De Oesling-streek beslaat één derde van Groothertogdom en sluit qua landschap eigenlijk volledig aan op de Belgische Ardennen. Het is een interessant wandelgebied in Luxemburg omwille van het geaccidenteerde landschap van geërodeerde leisteenheuvels waardoor diep ingesneden rivieren lopen.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

De regio Oesling - of Éislek in het Letzeburgs - bevindt zich tussen de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Niettegenstaande het hoogste punt zich op slechts  560 meter bevindt (omgeving van Troisvierge), is het klimmen nog een tikkeltje pittiger en zijn de uitzichten nog impressionanter dan in onze Belgische Ardennen.

De regio is goed voorzien van overnachtingsmogelijkheden, met name campings. De valleien van Our, Sûre, Wiltz en Clerve bieden attractieve wandelmogelijkheden.

De bekendste langere paden die er door en boven lopen zijn:

  • Sentier du Nord
  • Sentier de l’Our (deel van GR 5)
  • Escapardenne (Eisleck Trail + Lee Trail)

Escapardenne

Foto Lee Trail(1).jpg

Zicht op Kautenbach (Foto: Nico Callens)

De Escapardenne loopt als etappewandeling over een totale lengte van 158 km door de Belgisch-Luxemburgse Ardennen. Ze is verdeeld in twee routes die elk het kwaliteitslabel "Leading Quality Trails - Best of Europe" kregen.

  • De Lee Trail brengt u in 3 etappes van Ettelbruck tot aan Kautenbach en is 52 km lang.
  • De Eislek Trail vertrekt in Kautenbach en brengt u in 5 etappes tot inhet Belgische La Roche-en-Ardenne.

Het aantal hoogtemeters (gemiddeld 750 m+ per dag) maakt deze route een stuk zwaarder dan wat je zou inschatten op basis van de afstand. De Escapardenne kan je doen met de tent (campings), in hotelletjes of met bagagetransport. In het Luxemburgse stuk (tot Troisvièrges) kan je ook kiezen voor een vaste overnachtingsplek en 's avonds en 's morgens een korte treinrit maken.

Meer info op de twee aparte tochtfiches : Lee Trail en Eislek Trail of op de site van Escapardenne

DSC08455(1).JPG

Kasteel van Vianden (Foto: Nico Callens)