Het zandsteenmassief ten westen van Echternach, beter bekend als Müllerthal of Klein-Zwitserland, is een bijzonder attractief en fotogeniek wandelgebied van grillige formaties zandsteenrotsen waarin zich vaak scherpe kloven hebben gevormd. De meest schilderachtige streek van Luxemburg ook met snelle beekjes, rotsholen, kasteelruïnes en interessante geologische creaties.

Situering

Het Mullerthal heeft sinds mensenheugenis een grote aantrekkingskracht op wandelaars en trekkers.  Mensen die hier voor het eerst komen maar wel reeds op veel andere plaatsen hebben gewandeld, staan al eens verbaasd over deze schoonheid dicht bij huis.

Het Müllerthal Trail vormt vandaag het paradepaardje van wandelen in Luxemburg. De grillige rotsformaties met kloven waar men soms nauwelijks tussen kan, de trapjes die zijn uitgehouwen in de rotsen, de iconische waterval “Schiessentümpel” en de uitgestrekte loofbossen zullen daar niet vreemd aan zijn. Ook de burchten van Beaufort en Larochette dragen bij tot het succes van de streek. Daarnaast zijn er ook nog verscheidene nationale lange paden die door dit gebied trekken, zoals het Fred Welterpad en het Mëllerdall Pad.

Het Müllerthal biedt veel overnachtingsmogelijkheden, de regio is toeristisch sterk ontwikkeld. Het zandsteenmassief stopt niet bij de grensrivier Sûre. Langs de Duitse kant van de rivier kan je nog meer gelijkaardige rotsformaties al wandelend ontdekken over de paden van het Eifelverein.

pasted image 0.jpg

Waterval “Schiessentümpel” (Foto: Vincent De Groot, via Wikipedia)

Müllerthal Trail

Mullerthal Trail(1).jpg

Details over die verschillende lussen en secties vindt men in het Nederlands in de uitstekende website van de Mullerthal Trail Op dezelfde website is ook informatie over overnachtingsmogelijkheden en over bereikbaarheid met het openbaar vervoer.

3 hoofdlussen

De 112 km lange Mullerthal Trail wordt gepresenteerd als één trail maar bestaat eigenlijk uit 3 lussen die elkaar raken (Route 1, Route 2 en Route 3) en aldus met elkaar kunnen worden gecombineerd. De middelste (Route 2) is hiervan de meest sportieve en spectaculaire.

Mullerthal_25©LFT_TJutzler(1).jpg

Foto: LFT / T. Jutzler

Aan deze hoofdlussen zijn dan enkele kleinere lussen gekoppeld (ExtraTour 1, ExtraTour 2 en ExtraTour 3). Deze kleinere lussen raken de hoofdlussen en zijn zeker de moeite waard om mee in te plannen. Ze kunnen ook als losse lussen worden gewandeld, dit bv. om de eerste dag wat in te lopen of om op de laatste dag wat “uit te bollen”.

Het traject van de hoofdlussen wordt gemarkeerd met een donkerbruine, wat bordeauxkleurige gestilleerde letter ‘M’. De Extratour met een lichtbruine, wat oranjekleurige letter ‘M’

De drie routes van de Mullerthal Trail hebben elk een eigen karakter:

 •     Route 1 verbindt culturele bijzonderheden met de typische landschapselementen van de regio: rotsen, bos en weiden.
 •     Route 2 gaat door het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland en brengt de wandelaar langs de spectaculairste rotsformaties.
 •     Route 3 biedt vooral naast de rotsen prachtige beekdalen en romantische burchten.

De moeilijkheidsgraad wordt bepaald in functie van de aanwezige hoogteverschillen:

Naam van de lus

Afstand

Moeilijkheidsgraad (1)

Route 1

40 km

Middelmatig

Route 2

33 km

Zwaar

Route 3

37 km

Middelmatig

ExtraTour A

22 km

Licht tot middelmatig

ExtraTour B

13 km

Middelmatig

ExtraTour C

9 km Licht

Er is niet één specifieke startplaats. De Trail kan worden aangevangen in elk dorp waar de trail langskomt.

De 3 hoofdlussen kunnen los van elkaar worden afgestapt of  als één grote Trail in 6 etappes. Omdat de Trail is uitgesplitst in 13 secties van circa 10 km lang, is het mogelijk om maar een gedeelte van die lussen te bewandelen en bv. naar het beginpunt terug te keren met de overvloedig aanwezige lijnbussen. Route 2 wordt in de commentaren doorgaans als de meest interessante aangeduid (is deze met de meeste rotspartijen), maar dit betekent geenszins dat de 2 overige routes niet interessant zouden zijn.

Mullerthal_7©LFT_TJutzler-large(1).jpg

Foto: LFT / T. Jutzler

Overnachtingsmogelijkheden

Belangrijkste stadjes, dorpjes en gehuchtjes met mogelijkheid tot overnachten (camping en hotels):

 • Route 1: Echternach, Herborn (enkel hotel) en Rosport (enkel camping)
 • Route 2: Echternach, Consdorf, Echternach, Grundhof en Mullerthal (gehucht)
 • Route 3: Larochette, Beaufort en Mullerthal (gehucht)

Jeugherbergen zijn er in Echternach, Beaufort en Larochette.

Openbaar vervoer

De volgende buslijnen bedienen het Mullerthal:

 • Lijn 108: Grundhof - Mullerthal (waterval Schiessentümpel) - Altrier
 • Lijn 111: Luxemburg (Kirchberg) - Consdorf - Berdorf - Echternach
 • Lijn 414: Larochette - Beaufort - Grundhof - Bollendorf -Echernach
 • Lijn 500: Ettelbruck - Diekirch - Grundhof - Bollendorf - Echternach
 • Lijn 502: Ettelbruck - Diekirch - Beaufort

Men natuurlijk ook gebruik maken van de nationale reisplanner. Een actuele pdf-dienstregeling kan men opzoeken door in de deze website het lijnnummer in te vullen.

Beste periode

De Mullerthal Trail is geschikt voor in alle seizoen en bij sneeuw ligt die zelden zo hoog dat men het pad niet meer terugvindt. Toch dient men dan op te passen dat men niet uitglijdt op de in de stenen uitgehouwen traptreden. De Mullerthal Trail is ook geschikt om te bewandelen bij vochtig en regenachtig herfstweer (de loofbossen zijn er dan trouwens op hun mooist) maar daarbij geldt dezelfde opmerking dat men niet wegglijdt op de traptreden. In de herfst is de voornaamste stoorzender de jacht. Er is een online-kaart met alle periodes waarin bepaalde stukken bos afgesloten worden voor drijfjacht.

Tochtverslagen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen