Het Parc national de la Vanoise is het eerste tot nationaal park uitgeroepen gebied in Frankrijk. Het werd gecreëerd op 6 juli 1963.

Situering

Het Nationaal Parc de la Vanoise is het oudste nationaal park van Frankrijk, opgericht in 1963. Het was toen één van de wildste en meest afgelegen stukken van de Alpen. Het ligt tussen twee valleien met een totaal verschillend karakter.
Aan de noordkant grenst het park aan de Tarentaise. Deze vallei zet voluit in op intensief ski-toerisme met La Plagne, Les Arcs, Tignes en Val d’Isére. De pieken van de Mont Pourri (3779) en Grande Casse (3855) zijn de hoogste van het park. 

Aan de zuidkant ligt de Maurienne. Deze vallei is zeer groen en ruraal gebleven. 1 à 2 generaties geleden was dit een nadeel ; inwoners van de hoogste dorpen weken massaal uit naar de rest van Frankrijk voor werk. Nu is dit een voordeel en boomt het groen toerisme. De meest opvallende berg van dit zuidelijke deel van het park is de Vanoise-gletscher. Hij vormt niet meer zo’n dôme zoals vroeger, maar is nog steeds indrukwekkend.

De regio is zeer geschikt voor trektochten zowel voor beginnende trekkers of families als voor de meer ervaren trekkers. Er is een uitgebreid huttennetwerk en de hoogteverschillen zijn minder uitdagend dan in de twee andere nationale parken Ecrins of Mercantour.

Wie het wat ruiger en avontuurlijker wil, kijkt best eens naar de zuidrand van de Maurienne, het grensgebied met Italië. De valleien van Ambin (ten zuiden van Bramans/Aussois) en Avérole (ten zuiden van Bessans) zijn veel minder bekend. Hoewel ze buiten het park liggen, is de natuur er even ongerept en de fauna even rijk als in het park zelf.

http://www.vanoise-parcnational.fr

Vanoise1.png

Col de Pariotes 3034. Op de hoogste cols kan je tot begin augustus nog sneeuw verwachten

Praktisch

Bivakkeren kan binnen het Nationaal Park enkel in de buurt van de hutten.

In het park zijn de regels (sinds 2019) als volgt : bivak is toegelaten in de buurt van een aantal berghutten die op minstens 1 uur van de grenzen van het park of van de dichtste parking gelegen zijn. Voor één nacht, tussen 19 h en 8h en in de zomer. Elders is het verboden. Die regeling wordt doorgetrokken naar de natuurreservaten in de omgeving van het park : RN de la Grande Sassière : bivakkeren enkel op een specifieke plek .

Buiten het park wordt bivakkeren in de bergen in regel aanvaard. Ook aan de zuidkant van de Mauriennevallei (Avérole, omgeving Lac du Mont Cenis, Ambin) wordt bivakkeren "met gezond verstand" aanvaard. Zoals steeds is dat : kleine tent 's avonds opzetten en 's morgens weer abreken, geen kampvuur, geen afval, herders e.d. niet hinderen. 

Vanoise4.png

Typisch beeld van de zuidrand van de Vanoise : weiden vol bloemen en marmotten met een horizon vol vergletscherde toppen. Extraatje op de GR5 langs Lacs de Lanserlia. Op de achtergrond de landmark van dit stuk van de Vanoise : de Dent Parachée

Openbaar Vervoer en bereikbaarheid

De Vanoise is uitstekend ontsloten met openbaar vervoer.

TGV : Modane (zuidkant) en Moutiers of Bourg-Saint Maurice (noordkant). Vanuit deze stations is er in het wandelseizoen een vlotte busverbinding naar logische startpunten voor meerdaagse tochten : Pralognan in het noorden en Aussois, Termignon, Bessans of Bonneval in het zuiden.

In al deze dorpen vind je een zeer goede gîte d’étape als startpunt en een pendelbus of kabelbaan waarmee je de eerste klim kan overslaan. Uiteraard zijn dat ook de hotspots voor dagwandelingen. Wil je rustig trekken, zijn dat dus de plekken die je moet mijden. Gelukkig is het park groot en wild genoeg - dat kan dus perfect.

Kaarten en topogidsen

Blijf je binnen het park, dan volstaan deze drie IGN kaarten 3534OT 3532ET en 3633ET. Eventueel aan te vullen met 3634OT.

Voor de bergwandelaar die net iets meer wil ...

Het gebied heeft ook enkele interessante meerdaagse gletsjertochten. De doorsteek Carro-Evettes en de traverse van de Dômes de la Vanoise zijn tochten van 2 à 3 dagen in niveau F/PD, waarbij de wandelervaring veel belangrijker is dan het halen van een top.

Wie interesse heeft in oude militaire architectuur komt hier zeker aan zijn trekken. De highlights zijn de barrière d’Esseilon bij Aussois (ca. 1860) en de forten rond het meer van Mont Cenis (1880 - 1940). Tip voor dit laatste : blijf er weg in het weekend ; de wegen rond het meer van Mont Cenis worden dan één grote pop-up camping voor Italianen die de hitte in de Po-vlakte ontvluchten.

Interessante tochten

  • Tour des Glaciers de la Vanoise. Startpunt in Pralognan, Belledonne (boven Termignon) of Aussois. 6 à 8 dagen. Lus.
  • De “sunny side” van de Maurienne. Deze trail volgt eerst 5 à 6 dagen de GR5 “en balcon” van Modane tot aan de pasweg van de Col de l’Iseran en neemt vervolgens 2 dagen de GRP naar de cirques de Carro en Evettes. Tocht in lijn, terug naar startpunt met goede busverbinding in de zomer. 
  • de GRP Tour de la Haute Maurienne. Hierbij maak je van de vorige tocht een lustocht van 10 dagen. De drie extra dagen lopen deels tussen de pistes en liften van La Norma en Val Cenis. Dus drukker, veel mountainbikers. Infofiche van deze GRP.
  • GR55. Dit is een doorsteek van noord naar zuid van het park, van Tignes naar Modane. 4 dagen. Webpagina.
  • Tour de la Bessanese: http://www.tourdellabessanese.eu/fr. Let op : die is fysiek en technisch een heel stuk lastiger dan de GR's in het Parc de Vanoise.
  • Huttenronde van het massief des Ambins : 3 tot 6 dagen afh. van de gekozen route. Ook hier zijn sommige paden technisch uitdagend.

Vanoise2.png

Glaciers de la Vanoise van bij Lac aux Limnés. Nog zo’n parel waarvoor je even van de GR af moet.