Tussen de Vanoise en de Ecrins situeert zich de vallei van Névache met Mont Thabor als hoogste punt van het Cerces-Thabormassief.

Situering

Dit stukje van de Franse Alpen vormt de verbinding tussen de nationale parken van Ecrins en Vanoise. Het gebied heeft een wel heel speciale bescherming als natuurgebied : het Franse leger heeft dit gebied gereserveerd voor grootschalige oefeningen die jaarlijks doorgaan in november / december.

Het is een paradijs voor wandelaars. De voornaamste top, de Mont Thabor en de iets hogere Mont Galibier zijn bescheiden 3000-ers die vaak meegenomen worden bij een meerdaagse tocht in het gebied. De uitzichten op de pieken van de Ecrins, Grand Rousses, Aiguilles d’Arves en Vanoise zijn er adembenemend.

De streek wordt doorkruist door een padennetwerk dat meerdaagse tochten van 3 tot 10 dagen toelaat. De GR57 en de GRP “Tour du Mont Thabor” zijn twee logische lussen door het gebied.

Wie met kinderen een huttentocht wil doen van 3 à 4 dagen komt in de Névache zeker aan zijn trekken. De hoogteverschillen tussen 2 hutten zijn maar 500 à 600 m en onderweg zijn er meertjes en andere speelterreinen waar de kids zich kunnen uitleven.

Andere namen waaronder dit gebied bekend staat : wij platlanders hebben het vaak over “de Névache” als vallei. Eigenlijk is dat de naam van het voornaamste dorp. Veel vaker wordt Val Clarée gebruikt, naar de rivier die in deze vallei loopt.
De Mont Thabor is de voornaamste berg van dit kalkmassief ; de eigenlijke naam ervan is “les Cerces”.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Enkele vlotte manieren om het gebied met het openbaar vervoer te bereiken :

  • TGV tot St-Michel de Maurienne en (op zaterdag) busje tot het skistation van Valmeinier. Zie Altibus.
  • TGV tot Bardonnechia en lokale bussen tot aan het begin van Vallée Etroite. Zie gemeente Bardonnechia.
  • TGV tot Valence en de trein tot Briançon (die treinrit is op zich al de moeite) en starten in Briançon ofwel navette tot Névache. Alleen in de zomer. Zie Val Clarée.

Met de auto is het dezelfde afweging als met de trein. De startplaatsen in het zuiden (Névache, Vallée Etroite) zijn logischer om de wandeling te starten maar vergen een paar uur meer reistijd. De startplaatsen in het noorden zijn kleine skistations die in de zomer minder goed ontsloten zijn of - voor de diehards - een fysiek zware wandeldag met veel meer dan 1000 m stijgen vanuit Modane of St-Michel.

Thabor1.png

Mont Thabor bij een voorjaarstrekking. 

Specifieke tips

De refuges de Drayères en Refuges du Mont Thabor zijn het vaakst volgeboekt. Wil je die zeker opnemen in je tocht, moet er vroeg gereserveerd worden. Anderzijds : De etappe Thabor - Drayères is technisch en fysiek relatief zwaar, dus overweeg misschien een alternatief ? Waarom niet bivakkeren ? De vele meertjes in dit gebied zijn ideale kampeerplekjes.

Thabor2.png

De berghutten van Vallée Étroite of Valle Stretta. Deze vallei is na 1945 door Frankrijk geannexeerd, maar de beleving blijft 100% Italiaans.

Voorstellen voor 3 tot 8-daagse huttentocht

Bergwandelaars op zoek naar iets extra …

Oude forten en bunkers : de forten rond Briançon zijn erkend als Unesco werelderfgoed. De Fort d’Olive en de Lenlon (1880) en de Italiaanse bunkers boven de Col de l’Echelle (1935) zijn de moeite om te bezoeken. 

De verlaten grafietmijn bij de Col de Chardonnet is maar een paar stappen van de GR57 verwijderd.

Thabor3.png

De pieken van les Cerces domineren de groene vallei van Névache.

Kaarten

Het kerngebied valt samen met de 1:25000 IGN-kaart 3535OT. Soms zijn ook aangrenzende kaarten nuttig.

Tochtverslagen