IJsland is zondermeer een buitenbeentje in Europa. Het eiland biedt surrealistische en uitgestrekte landschappen, verheven met mythes over reuzen en elfen. In het vulkanisch actief gedeelte ontdek je kleurrijke ryolietbergen, zwaveldampen en warmwaterbaden. De tweede grootste gletsjer van Europa, de Vatnajökull, strekt zich over 8100 km² uit. Aan de oost- en westkust liggen vissersdorpen tussen diepe fjorden.

Via IJsland kan je doorvliegen naar Groenland, een Deens eiland dichtbij Canada dat bekend staat om zijn desolate berglandschap, indrukwekkende fjorden en vele ijs. Pure wildernis dus waar je niet onvoorbereid naartoe trekt.

ALGEMENE INFO

Praktische informatie over het trekken op IJsland vind je in een downloadbare powerpointpresentatie die we voorstelden op de Fiets- en Wandelbeurs in Mechelen op 16-17 februari 2013.

Wandelgebieden op IJsland worden beschreven op http://nat.is/gonguleidireng/gonguleidir_allt_landid.htm maar gedetailleerde info zoek je beter in wandelgidsen en reisverslagen.

REISVERSLAGEN

Ijsland

Dieter Graser heeft er al heel wat tochten op IJsland op zitten: http://www.isafold.de. Ook  Wegwijzer biedt diverse artikels van reizigers maar de databank is wel betalend (25 euro per jaar). Daarnaast zijn er ook volgende verslagen beschikbaar.

Zuid-IJsland

Noord-IJsland

Trekken langs de Laugevegur. Landmannalaugar in zicht (foto: Debbie Sanders).

Groenland

Andere ervaren Groenland-reizigers zijn Joery Truyen (zie foto’s) en Willem Vandoorne (zie onderstaand filmpje).