ardennen. Veel variatie, prachtige uitzichten, helder frisse riviertjes, vlot bereikbaar en netjes bewegwijzerd ... Logisch dat deze route het label "Leading Quality Trails - Best of Europe" kreeg.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Officiële naam : Escapardenne Eislek Trail
Type : tocht in lijn dwars door de Belgische Ardennen en Luxemburgse Éislek (de streek die ook gekend is als Ösling)
Startpunt : Kautenbach
Eindpunt : La Roche-en-Ardenne
Lengte : 108 km
Hoogtemeters : 3750 m+ 
Etappes : 5 à 6
Beste periode : kan het hele jaar. In de herfst is het mogelijk dat een stukje van de trail gesloten is voor jacht net op het moment dat je er wil wandelen. Escapardenne zet ieder jaar een jachtkalender online. In de winter ligt er wel eens sneeuw of staan stukken van de route onder water na een periode van extreem regenweer.

Overzichtskaart

Eislek-kaart.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Fysiek : gemiddeld 750 m+ per dag, voor een groot deel als klimmetjes van 100 à 150 m. Voor wandelaars die lange vlakke stukken gewoon zijn en alleen letten op de afstand en niet op de hoogtemeters, is dit veel. Voor bergwandelaars is dit niet veel.
Veel hangt ook af van de rugzak : neem je alles mee voor overnachtingen in de tent ? Kies je voor hotelletjes ? Of ga je voor een all-in formule met bagagetransport ?

Technisch : gewone goed aangelegde wandelpaden. Af en toe stukje langs afgrond of op rotsige ondergrond.

Etappes en varianten

Etappes

 • De eerste etappe gaat via de vallei van de rivier Clerve naar Clervaux. Deze eerste etappe is 24 km lang. In Clervaux is een station (spoorlijn Luik - Ettelbruck - Luxemburg-stad), een pak hotels en restaurants en ook enkele campings. De warenhuizen bevinden zich een eindje buiten de stad.
 • De tweede etappe loopt dan via het grensstadje Troisvierges naar de Moulin d’Asselborn, waar in de middle of nowhere enkel een hotel is. Deze tweede etappe is 20 km lang. Je kan inkorten tot Troisvièrges of vanuit Asselborn even de bus terug nemen naar Troisvièrges : daar is een station (spoorlijn Luik - Ettelbruck - Luxemburg-stad), winkels, hotels, restaurants en campings.
 • De derde etappe loopt van de Moulin d’Asselborn naar het Belgische Houffalize en is eveneens 20 km lang.
  Houffalize is een toeristisch stadje met winkels, hotels, meerdere campings. De interessantste campings liggen een stukje voorbij Houffalize.
 • De twee volgende etappes volgen de vallei van de Ourthe die een diep ingesneden vallei vormt met veel bos.
  Het hoogtepunten van de vierde etappe (23 km) is samenvloeiing van de Ourthe / het meer van Nisramont.
  Nandrin of Ollomont is een klein dorpje ; camping, hotelletje, winkeltje.
 • De laatste etappe (18 km) passeert langs le Hérou. Spectaculaire rotsformatie en erg bekend bij toeristen. Het vervolg van de etappe is veel rustiger. La Roche en Ardennes is een stadje met alle voorzieningen. Bus naar Marloie (spoorlijn Brussel - Namen - Luxemburg).

Varianten

Je kan eindeloos aanvullen en variëren : de Luxemburgse Éislek en het stuk van de Belgische Ardennen die doorkruist worden zijn gevarieerde wandelgebieden. Escapardenne doet zelf een aantal voorstellen.

Veel mensen combineren de Eislek Trail met de Lee trail en komen dus via deze laatste in Kautenbach aan.

Je kan op het einde in La Roche ook aansluiten op andere GR-routes. Bv. de GR57 brengt je naar het station van Hotton.

De GR57 volgt eveneens de Ourthe en kruist een 10-tal keer de Eislek trail tussen de grens en La Roche.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Kautenbach ligt op de spoorlijn Luik - Luxemburg en is vlot per trein bereikbaar. Je koopt enkel een ticket tot in Luxemburg stad of tot Troisvièrges; het openbaar vervoer binnen Luxemburg is gratis.

Vanuit La-Roche-en-Ardenne zijn er 5 à 7 bussen per dag naar het station van Marloie ; in dit station kan je efficiënt richting Brussel sporen.

Het is niet onmogelijk om met de bus terug in het startpunt te raken, maar dat is complex ; 2-tal keer overstappen en lukt niet op alle dagen. Een mogelijk compromis is om de auto achter te laten in Houffaillize en daar één van de bussen naar Gouvy ofwel via Bastogne naar Clervaux te nemen. Van daaruit bereik je Kautenbach per spoor. Vanuit La Roche is er dan een bus terug naar Houffaillize. Deze sluit echter niet aan op de bus naar Gouvy. Zie letec.be lijn 163c, lijn E69 en lijn 15/2 en zie www.mobiliteit.lu lijn 161.
Lukt dat niet (bv. omdat de uren helemaal niet kloppen of omdat het weekend is), zit er niets anders op dan een hele omweg te maken naar Marloie, trein naar Luxemburg-stad en dan trein naar Kautenbach. Dit is ook het geval voor een stuk van 2022 en 2023 omdat CFL werkt aan de ingestorte Schieburg tunnel tussen Kautenbach en Clervaux.

De website van de Eislek Trail geeft ook de verschillende busverbindingen naar de etappeplaatsen.

Topokaarten en gidsen

Kan online besteld worden bij Escapardenne of bij de gespecialiseerde reisboekenzaak.

Bewegwijzering

Eislek-balisage.jpg

Wit golfje op blauwe achtergrond, meestal als sticker of plaatje, soms ook geschilderd. De bewegwijzering is erg compleet en duidelijk.
Escaparadenne geeft zelf aan dat deze soms verdrinkt in de veelheid van andere markeringen die je uiteraard ook zal aantreffen.

 

Bivakkeren en overnachting

De bivakzones in de omgeving van de route zijn grotendeels gesloten. De actuele toestand vind je hier.

Alle formules staan open :

 • met de tent in campings
 • in hotelletjes / B&B's / hostels
 • de luxeversie, met bagagetransport

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Supermarkt in Clervaux, Troisvièrges, Houffalize. Meer dan voldoende horeca.