Situering

Het Parc Naturel Régional du Queyras is een relatief klein natuurpark in de Franse Alpen. Het grenst in het oosten aan Italië en heeft de reputatie “zonovergoten” te zijn. Je vindt er in de 8 dorpen ook talrijke verwijzingen naar in de vorm van zonnewijzers. Met Saint-Véran heeft het de op 2 na hoogste gemeente in Europa (2042m).

Er zijn slechts 3 toegangswegen tot de vallei van de Queyras. In het noorden moet je de Col d’Izoard oversteken (bekend van Tour de France) en vanuit Italië is het klimmen geblazen naar de Col d’Agnel (bekend van Tour de France en gelijknamige berghut). In het westen, maar net buiten de grenzen van het natuurpark, ligt Guillestre, dat ook over een halte van de TGV beschikt.

Het gebied beschikt over een uitgebreid aanbod aan bergwandelingen en wintersportmogelijk-heden.

“Pic de la Font Sancte” is met 3385m de hoogste bergtop, maar de “Pain de Sucre” (3208m) is de voor bergwandelaars makkelijkst bereikbare top, vlak in de buurt van de Col d’Agnel.

Interessante tochten

De GR58 Tour du Queyras en varianten doorkruist het hele gebied in alle richtingen. Wil je alle hoeken en kanten gezien hebben, dan ben je al snel 2 weken op pad. Rond de groene vallei domineren hoge pieken het landschap, op hun best in het grensgebied met Italië.

De meeste bekende startplaats voor een tocht in de Queyras is Ceillac, maar wie het wat avontuurlijker wil aanpakken start vanuit Italië met een pittige oversteek van de Col de Thures in het noorden.

queyras3.jpg

Overnachten

In alle dorpen zijn hotels en gîtes om te overnachten. Er zijn overal kleine of grote supermarkten als steunpunt voor bevoorrading tijdens een meerdaagse trektocht. In de bergen kan je bivakkeren bij een meer of gebruikmaken van de berghutten van de FFCAM. Er zijn ook berghutten in private uitbating.

Online informatie

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen