Het zandsteenmassief ten westen van Echternach, beter bekend als Müllerthal of Klein-Zwitserland, is een bijzonder attractief en fotogeniek wandelgebied met grillige zandsteenrotsen waarin zich vaak scherpe kloven hebben gevormd. De meest schilderachtige streek van Luxemburg ook met snelle beekjes, rotsholen, kasteelruïnes en interessante geologische creaties. Sinds 2022 is het Mûllerthal erkend als UNESCO Geopark.

Situering

Het Müllerthal heeft sinds mensenheugenis een grote aantrekkingskracht op wandelaars en trekkers.  Mensen die hier voor het eerst komen maar wel reeds op veel andere plaatsen hebben gewandeld, staan al eens verbaasd over deze schoonheid dicht bij huis die sinds 2022 erkend is als UNESCO Geopark.

De Müllerthal Trail vormt vandaag het paradepaardje van wandelen in Luxemburg. De grillige rotsformaties met kloven waar men soms nauwelijks tussen kan, de trapjes die zijn uitgehouwen in de rotsen, de iconische waterval “Schiessentümpel” en de uitgestrekte loofbossen zullen daar niet vreemd aan zijn. Ook de burchten van Beaufort en Larochette dragen bij tot het succes van de streek. Daarnaast zijn er ook nog verscheidene nationale lange paden die door dit gebied trekken, zoals het 24 km lange Fred Welterpad.

Het Müllerthal biedt veel overnachtingsmogelijkheden, de regio is toeristisch sterk ontwikkeld. Het zandsteenmassief stopt niet bij de grensrivier Sûre. Langs de Duitse kant van de rivier kan je nog meer gelijkaardige rotsformaties al wandelend ontdekken over de paden van het Eifelverein.

pasted image 0.jpg

Waterval “Schiessentümpel” (Foto: Vincent De Groot, via Wikipedia)

Müllerthal Trail

Mullerthal Trail(1).jpg

3 hoofdlussen en 4 extra lussen

De Müllerthal Trail bestaat uit 3 hoofdlussen die mekaar raken en die afzonderlijk kunnen worden bewandeld of aan elkaar kunnen worden gekoppeld tot een langere route. Daarnaast zijn er ook nog 4 extra lussen die een hoofdroute raken en die evenzeer zowel afzonderlijk kunnen worden bewandeld als aan een hoofdroute kunnen worden gekoppeld.

Het traject van de hoofdlussen wordt gemarkeerd met een donkerbruine, wat bordeauxkleurige gestilleerde letter ‘M’. De Extratouren met een lichtbruine, wat oranjekleurige letter ‘M’.

logos

Hoofdlussen

Er is niet één specifieke startplaats. Men kan starten in elk dorp waar de trail langskomt. Een gedetailleerde fiche met daarbij ook de mogelijke startplaatsen, is te bereiken via de volgende links: Route 1Route 2,Route 3.

De drie hoofdlussen hebben elk een eigen karakter: Wanneer ze aan elkaar worden gekoppeld, bekomt men een wandelpad van 112 km lang dat in 6 etappes kan worden afgestapt. Anderzijds is de Trail uitgesplitst in 13 secties van circa 10 km lang waardoor het ook mogelijk om maar een gedeelte van die lussen te bewandelen en bv. naar het beginpunt terug te keren met de overvloedig aanwezige lijnbussen.

Vooral route 2 wordt in de commentaren het meest gewaardeerd. Het is het parcours met de meeste rotspartijen.Maar ook de twee overige lussen blijven meer dan het bewandelen waard.

Extra lussen

Aan de hoofdlussen zijn 4 kleinere lussen gekoppeld die samen met de bijhorende hoofdlus kunnen worden bewandeld. Ze kunnen ook als losse lussen worden gewandeld, dit bv. om de eerste dag wat in te lopen of om op de laatste dag wat “uit te bollen”:

Ook van deze  extra lussen zijn er afzonderlijke fiches beschikbaar: Extra Tour 1, Extra Tour 2, Extra Tour 3, Extra Tour 4.

 

Mullerthal_25©LFT_TJutzler(1).jpg

Foto: LFT / T. Jutzler

Mullerthal_7©LFT_TJutzler-large(1).jpg

Foto: LFT / T. Jutzler

Overnachtingsmogelijkheden

Belangrijkste stadjes, dorpjes en gehuchtjes met mogelijkheid tot overnachten (camping en hotels):

  • Route 1: Echternach, Herborn (enkel hotel) en Rosport (enkel camping)
  • Route 2: Echternach, Consdorf, Echternach, Grundhof en Mullerthal (gehucht)
  • Route 3: Larochette, Beaufort en Mullerthal (gehucht)

Jeugherbergen zijn er in Echternach, Beaufort en Larochette.

Bevoorradingsmogelijkheden

Proviand kan worden ingeslagen in superettes in Echternach, Larochette, Berdorf en Beaufort.

Openbaar vervoer

Op 17 juli 2022 werd het regionaal busnet grondig aangepast: lijnen kregen een nieuwe reisweg en er kwamen buslijnen bij. Maar bovenal kregen de buslijnen een nieuwe nummering. Zeker het Müllerthal wordt beter bediend dan voorheen. Dit zijn de actuele buslijnen naar en door het Müllerthal met daarbij de bijhorende actuele lijnnummers:

190:  Ettelbruck - Diekirch - Reisdorf - Grundhof - Echternach
191:  Ettelbruck - Diekirch - Reisdorf - Beaufort - Berdorf - Echternach
211:  Luxemburg (Kirchberg / Rout Breek) - Junglmster - Consdorf - Berdorf -Echternach
212:  Luxemberg (Kirchberg / Gare routière) - Junglmster - Altrier - Bech -Echternach
222   Luxemburg (Kirchberg) - Reuland - Waldbillig - Maller - Beaufort
231:  Mersch - Medernach - Maller - Beaufort
232:  Mersch - Larochette - Chnstnach - Maller
233:  Mersch - Larochette - Stegen
234:  Mersch - Larochette - Heffingen
242:  Chrisnach - Müllerthal - Breidweiler - Junglinster
250:  Ettelbruck - Larochette - Junglinster
262:  Echternach - Consdorf - Müllerjhal - Waldbillig - Heffingen - Larochette
272   Echternach,; Moersdorf - Wasserbillig

Deze buslijnen vind je ook terug op onderstaand kaartje:

(Klik HIER om een pdf-versie te downloaden)

 

Men kan ook gebruik maken van de nationale reisplanner. Een actuele pdf-dienstregeling kan men opzoeken door in de deze website het lijnnummer in te vullen.

Beste periode

De Mullerthal Trail is geschikt voor in alle seizoen en bij sneeuw ligt die zelden zo hoog dat men het pad niet meer terugvindt. Toch dient men dan op te passen voor de gladheid van de in de stenen uitgehouwen traptreden. De Müllerthal Trail is ook geschikt om te bewandelen bij vochtig en regenachtig herfstweer (de loofbossen zijn er dan trouwens op hun mooist) maar daarbij geldt dezelfde opmerking over gladde traptreden. In de herfst is de voornaamste stoorzender de jacht. Er is een online-kaart met alle periodes waarin bepaalde stukken bos afgesloten worden voor drijfjacht.

Wist je dat...

Op zowel 1 als 9 juni 2018 werd het Müllerthal getroffen door zwaar noodweer waarbij het wegennet op verschillende plaatsen zwaar werd beschadigd en 3 verbindingsassen voor lange tijd onbruikbaar bleven. Twee campings werden volledig weggespoeld en in het hotel Cigalon (nabij Heringer Mill) stond het water tot twee maal toe tot aan het plafond van het gelijkvloers.

Ook het wandelpadennet kreeg te maken met ernstige schade en verschillende deeltrajecten van o.a. de Müllterthal trail dienden te worden omgeleid.

In eerste instantie dienden volledige delen van de trail te worden afgesloten
(foto: Nico Callens)

Ook het noodweer dat op 15 juli 2021 in de Belgische Ardennen en in de Duitse Eifel woedde, was (weliswaar in mindere mate) voelbaar tot in het Müllerthal. (lees verder onder de foto)

Waar de wandelpaden werden weggespoeld en ingenomen door de waterlopen, zoals hier in Berdorf, werden (hang)bruggen geplaatst. (Foto: Nico Callens)

 Deze schade is nu grotendeels hersteld waarbij op verschillende plaatsen een duurzame oplossing werd gevonden in de vorm van metalen (hang)bruggen die boven het oorspronkelijke wandelpad werden bevestigd. Zo zijn er 2 dergelijke bruggen in de onmiddellijke omgeving van het dorpje Berdorf.

Anderzijds blijft tussen de Schiessentümpel en het bezoekerscentrum Heringer Mill de ondergrond op sommige plaatsen vrij onstabiel waardoor er daar nog plaatselijke omleidingen zijn.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be