Situering

De Eifel is een zeer uitgestrekte toeristische streek die zich uitstrekt van de as Aachen en Köln in het noorden tot aan de Rijn in oosten en tot aan de Moezel in het Zuiden en Zuidoosten. In het westen grenst de Eifel voor het grootste deel aan ons land, en verder ook nog een beetje aan het Groothertogdom. Bijgevolg bevindt deze streek zich ook zowat het dichtst bij huis en is ze uiterst geschikt voor een wandelvakantie ‘tussendoor’.

De Eifel is geen homogeen gebied. Er kenmerken zich verschillende deel­gebie­den met elk hun eigen karakter:

Kaart: http://www.naturpark-eifel.de

Toch is de indeling hiervoor, zoals we vonden op de website van het ‘Natuurpark Eifel’, niet zaligmakend en krijgen sommige gebieden ook een andere benaming toebedeeld en/of verschilt ook de indeling. Zo vind je ook al eens de benamingen Noord-Eifel (Nordeifel), Sneeuweifel (Schnee-Eifel), Vulkaaneifel (Vulkaneifel), Ahreifel, Zuid-Eifel (Südeifel), Moezel-Eifel (Moeseleifel), ...

Een beetje verwarrend misschien maar elk van die Eifel-gebieden is het wandelen waard. Anderzijds trekt een aantal langeafstandspaden zich van die subgebieden niets aan en wordt rustig van het ene gebied naar het andere gewandeld zodat we daar verder ons hoofd niet dienen over te breken. Wel nuttig om te onthouden dat de Eifel zowel deel uitmaakt van de bondsstaat Nordrhein-Westfalen (omgeving van Aken en Keulen) als van de bondsstaat Rheinland-Pfalz (omgeving Trier) en dat in dit gebied drie vervoersbonden actief zijn.

Zo is er het Aachener Verkehrsverbund (AVV) in de omgeving van Aachen. Ten zuiden daarvan is er het Verkehrsverbund Rhein-Sieg (VRS)  en nog zuidelijker het Verkehrsverbund Region Trier (VRT).

13227852_463799263823447_5358824471209182453_o.jpg

Eifel (foto: David Cappelle)

Matthiasweg

Van alle langeafstandspaden van de Eifelverein (zie daarvoor beter de website van de vereniging) verdient de Matthiasweg zeker een vermelding. Deze loopt van Kornelimünster (omgeving Aachen) naar Trier. Ook nog de Josef-Schramm-Weg, de Jakobsweg en de Karl-Kaufmann-Weg zijn het vermelden waard, maar worden niet besproken.

De Matthiasweg is 232 km lang en ingedeeld in 14 etappes en is eigenlijk de inspiratiebron van de later opgerichte Eifelsteig, die eveneens van Aachen naar Trier loopt, maar enigszins oostelijker.

Voor de start in Kornelimünster neemt men het best de trein tot Aachen Hbf om daarna de Regionalbahn (RB 66) richting Düren te nemen. Na 8 minuten bereikt men dan het busstation “Aachen Rothe Erde” waar dan bus SB66 naar Monschau Parkhaus klaar staat en men dan kan meerijden tot Kornelimünster. Het totale traject neemt 27 minuten in beslag. Eindpunt Trier is vanuit ons land het best te bereiken via het Groothertogdom, met overstap in Luxemburg-stad. Te vermelden is dat de de wandelingen van de Eifelverein in de beide richtingen kunnen worden afgewandeld.

Men kan ook onderweg inpikken. Daarbij dient te worden vermeld dat het wandelpad tussen Dasburg en Wintersdorf vrij dicht tegen de Luxemburgs/Duitse grens loopt waardoor bv. de overnachtingsplaatsen Dasburg, Gemünd, Bollendorf, en Echternachbrück ook met het openbaar vervoer vanuit het Groothertogdom, via Ettelbruck (spoorlijn Luik - Luxemburg-stad, voortaan trouwens een uurverbinding), te bereiken zijn. De busverbindingen naar Gemünd, Bollendorf-Pont en Echternach vindt men terug op de website van de Luxemburgse Mobiliteitscentrale.

Eifelsteig

De 313 km lange Eifelsteig is onderverdeeld in 15 etappes van tussen de 14 en 29 km,. De in 2009 gelanceerde langeafstandswandeling loopt van noord naar zuid, Kornelimünster tot in Trier.

Voor bereikbaarheid: zie hierboven bij de Matthiasweg.

Kaart: Eifelsteig.be

Gedetailleerde info over de Eifelsteig is, ook in het Nederlands, te verkrijgen op de officiële website van het langeafstandswandelpad. Naast algemene informatie vindt men er ook informatie over elk van de 15 etappes. Bij elke etappe vindt men een interactieve kaart en de mogelijkheid om GPS-gegevens te downloaden. Verder zijn er voor elke etappe de kerngegevens evenals een hoogteprofiel.

Met zijn 7,6 km stijgen en evenzeer 7,6 km dalen (over zijn totale afstand van 313 km) wordt deze Eifelsteig als “zwaar” bestempeld, al is dat natuurlijk relatief. Het reliëf van de Eifelsteig is vergelijkbaar met onze Belgische Ardennen en voor ongeoefenden is dat al een hele kluif terwijl wie reeds ervaring heeft in het hooggebergte, daar zijn hand niet zal voor omdraaien.

De Eifelsteig komt een aantal keren in de buurt van de spoorlijn van Köln naar Trier. Zo is het bv. mogelijk om in de stationnetjes van Nettersheim, Oberbettingen-Hillesheim, Gerolstein, Daufenbach, Kordel en Trier-Ehrang de meerdaagse wandeling te starten of te beëindigen. Het eindpunt (of zo je het wil het beginpunt want ook de Eifelsteig is in de twee richtingen bewandelbaar) Trier is per trein vlot te bereiken vanuit Luxemburg-stad, Koblenz en Saarbrücken.

13235541_463799303823443_8728522729458476302_o.jpg

Burchtruïne van Manderscheid (foto: David Cappelle)

Voor wat overnachtingsmogelijkheden langs de Eifelsteig betreft: ook hier wil ik verwijzen naar de officiële website van de Eifelsteig waar men onder het menu “De accommodaties langs de Eifelsteig” een overzicht krijgt van de verschillende overnachtingsmogelijkheden langs de Eifelsteig.

Zoals op zoveel plaatsen in Duitsland heeft men in de Eifel een lange traditie van “Zimmer Frei” (“Gästezimmer”), de Duitse versie van de Engelse “Bed and Breakfast”. Verder wordt men in de hotels doorgaans niet met een scheef oog bekeken wanneer men er met vuile wandelschoenen komt binnengewandeld. Maar echte gîtes d’étape zoals men die bv. in Frankrijk vindt, kent men er niet. Wel is Duitsland de bakermat van de jeugdherbergen. Een dergelijke jeugdherberg vindt men bv. in Gerolstein en Daun. Verder zijn er langs de Eifelsteig ook her en der campings te vinden.

Wetenswaard is ook dat de meeste overnachtingsmogelijkheden voorzien in het transport van de bagage van de overnachtingsplaats naar de volgende overnachtingsplaats zodat men tijdens de wandeling zelf maar een minimum aan spullen moet meezeulen. Wanneer dit spek naar jouw bek is, dan informeer je daar best eens naar bij het boeken van je overnachtingen.

Foto: Eifelsteig.de

Kaarten en topogidsen

De Eifelverein is één van de initiatiefnemers in de traditie van dagtochten en langeafstandspaden in Duitsland. Op de website van de Eifelverein is er ook een zeer uitgebreid aanbod aan staf/wandelkaarten terug te vinden.

Tochtverslagen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen