De Oesling-streek beslaat één derde van Groothertogdom en sluit qua landschap eigenlijk volledig aan op de Belgische Ardennen. Het is een interessant wandelgebied in Luxemburg omwille van het geaccidenteerde landschap van geërodeerde leisteenheuvels waardoor diep ingesneden rivieren lopen.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

De regio Oesling bevindt zich tussen de Belgische Ardennen en de Duitse Eifel. Niettegenstaande het hoogste punt zich op slechts  560 meter bevindt (omgeving van Troisvierge), is het klimmen nog een tikkeltje pittiger en zijn de uitzichten nog impressionanter dan in onze Belgische Ardennen.

De regio is goed voorzien van overnachtingsmogelijkheden, met name campings. De valleien van Our, Sûre, Wiltz en Clerve bieden attractieve wandelmogelijkheden.

De bekendste langere paden die er door en boven lopen zijn:

  • Sentier du Nord
  • Sentier de l’Our (deel van GR 5)
  • Escapardenne (Eisleck Trail + Lee Trail)

Vallei van de Our (Joery Truyen).

Escapardenne

Foto Lee Trail(1).jpg

Zicht op Kautenbach (Foto: Nico Callens)

De Escapardenne loopt als etappewandeling over een totale lengte van 158 km door de Belgisch-Luxemburgse Ardennen. Ze is verdeeld in twee routes die elk het kwaliteitslabel "Leading Quality Trails - Best of Europe"kregen. Enerzijds is er de Lee Trail van52 km lang en anderzijds de Eislek Trail van 106 km lang. De Lee Trail brengt u in 3 etappes van Ettelbruck tot aan Kautenbach. De Eislek Trail vertrekt in Kautenbach en brengt u in 5 etappes tot inhet Belgische La Roche-en-Ardenne. Op aanvraag kan het principe “Wandern ohne Gepack / Randonnée sans bagages” worden toegepast. Daarvoor dient u af te spreken met de hotels die men boekt.

Klik hier voor het raadplegen van de officiële website van deze Escapardenne. Via deze website is er ook een topogids te koop over zowel de Eislèk Trail als de Lee Trail evenals een wandelkaart die beide trajecten bevat. De beide topogidsen kosten elk 15 euro. Voor de kaart betaalt men 8 euro. Daar moeten dan wel nog de verzendingskosten bij worden geteld.

Interessant is ook wat de website trekkings.be over de Lee Trail en de Eislèck Trail te vertellen heeft.

Lee Trail

De Lee Trail is 53 km en kan in 3 etappes worden afgewandeld. De naam Lee verwijst daarbij naar de rotsachtige bergkammen waar het pad voorbij komt.

Het vertrekpunt in Ettelbruck kan men bereiken met de rechtstreekse trein uit Luik. Hier is het geen enkel probleem om inkopen te doen. Zo is er in het centrum een Delhaize en een Cactus supermarkt. De overige warenhuizen liggen een flink eind buiten het centrum, in de richting van Diekirch. Het is aangewezen om proviand van thuis mee te nemen of om in extremis inkopen te doen in Ettelbruck. 

  • De eerste etappe heeft als eindbestemming Bourscheid-Moulin waarbij er flink wat klimmen en dalen is. In Bourscheid-Moulin is er een hotel en een Brasserie en zijn er ook enkele campings.
  • De tweede etappe loopt naar Hoscheid en is 19 km lang. In Hoscheid is er een hotel maar geen camping !
  • De derde etappe tenslotte eindigt na 15 km in Kautenbach. Hier is een station van waaruit men niet alleen rechtstreeks naar Luik kan maar ook naar Wiltz en naar Ettelbruck en Luxemburg-stad. In Kautenbach is er een hotel en een camping. Aan de camping is ook een bistro verbonden.

Eislèk Trail

De De Eislèk trein is 106 km lang en loopt van Kautenbach naar het Belgische La Roche-en-Ardenne.Daarvan lopen er twee etappes op het grondgebied van het Groothertogdom en hier beperken we ons dan ook tot deze 2 etappes. De derde etappe eindigt in het Belgische Houffalize, waar men dan een bus kan nemen naar Gouvy en van daar de trein naar Luik kan nemen. Voor de 2 overige etappes wil ik verwijzen naar de website van Escapardenne

  • De eerste etappe gaat via de vallei van de rivier Wiltz en via het stadje Wiltz naar Clervaux. Deze eerste etappe is 24 km lang. In Clervaux is een station (spoorlijn Luik - Ettelbruck - Luxemburg-stad), een pak hotels en restaurants en ook enkele campings.De warenhuizen bevinden zich een eindje buiten de stad.
  • De tweede etappe loopt dan via het grensstadje Troisvierges naar de Moulin d’Asselborn, waar in de middle of nowhere enkel een hotel is. Deze tweede etappe is 20 km lang maar kan eventueel worden ingekort  tot in het grensstadje Troisvierges. Ook hier is een station (spoorlijn Luik - Ettelbruck - Luxemburg-stad), winkels, hotels, restaurants en campings. Tot in Troisvierges is deze etappe wel slechts xx km lang.
  • De derde etappe loopt van de Moulin d’Asselborn naar het Belgische Houffalize en is eveneens 20 km lang.

DSC08455(1).JPG

Kasteel van Vianden (Foto: Nico Callens)