Situering

Deze 1.233 km lange stroom en zijn bijhorende vallei voorstellen, hoeft waarschijnlijk niet. Hij ontspringt in Graubunden, in de Zwitserse Alpen en doorkruist naast Zwitserland ook Frankrijk, Duitsland en Nederland, waar hij ter hoogte van Rotterdam en versmolten met de Maas als een delta uitmondt in de Noordzee. De Rijn doet vooral dienst als transportader maar op toeristisch gebied is vooral het gebied tussen Bonn en Mainz/Wiesbaden bekend met als meest bekende punt de vaak bezongen Loreley, een 132 meter hoge rots langs de rechteroever van de Rijn bij de Duitse stad Sankt Goarshausen.

Geen wonder dat ook hier enkele markante langeafstandswandelpaden terug te vinden zijn.

Rheinsteig

Fotomontage Rheinsteig(1).jpg

Naar analogie met de Eifelsteig is er de 320 km lange Rheinsteig die in 2005 het levenslicht zag. Deze volgt de loop van de Rijn op de oostelijke oever

Reeds een jaar later, in 2006, werd dit langeafstandswandelpad door Wandermagazin bekroond tot mooiste Duitse langeafstandswandelpad en ook de Rheinsteig beschikt over het keurmerk van het Duitse Wandelinstituut. En net zoals de Eifelsteig komt dit langeafstandswandelpad in zowel de deelstaat Nordrhein-Westfalen als Rheinland-Pfalz. In 21 etappes  loopt dit langeafstandspad van Bonn naar Mainz.

Gelet op het feit dat er aan weerszijden van de Rijn een spoorlijn is gelegen, zijn zowat alle plaatsjes op het traject per trein bereikbaar zodat tussenin zowat overal kan worden gestart of geëindigd. Meer info, ook over de overnachtingsmogelijkheden, is te vinden op de officiële website van de Rheinsteig. Van deze website bestaat wel enkel een Duitstalige versie. Degelijke Nederlandstalige informatie is echter te vinden op de website van Top Trails of Germany.

Interessant om te vermelden is dat deze Rheinsteig ook een Klettersteige als variant heeft opgenomen, meer bepaald de “Rabenacksteig” die zich tussen Nochern und St. Goarshausen bevindt. Deze Klettersteige zijn vrij avontuurlijke stukjes pad waarbij men met ladders, trapjes langs wijnpaden en smalle richels wandelt. Men vindt ze vooral terug in de Rijn- en Moezelvallei. Op bepaalde plaatsen bestaan ze al heel lang en geraakten ze ook wat in onbruik, maar de laatste jaren is de interesse voor deze Klettersteige enorm gestegen wat er voor niet alleen voor zorgt dat vroegere Klettersteige werden opgeknapt en heropend maar ook dat er op verschillende plaatsen totaal nieuwe Klettersteige werden geopend. Doorgaans zijn het wel variantes op het hoofdpad zodat men niet verplicht is om van deze avontuurlijke Klettersteige gebruik te maken.

Overnachtingsmogelijkheden langs de Rheinsteig vindt men op de website van het wandelpad. Informatie over openbaar vervoer is dan weer nièt terug te vinden op de website van het wandelpad maar omdat langs beide zijden van de Rijn er een spoorlijn is en er heel wat stationnetjes te vinden zijn, vindt men gemakkelijk reisinfo op de routeplanner van de Deutsche Bahn.

Rheinburgenweg

Fotomontage Rheinburgenweg(1).jpg

Dit pad werd in 2012 uitgeroepen tot het op één na mooiste Duitse langeafstandswandelpad. Met zijn 198,9 km en zijn 13 etappes tussen de 9 en 19,5 km is de Rheinburgenweg enigszins bescheidener dan de Rheinsteig, maar daarom niet minder interessant. De tocht komt ook voorbij 24 Rijnburchten en dankt daar ook zijn naam aan. Ook van dit wandelpad is enkel een Duitstalige versie beschikbaar.

Waar de Rheinsteig langs de oostelijke flanken van de Rijn-vallei loopt, volgt de RheinBurgenWeg de westelijke flanken. Het langeafstandspad start aan de ruïne Rolandsbogen, op 1,2 km van het spoorwegstation Rolandseck in Remagen maar ook vanaf het station is er een toegangsweg waar men rechtstreeks op het langeafstandspad kan inpikken zonder dat men eerst die 1,2 km zuidwaarts moet stappen om dan min of meer parallel terug te keren. De 6de etappe eindigt in Koblenz, waar men bv. ook kan inpikken op de Moselsteig. Tijdens de 8ste etappe kan men in Boppard inpikken op de Saar-Hunsrück-Steig. Inpikken op de Rheinsteig, waarmee dit pad grotendeels parallel loopt, kan op de plaatsen waar men de Rijn kan oversteken, bv. in Koblenz en in Boppard, al zijn deze plaatsen eerder schaars.

Na 13 etappes eindigt de RheinBurgenWeg in Bingen. Met een gemiddelde van 15,3 km zijn de etappes doorgaans niet zo lang maar gelet op de soms hoge hoogteverschillen heeft de tocht toch een eerder Alpijns karakter zodat een goede fysieke conditie een must is.

Om te beantwoorden aan de kwaliteitsnormen van “”Qualitätswegs Wanderbares Deutschland” werden in 2010 her en der wijzigingen aangebracht aan het traject van de Rheinburgenweg. Dit is een belangrijk gegeven wanneer men gebruik maakt van verouderd kaartmateriaal.

De Rheinburgenweg heeft als variant op het hoofdpad ook twee Klettersteige in haar traject opgenomen, nl. de Mittelrhein Klettersteig in Boppard en de Oelsbergsteig in de omgeving van Oberwesel.

Voor overnachtingsmogelijkheden kan men ook hier terecht op de website van het wandelpad maar ook op deze website is geen informatie te vinden over openbaar vervoer. Gelukkig biedt ook hier de routeplanner van de Deutsche Bahn uitkomst.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be