De Balkan (of het Balkanschiereiland) vormt het oostelijkste schiereiland van de drie grote schiereilanden in Zuid-Europa.

Balkanlanden (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Balkan_(schiereiland))

Balkanlanden (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Balkan_(schiereiland))

Grensoverschrijdende routes

  • De Via Dinarica loopt van Slovenië tot Albanië. Voorlopig is dit nog een conceptuele route die gebruik maakt van bestaande paden maar ook deels nieuw is.
  • De Via Egnatia verbindt Albanië, Griekenland, Macedonië en Bulgarije. Gebaseerd op een oude Romeinse militaire weg en handelsroute. Wandelweg in opbouw. Meer info op http://www.viaegnatiafoundation.eu/.
  • Peaks of the Balkans is een grensoverschrijdende route in het Prokletijegebergte in Montenegro, Albanië en Kosovo. Helaas blijven de grensovergangen moeilijk, via Zbulo kan je de permits op voorhand regelen.

Reisverslag:

  • Peaks of the Balkans (zomer): fiche (inclusief leuk verslag) & foto’s – Ronald van Remmen

Albanië

In dit gastvrije land zijn er diverse wandelgebieden de moeite. Het Prokletijegebergte, tegen de grens met Kosovo en Montenegro aan, is het bekendste gebied. Er worden steeds meer wandelroutes bewegwijzerd.

Reisverslag:

Hiken in het Prokletije-gebergte in Albanië.

Bosnië-Herzegovina

Door de oorlog is het minder evident geworden om in de Dinarische Alpen op stap te gaan: kaarten worden niet meer uitgegeven. Twee websites waar je wat informatie kan vinden:

Reisverslagen:

Bjelasnica is een erg toegankelijk berggebied. In de zomer vind je hier boeren, in de winter is het compleet verlaten. De stilte is er innemend.

Bulgarije

Van de Oost-Europese landen misschien al het best bekend en ook goed toegankelijk door goede kaarten, bewegwijzering en de aanwezigheid berghutten, die weliswaar dateren van het communisme. Het Rila- en Piringebergte zijn de bekendste wandelgebieden. Enkele nuttige sites:

Reisverslagen:

Het Rilagebergte is in de zomer het meest toegankelijk. Wie er in de winter op stap gaat, doet er goed aan sneeuwschoenen en stijgijzers mee te nemen.

Kroatië

Ook in dit land vind je bergen die onderdeel uitmaken van de Dinarische Alpen. Er zijn diverse natuurparken. Op deze pagina vind je een beschrijving van interessante wandelgebieden.

Reisverslag:  Op Pad deed een huttentocht in Nationaal Park Velebit (hieronder een filmpje)

  • Dieter poste een kort reisverslag van zijn hike op de Via Dinarica in juli 2017.

Montenegro

Dit kleine land in de Balkan dankt zijn naam aan het Venetiaanse ‘zwarte berg’. Ook hier vind je tal van hikingmogelijkheden. De meeste bekende regio is Durmitor Nationaal Park dat overigens grenst aan het Bosnische Sutjeska NP. Een overzicht van de nationale parken vind je op de toeristische site van Montenegro. Maar ook langs de kust is er een meerdaagse wandelroute uitgestippeld.

Reisverslagen: