Auto

Met de auto begint de tol op de Franse snelwegen al serieus op te lopen. Best eens checken dus welke route het interessantste is (zie site van de Franse snelwegen > Tarifs > Dépliant des principaux tarifs). Zo is rijden via Luxemburg – Nancy goedkoper dan Lille – Reims, maar logischerwijs ook wat drukker.

In de winter zijn winterbanden zeker aan te raden. Sneeuwkettingen zijn een noodzaak bij besneeuwde wegen.

Met ingang van 1 juli 2012 moeten in iedere auto ook een alcoholtester aanwezig zijn om te kunnen controleren of het alcoholpromillage de toegestane hoeveelheid (0,5 promille) niet overschrijdt. Het ontbreken van zo’n test leidt vanaf november 2012 tot een boete van €11. Het gebruik ervan is overigens niet verplicht. Meer info op de site van de VAB.

Vliegtuig

De snelste manier om te reizen naar het zuiden van Frankrijk, zeker vanuit Nederland, is per vliegtuig. De belangrijkste luchthavens zijn Lyon, Toulouse, Marseille en Nice. Er zijn ook enkele kleinere luchthavens maar die hebben vaak geen directe verbindingen met België en Nederland. Als je dan al moet overstappen, is het soms handiger om een directe vlucht te zoeken en daar verder te reizen met de trein.

Het is erg uitkijken naar interessante vliegtuigtarieven want als je op tijd boekt, kan de TGV nog interessanter zijn. Via www.connections.be kan je zoeken welke lijnvluchten er zijn. Rechtstreeks op de website van de maatschappij boeken is nog altijd financieel het interessantst. Chartervluchten kunnen enkel gezocht worden op de sites van de maatschappijen zelf vb. Thomas Cook, TUI fly, …

Trein

Met de TGV reis je heel snel doorheen Frankrijk. In het weekend zijn er ook nachttreinen die op zaterdag uitrijden vanuit Parijs naar diverse locaties tot de Alpen en Pyreneeën toe. In de zomer zijn er soms ook op andere avonden nachttreinen.

Voordeel van de TGV of nachttrein is dat je geen tijd verliest bij het inchecken en je je bagage bijhoudt. Er is ook geen bagagecontrole dus het transport van gasbidons of benzine is geen probleem, noch het gewicht van je rugzak.

Afhankelijk van je woonplaats reis je naar Frankrijk via Brussel (Thalys) of een IC-trein op de lijn Antwerpen-Rijsel (Lille in het Frans), dan kom je toe in Lille Flandres. Sommige TGV’s vertrekken in dit station maar de meeste in het naburige Lille Europe (op 5 min wandelen).

Van Brussel-Zuid met de TGV rechtstreeks naar Nice, goed voor 8u reizen.

 

Wie moet overstappen in Parijs, komt in Paris Nord toe en dient dan de metro te nemen naar een ander station. In geval je de nachttrein neemt, moet je dus metro nr. 5 (richting Place d’Italie) nemen naar Paris Austerlitz. Tickets kan je ter plaatse kopen in de automaat (€1,7 per rit of €12,7 voor 10 ritten, handig voor groepen). Maar je kan ze ook al op de Thalys in de restauratiewagen kopen. Het gaat best vlot om van het ene naar het andere station te reizen; je mag rekenen op een klein half uurtje voor je verplaatsing. Je kan de route van station tot station opzoeken via http://www.ratp.fr/itineraires/fr/ratp/recherche-avancee. Geef bijvoorbeeld Paris Nord naar Paris Montparnasse in, en dan kan je in je meerkeuzemenu het treinstation ‘SNCF’ aanduiden.

Bij het opzoeken van treinreisschema’s kan je volgende sites gebruiken: NMBS Europe of SNCF. Sommige bussen maken deel uit van het treinnetwerk. Vaak zijn dit vroegere spoorlijnen die vervangen zijn door een buslijn.

Hoe sneller je bent, hoe goedkoper de tickets. In principe worden 3 maand op voorhand de tickets van de TGV en Thalys beschikbaar gesteld, al zijn er soms eens treinen die vroeger boekbaar zijn. Stel dus dat je op 21 juli wil afreizen, dan kan je boeken vanaf 21 april om middernacht.

De nachttrein houdt zich niet meer aan deze termijn, nu worden de tickets 2 maand op voorhand te koop aangeboden maar soms komen ze ook vroeger vrij. Je zult je tickets dus op diverse momenten moeten boeken en geregeld je reisdata in de gaten moeten houden om zeker te zijn dat je de goedkoopste tickets kan krijgen.

Met de nachttrein naar Mérens-les-Vals, hartje Pyreneeën.

 

Je kunt boeken via de site van de NMBS maar soms vind je nog goedkopere tarieven via Voyages-sncf.com. Op de laatste site kan je enkel met VISA betalen. Op de site van de NMBS is het ook mogelijk te betalen met online bankieren. Uiteraard kan je ook terecht in de grotere stations van de NMBS waar er een balie ‘internationale reizen’ is maar ook daar kan je sommige promotietarieven niet krijgen. De gewone vroegboektickets (de zogenaamde prem’s) kan je er wel kopen. Opgelet, sommige van deze heel goedkope tickets zijn niet inwisselbaar of omboekbaar. Mocht je die flexibiliteit echt nodig hebben, dan kies je beter een duurder tarief.

Voor gewone treinen hoef je niet te reserveren al kan het wel nuttig zijn om je tickets op voorhand te bestellen als je weinig overstaptijd hebt. In dit geval maakt het weinig uit wanneer je ze precies boekt aangezien het toch om vaste tarieven gaat en plaatsen niet kunnen gereserveerd worden.

 

Bus

Internationaal kan je met Eurolines reizen naar Frankrijk. Er is geen nationale busmaatschappij maar elke regio heeft één of meerdere maatschappijen.

In sommige streken zijn de langere buslijnen terug onder het beheer van de Départements (Regionale besturen) gekomen die dan via goedkope tarieven het openbaar vervoer trachten te promoten. Zo kan je in de Maritieme Alpen voor 1 euro per persoon van Nice naar diverse bergdorpen reizen. Om je te informeren hoe je precies op een bestemming geraakt, is het vaak het eenvoudigste om de website van het toeristisch bureau van een dorp of streek te raadplegen en eventueel per e-mail of telefoon te contacteren. Houdt er rekening mee dat ze je wellicht enkel in het Frans zullen kunnen helpen.

Met de bus terug in Nice na een trektocht in de Maritieme Alpen.