Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be
Beaufortain
Winter en zomer kan je er terecht voor trektochten, met overnachting in jouw tentje of in rustige berghutten. De paden zijn goed en je kan bij problemen overal snel uitwijken naar een dorp. Het is dus een ideaal massief voor een eerste bergtrektocht.
Situering
De Beaufortain is een relatief laag bergmassief : de hoogste toppen zijn de Pierra Menta (2714) en de Aiguille du Grand Fond (2920). Gletschers zal je er niet vinden. Die doemen wel overal op aan de horizon : op ieder uitzichtpunt zijn de Mont Blanc en zijn buren in het noorden en de pieken van Aiguilles d'Arves en Vanoise in het zuiden, nadrukkelijk aanwezig.
De voornaamste plek is Beaufort, een klein stadje dat zijn naam gaf aan het gebied. De vallei van Beaufort bereik je via Albertville. Door het massief loopt één grote weg met een bergpas : de Cormet de Roselend. Aan de zuidrand van de Beaufortain ligt de Tarentaise ; de vallei van Bourg Saint Maurice. De enorme skistations (Les Arcs, La Plagne, liggen allemaal aan de overkant van deze vallei. Het enige skistation van de Beaufortain ligt op de noordrand van het massief, op de Col de Saisies.
In de Beaufortain zijn de bergboeren er in geslaagd om de oude traditionele boerenstiel te moderniseren. De alpages staan in de zomer vol melkkoeien die met mobiele melkrobots gemolken worden. De Beaufortkaas is wellicht de beste kaas van de hele Alpen. De hele productie blijft, via coöperatieves, in handen van de boeren.
In de Beaufortain zijn er dus geen skipistes maar wel een netwerk van onverharde wegen door de Alpenweiden.
Je kan via het padennetwerk (of soms padloos) eigenlijk overal in alle richtingen. Het gebied is dus erg geschikt voor wie zelf een eigen trekking wil uitstippelen buiten de klassieke GR-paden om.
Openbaar vervoer en bereikbaarheid
Met de trein : TGV naar Albertville, vervolgens een korte busrit (lijn 21 van TRA). Deze brengt je naar Queige (camping of gîte d'étape, logische startplek van een luswandelig door de Beaufortain), Beaufort (hoofddorp) of Arèches (voor wie direct hoog wil starten - zetellift).
Met de auto : snelweg naar Albertville en dan korte rit op bergwegen.
Vanuit Beaufort zijn er in de zomer gratis pendelbussen "Navettes nature" naar Col de Saisis en Lac de St-Guerin.
Er zijn geen busverbindingen die vanuit het zuiden (bv. vanuit Aime of vanuit Bourg-Saint-Maurice) de Beaufortain bedienen.
Bivakkeren
De Beaufortain volgt jammergenoeg de trend die zich overal in de Franse Alpen heeft ingezet. Overlast door bivakkeerders leidt tot een verbod. De klachten van de locals zijn drievoudig :
- geen respect voor de natuur (afval meenemen, WC-rituelen voldoende ver van meertjes, beken, gebouwen, etc., geen kampvuur maken, muziek en andere lawaaihinder vermijden, ...)
- verstoren van het werk van de bergboeren op hun alpages (vaak is dat onbewust bv. door de tent veel te vroeg op te zetten zodat die toevallig staat waar 's avonds de mobiele melkmachine moet staan of waar de koeien moeten drinken)
- zichzelf in de problemen brengen (onaangepast materiaal, geen rekening houden met weer op grote hoogte, ...)
Men evolueert beetje bij beetje naar een systeem waarbij er een bivakverbod is op alle alpages (met het argument dat u zich op privaat terrein bevindt en dat u geen toelating kreeg van de eigenaar of gebruiker) en in de buurt van alle gevoelige plekjes (natuurreservaten, meertjes). De berghutten in die omgeving bieden bivakweitjes aan. Vergoeding 4 - 10 € waar gebruik van sanitair en soms ook andere diensten van de hut mee is inbegrepen.
- bivak Lac / Refuges de Presset
- bivak Plan Mya
- de andere hutten op de GR Tour du Beaufortain spreken (nog ?) niet van een bivakverbod in hun omgeving maar bieden wel een bivakweitje aan.
Op stap in het massief van Beaufortain
De Tour du Beaufortain is een 7-daagse trektocht in lusvorm waarbij het hele gebied omcirkeld wordt. Het dorpje Queige is het meest logische start- en eindpunt van de route. De tocht is 100 km lang en 5900 m+.
In het oosten volgt de route een tijdje de Tour du Mont Blanc.
Er zijn geen moeilijke passages onderweg, al is voorzichtig altijd geboden, zeker als er vroeg in het seizoen in de klim nog de sneeuwvelden liggen.
Op de Tour du Beaufortain is bij mooi weer de Mont Blanc iedere dag te zien
Vlakbij de Pierra Menta is een mooie bivakplek bij het Lac d'Amour.
Naar verluidt stijgt de temperatuur daar altijd zeker 5°, zelfs in de winter ;-)).
De Tour du Beaufortain kruist ook enkele keren de GR5. Op de etappe tussen Croix de Bonhomme en Refuge de Presset is de GR5 via Crête de Gittaz en Col de Bressons een landschappelijk mooier en pittiger alternatief voor de GRP. De GR5 dwarst in 2,5 etappes de Beaufortain van noord naar zuid.
Het tracé van de Tour du Beaufortain is voor een groot deel ingegeven door de ligging van de berghutten. Wie bivakkeert kan gemakkelijk alternatieve paden volgen. De tientallen kleine meertjes die over het hele gebied verspreid zijn, zijn bijna allemaal goede bivakplekken.
Wie vertrekt in Quiege blijft 7 dagen op hoogte. Behalve op dag 1 in Col de Saisies is er nergens bevoorrading. Wie dit een probleem vindt, kan beter het alternatief startpunt nemen in Granier. Na 3 stapdagen kom je in Quiege. Ik stel voor om daar dan de gratis bus naar Beaufort te nemen (camping municipal of B&B, bezoek kaasmakerij, inkopen, ...) en de dag erna de minst interessante etape naar Col de Saisies over te slaan via de gratis bus naar Hauteluce of Col de Saisies. Na 4 stapdagen terug bij startpunt (via GR5 + klein stuk over lokale paden op de zonnige zuidrand).
De GRP du Beaufortain mist twee heel interessante zones :
- De droge en zonnige hellingen ("adret") aan de zuidrand waar je zonder veel problemen je eigen panoramische route kan kiezen. Zie "Sentier Balcon des Adrets de Tarentaise". Overnachting in tent (camping bij Granier / bivak).
- De uitloper van de Beaufortain naar het westen met o.a. Crêt du Rey en Refuge Nant de Beurre. Zie bv. deze 4-daagse en deze 4-daagse (met een aantal technisch lastige varianten).
Wie inspiratie zoekt voor nog meer varianten of andere meerdaagse tochten : https://www.altituderando.com/+-Beaufortain-+
Andere bergsporten
De Pierra Menta is het bekenste ski-alpinisme event van Frankrijk.
Door het grote succes is er ook een zomerversie van. Dit is geen gewone ultratrail, maar eentje die waarbij je ook technisch heel lastig terrein en licht alpinisme voorgeschoteld krijgt.
De Beaufortain is een geschikte bestemming voor wintertrekkings voor gevorderden.
De Beaufortain profileert zich ook als een paradijs voor mountainbikers. De dienstverlening voor mountainbikers (gratis pendelbussen met fietsvervoer, aangelegde circuits, ...) concentreert zich op Beaufort / Hauteluce / Col de Saisies.
Tochtverslagen
Zomer
- GR5 Thonon - Landry (Jeroen Moelands)
- Tour du Beaufortain (Jeroen Vanhercke)
Winter
- Op sneeuwschoenen rond de Pierra Menta (Debbie Sanders)
- Winterverkenning van de Beaufortain (Debbie Sanders)
- Ploeteren in de Beaufortain (Debbie Sanders)