Situering

Dit Duitstalig stukje België is weinig gekend onder wandelliefhebbers. In dit heuvellachtige gebied wordt er veel aan (extensieve) landbouw gedaan, al zijn er ook nog diverse loofbossen.

Je kan de Oostkantons natuurlijk vlot combineren met de Hoge Venen ; daarnaast zijn er nog een hele reeks kleine veengebiedjes.

De vallei van de Warche ligt centraal in de Oostkantons. In de bovenloop is het omgevormd tot het stuwmeer van Bütgenbach. Daarna vormt de Warche tot Malmedy een diep ingesneden vallei met canyon-allures. Ook het brongebied van de Amblève (die hier Amel heet) en de Our ligt in de Oostkantons.

Openbaar vervoer

Het gebied is moeilijk bereikbaar met de trein. Op de rand liggen Vielsalm of Gouvy vanwaar je de Oostkantons kan binnenwandelen. Verder is de bus de enige manier om je te verplaatsen vb. buslijn 390 (Verviers – Rocherath), 395 (Verviers – Burg Reuland).

Interessante tochten

De GR56 is de meest geschikte wandelroute om de Oostkantons te verkennen en is één van de oudste en mooiste GR-routes van België.

Een variant van de GR56 is de Venntrilogie. Deze gloednieuwe GR (opening 2023) loopt van het 3-landenpunt over Eupen en Malmedy naar Bütchenbach. 6 relaxe stapdagen of 3 zware etappes, met 3 landschappen : Herve & Hertogenwald, Hoge Venen en Warche-vallei. Ze overlapt uiteraard veel met GR14 en GR56 maar er zijn veel nieuwe en vaak mooiere routekeuzes.

De website van de toeristische dienst is ideaal voor een overzicht van de mogelijkheden.

Er is een wandelknooppuntennetwerk dat het hele gebied afdekt. 

Voor echte insider tips kan je eens polsen bij de habitués van de Vennhütte, de KBF-hut van Burg Reuland.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen