De Moezel vormt de zuidoostelijke grens van het Groothertogdom. Wijngaarden afgewisseld met bossen en akkers op de plateaus domineren het uitzicht. Hoogteverschillen zijn eerder beperkt. De beroemde GR5 loopt er langs via de steden Grevenmacher en Remich.

Situering

De Moezel loopt maar voor een klein deel in Luxemburg. Deze rivier ontstaat een heel stuk zuidelijker in Frankrijk en heet daar Moselle loopt langs de westkant van de Vogezen richting Luxemburg. Vanaf het 3-landenpunt bij Schengen heet ze Musel in het Letzburg en Mösel in het Duits. Ze vormt er de grens tussen Luxemburg en Duitsland. Bij Wasserbillich wordt de Moezel een Duitse rivier die na een kronkelend parcours uitmondt in de Rijn, bij Koblenz.

Interessante tochten

Aan de Luxemburgse kant volg je de GR5. Die is hier eventje niet zichtbaar met zijn gewone wit-rode markering. Voor de Luxemburgers is dit immers de "Sentier de la Moselle" / "Wanderweg Mosel", gemarkeerd met gele strepen op een blauwe achtergrond. Het Luxemburgse stukje is ca. 60 km. Goed voor 2 à 3 stapdagen.
Het fameuze Luxemburgse spoornet is hier niet aanwezig ; wil je met de trein terug naar het startpunt dan kan je de trein nemen aan de Duitse kan van de rivier (trein tussen Schengen en Oberbillig + veerpont naar Wasserbillig). Je kan ook te voet terug naar het startpunt, eveneens op 2 à 3 stapdagen, op de Moselsteig die de Duitse kant van de rivier volgt.

Wie interesse heeft om een veel langer stuk van de Moezel af te lopen :

  • de GR5 blijft bij het verlaten van Luxemburg de Moselle vallei volgen in Frankrijk en vermijdt daarbij de grote industriesteden Thionville en Metz. Er zijn twee varianten, de GR5 en de GR5F. De eigenlijke GR5 volgt een parcours door heuvels richting Elzas en Vogezen. De GR5F blijft de Moselle vallei volgen tot aan de bron van de Moselle op de Col de Bussang.
  • aan de Duitse kant volgt de Moselsteig het hele Duitse stuk van de rivier tussen Perl / Schengen en Koblenz.

Al deze routes lopen op goed stappende paden, met regelmatig een kort stukje klimmen en dalen.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be