Situering

Het Parc Naturel Régional du Queyras is een relatief klein natuurpark in de Franse Alpen. Het grenst in het oosten aan Italië en heeft de reputatie “zonovergoten” te zijn. Je vindt er in de 8 dorpen ook talrijke verwijzingen naar in de vorm van zonnewijzers. Met Saint-Véran heeft het de op 2 na hoogste dorpscentrum in Europa (2042m).

Er zijn slechts 3 toegangswegen tot de vallei van de Queyras. In het noorden moet je de Col d’Izoard oversteken (bekend van Tour de France) en vanuit Italië is het klimmen geblazen naar de Col d’Agnel (bekend van Tour de France en gelijknamige berghut). In het westen, maar net buiten de grenzen van het natuurpark, ligt Guillestre, dat ook over een halte van de TGV beschikt.

Het gebied beschikt over een uitgebreid aanbod aan bergwandelingen en wintersportmogelijk-heden.

“Pic de la Font Sancte” is met 3385m de hoogste bergtop, maar de “Pain de Sucre” (3208m) is de voor bergwandelaars makkelijkst bereikbare top, vlak in de buurt van de Col d’Agnel.

Openbaar vervoer - bereikbaarheid

De reputatie van de Queyras als droger en zonniger dan de rest van de Alpen, dankt het aan zijn ligging, diep in de Alpen, goed afgeschermd door andere bergketens. Dat heeft ook zijn keerzijde namelijk de wat lastiger bereikbaarheid.

 • Met de auto doe je er al snel 2 à 3 uur langer over - op lokale wegen - dan andere populaire gebieden in de Alpen zoals Cerces, Vanoise, Mont-Blanc gebied enz.
 • Met de trein maak je een omweg langs het zuiden. Trein naar Guillestre (9 à 10 uur vanuit Rijsel, iets langer vanuit Brussel met TGV naar Valence of Marseille en dan een lokale trein). Er is ook een directe nachttrein vanuit Parijs waarbij je rond 8 uur 's morgens toekomt in Guillestre.
  Dan bus naar Ceillac, St-Véran of Abriès.
  Je kan natuurlijk ook direct beginnen stappen in het station van Guillestre (jeugdherberg, camping) : interessante start via het fort van Mont Dauphin, de "balcon du Guil" en Furfande (GR541).
 • Een avontuurlijker alternatief is de TGV naar Oulx gevolgd door een pendelbus naar Montgenèvre + eventueel kabelbaan. Je start dan direct op hoogte, weliswaar met een extra etappe (bv. via Col des Thures of via de fortenzone boven Briançon en Fonts de Cervières.

Queyras 03.jpg

De Alpage van Furfande is één van de merkwaardigste van de Alpen. De helft van de bevolking van Arvieux leefde hier de hele zomer, om te hooien en daarna de koeien te hoeden. De meeste van die huisjes zijn nog steeds in perfecte staat ; ééntje vergroot tot berghut. Mensen in Arvieux (één van de weinige dorpen in Frankrijk waar het protestantisme de geweldadige repressies van de 17e / 18e eeuw heeft overleefd) beweren dat men in de winter katholiek was in Arvieux en in de zomer protestants op Furfande.

Interessante tochten

De GR58 Tour du Queyras en varianten doorkruist het hele gebied in alle richtingen. Wil je alle hoeken en kanten gezien hebben, dan ben je al snel 2 weken op pad. Rond de groene vallei domineren hoge pieken het landschap, op hun best in het grensgebied met Italië.
Er is een service met bagagetransport. Je passeert regelmatig in een dorpje zodat de rugzak niet te zwaar moet zijn.

De tour du Queyras heeft een aantal voordelen tov. de klassieke tours rond een bergmassief :

 • Je kan gemakkelijk aanpassen en wat inkorten of verlengen
 • Loopt het fout (blessure, periode met slecht weer) en moet je stoppen, dan ben je relatief snel terug aan het startpunt (in tegenstelling tot een tour omheen een hoge berg waarbij je vaak een hele dag onderweg bent in zo'n geval)

De paden zijn bijna overal heel vlot te bewandelen (T2). Er zijn wel een aantal hoge cols ; verse sneeuw op een dag met slecht weer en onweer zijn wel degelijk een risico. De basis-GR58 is 120 km en ca. 7500 m stijgen en dalen en vraagt 8 à 9 stapdagen. Het kaartje hieronder toont dat er niet één GR58 is, maar een heleboel opties en varianten. Bij slecht weer kan je dus vlot inkorten. En bij mooi weer kan je buiten de GR om nog een aantal extraatjes doen, bv. een top (bv. Pain de Sucre 3208m, Pic de Caramantran 3021m, Tête de la Jacquette 2757m, Pic Malrif 2906m, Crête des Chambrettes 2582m ...) of een extra lange middagpauze bij een van de vele meertjes in dit gebied.

Al bij al geschikt voor een eerste meerdaagse trektocht in de bergen of voor een trektocht met kinderen.

De meeste bekende startplaats voor een tocht in de Queyras is Ceillac. Maar eigenlijk kan je overal starten. Wie het wat avontuurlijker wil aanpakken start vanuit Italië met een pittige oversteek van de Col de Thures in het noorden of met een aanloop door het fortengebied van Briançon.

queyras3.jpg

Kaartje uit topogids van GR58

De Queyras is ook een logisch startpunt voor de Tour du Mont Viso. Die loopt weliswaar grotendeels bij de Italiaanse buren in Piemonte, maar het is veel eenvoudiger om te starten in Abriès of Ristolas. Meer info op de regiofiche van Piemonte.

Overnachten

In alle dorpen zijn hotels en gîtes om te overnachten. Er zijn overal kleine of grote supermarkten als steunpunt voor bevoorrading tijdens een meerdaagse trektocht. In de bergen kan je bivakkeren bij een meer of gebruikmaken van de berghutten van de FFCAM. Er zijn ook berghutten in private uitbating.

Dit is de lijst van alle berghutten en gîte d'étape in de Queyras.

Dit is de lijst van alle campings / glampings in de Queyras.

Er zijn een aantal restricties op bivakkeren :

 • enkel voor 1 nacht, in een kleine tent die opgezet wordt 's avonds en 's morgens weer wordt afgebroken en op één uur stappen van dorpen
 • uiteraard kan je niet bivakkeren in gevoelige plekjes die niet toegankelijk zijn (meertjes van Bouchouse bv.)
 • in juli en augustus kan je niet bivakkeren in het reservaat van Ristolas - Mont-Viso. Je kan dan weer wel terecht op het bivakweitje van de Refuge Mont Viso (reservatie verplicht, betalend).

Online informatie

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen