De Bauges is tegelijk zeer goed toegankelijk en ook weer niet. Vlot bereikbaar vlak bij Chambéry. Maar dit kalkmassief is ook vrij complex, met een kerngebied met lastige paden en serieuze hoogteverschillen.
Het is een ideaal gebied voor wie graag bivakkeert in onbewaakte schuilhutten. Je kan er ook een stuk vroeger en later op het seizoen wandelen, dat komt omdat dit bergmassief een stuk lager is dan de rest van de Alpen.

Situering

Waar liggen les Bauges en hoe zit het gebied in elkaar

De Bauges liggen tussen het meer van Annecy, Albertville en Chambéry. Het is een kalksteengebied met diep ingesneden valleitjes en scherpe toppen die tot 2100 à 2200 m hoog reiken.

Er zijn grof geschetst 4 deelzones :

  • In het westen is er een soort plateau en kam die uitkijkt op het Lac de Bourget en Lac d'Annecy. Een deel van het plateau (met Feclaz en Revard) is uitgebouwd tot skistation met focus op langlaufen. De toppen zijn mooie uitzichtspunten richting Jura en Rhônevallei : bv. Croix Nivolet (1545) en Semnoz (1782)
  • Dan volgt een brede vallei waarin alle belangrijke dorpjes binnen het hart van de Bauges liggen : Arith, Lescheraines, Châtelard, École, Jarsy. Wie een centraal uitvalspunt wil voor dagtochten kiest best hier een gîte d'étape of camping.
  • Het centrale deel van de Bauges is het grootst, ongeveer de helft van het gebied. Dit deel is veel ruiger en ontoegankelijker. De valleien zijn smal en diep ingesneden en in alle richtingen lopen er steile kalksteenkammen die dit gebied verder opdelen. De steile zones zijn bebost ; de vlakkere zones zijn omgevormd tot alpenweiden. Die liggen gemiddeld een stuk lager dan elders in de Alpen en worden dus ook langer (bv. tot half oktober) in gebruik gehouden. In de voorbije 30 jaar zijn er aantal 4x4 pistes aangelegd om de bergboerderijen leefbaar te houden (vroeger waren die vaak alleen met een smal pad en een goederenkabelbaan bereikbaar).
    Dit gebied is het interessantste voor de bergwandelaar. Dit gebied is ook het meest geschermd als natuurgebied. Je vind er de hoogste toppen : Arcalod (2217), Sambuy (2198), Trelod (2181), Pecloz (2197) en Chaurionde (2173). Op één na zijn die gereserveerd voor mooi weer en gevorderde wandelaars.
    Op papier ziet dat er wat hetzelfde uit als de Vercors of de Chartreuse : kalksteen, bivakhutten ipv. berghutten, iets boven 2000m. Maar vergis je niet : dit stuk van de Bauges is complexer, ruiger en veel minder vergevingsgezind dan deze beide andere stukjes Vooralpen !
  • Helemaal in het oosten is er nog een ander meer open valleitje, tussen Faverges-Seythenex en de abdij van Tamié, met vervolgens nog een uitloper van de Bauges met de Dent de Cons (2062) als hoogste top.

Parc Regional des Bauges

Het Parc des Bauges is geen nationaal park. De manier waarop de natuur beschermd is, is dus een beetje apart.
Het Parc des Bauges omvat het hele massief (ca. 900 km²) en heeft als doel om natuur, lokale activiteiten waaronder landbouw, en toerisme op een evenwichtige manier te behouden en verder te ontwikkelen. Het Parc is daar blijkbaar zeer goed in geslaagd, want het haalde het UNESCO-Label "global geopark".

Centraal in de Bauges is er een kleinere zone (42 km²) rond de hoogste toppen Arcalod, Sambuy, Pecloz, Trélod. In die zone is er een veel hogere bescherming en zijn er meer restricties dan in de nationale parken : het is een "Réserve Nationale de Chasse et de Faune Sauvage". Bivakkeren is er verboden - je kan wel overnachten in één van de vele schuilhutten. Enkele rustgebieden kan je alleen bezoeken op de gemarkeerde paden. Op de website staat een handig kaartje met die verschillende beschermde zones en overnachtingsplekken.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De trein is verruit de vlotste manier om de Bauges te bereiken : Brussel - Chambéry of Brussel Annecy met TGV is bv. zo'n 6 uur.

De grote steden en dorpen aan de rand van de Bauges : Annecy, Faverges, Albertville, Chambéry en Aix-les-Bains, zijn allemaal vlot bereikbaar met een frequente treinverbinding of (voor de as Annecy - Faverges - Ugine - Albertville) frequente busverbinding.

Binnen het gebied zijn er weinig busverbindingen. Er is een schoolbus tussen Châtelard en Annecy of Chambéry, in het seizoen is er een ski- en wandelbus tussen Chambéry of Aix enerzijds en de ski-dorpen Margériaz, Feclaz of Revard anderzijds.

Bauges-04.jpg

Overnachten

De meeste trekkers in het gebied maken gebruik van het uitgebreide netwerk van gîtes d'étape. Deze zijn open van half juni tot half september en van kerst tot pasen ongeveer. Een aantal zijn ook daarbuiten actief, maar je trekt dit best vooraf goed na : in de praktijk is dat vaak alleen op reservatie én voor voldoende grote groepen, of alleen in de weekends.

Bivakkeren is in principe mogelijk, maar er zijn twee belangrijke beperkingen :

  • Zowat alle vlakke stukken zijn omgevormd tot koeienweiden. Meestal is het geen goed idee om tussen de koetjes te bivakkeren.
  • In het centrale gebied met het hoogste niveau van natuurbescherming, is er een bivakverbod.

Er zijn enkele klassieke berghutten. Deze wijken wat af van de klassieke berghut in de hoge Alpen : vaak gaat het om een bergboerderij waar een deel van het gebouw omgevormd is tot berghut. Deze zijn net als de gîtes d'étape open van juni tot half september. Daarnaast is er een heel netwerk van onbewaakte bivakhutten. Deze zijn er in alle maten en soorten. Sommige zijn erg klein (bv. 5 mensen), andere 10 maal zo groot. Soms is er enkel een kachel en moet je zelf alle hout en alle kook- en slaapgerief meebrengen ; bij andere zijn er ook matrassen en kookgerief en wordt er een houtvoorraad ter beschikking gesteld. Zoek dit best vooraf uit op refuges.info. In elk geval kan dit unieke netwerk van (doorgaans gratis) onbewaakte bivakhutten alleen blijven bestaan als ze goed onderhouden worden door de gebruikers : neem afval mee, maak alleen vuur in de kachel en nooit buiten, vul de houtvoorraad terug aan, veeg en ruim op + sluit ramen en deuren voor je vertrekt, laat geen eten achter tenzij je dat zo doet dat de muizen er niet aankunnen. Sommige worden onderhouden door de boswachters (ONF), sommige door de herders, sommige door lokale vrijwilligers of jagersgroepen.

Interessante tochten

Je kan er van dorp tot dorp wandelen maar ook (wild)bivakkeren in de bergen.

Er is de Tour des Bauges, dit is een lustocht van 4 à 6 stapdagen.
De twee meest gekende traversées van een 4-tal stapdagen zijn vlot toegankelijk, maar blijven weg uit het interessante en ruige centrale gebied : dit zijn de GR96 (oost-west) en de klassieke doorsteek van Annecy naar Chambéry via Semnoz, Creux Lachat en Feclaz (noord-zuid).
Maar er zijn ook tal van andere traversées en tours. Je vindt ze allemaal op rando.parcdesbauges.com met overzichtskaartjes en fiches. Of in de topogids van GR "tours et traversées des Bauges".

Tour du Lac d'Annecy. Deze is uitgezet als GR-route, maar kaart of gps is aanbevolen. Ook merkt je bij trekkers en reisbureaus veel varianten op. Startpunt is Annecy (campings, jeugdherberg). Na de Semnoz wordt afgedaald naar de centrale vallei om daarna even terug de hoogte in te gaan via de GR96. Doussard ligt halfweg in de vallei (camping, hotelletjes, bus naar Annecy) en er wordt afgesloten met 2 dagen op de rand van de Arravis. Sommigen plakken er nog de beklimming van de Tourette in de Aravis aan ; dit is een mooie uitzichtstop maar de beklimming is een maatje pittiger dan de rest van de GRP. 4 à 6 dagen afh. van overnachtingsformule en extra's. Combinatie van bivakkeren in de bergen en campings in de vallei werkt het best. Geen officiële website ; dit is een recent verslag.

In de winter is de doorsteek van Chambéry naar Annecy via de plateau de Revard en de Semnoz een interessante tocht van een 4-tal stapdagen. Op dit traject zijn er immers weinig of geen lawinerisico's. Opgelet : in de zone rond Feclaz en Revard is het grootste deel van de paden exclusief gereserveerd voor langlaufen. De landschappelijk meest interessante paden zijn echter toegankelijk voor raquettes. Zie overzicht.

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Tochtverslagen