De Chartreuse is een kalksteenplateau tussen Chambéry en Grenoble. Het is net als zijn buren Vercors en Bauges een deel van de vooralpen. Rustige beboste valleien contrasteren met steile kalkwanden en de vreemdste erosievormen in de buurt van de toppen. Deze reiken tot net boven 2000 m. In het weekend kan het er erg druk zijn door dagjesmensen uit de grote steden vlakbij.
Er liggen diverse dorpen op dagafstand van elkaar. Je kan er dus perfect binnen slapen (in gîtes d’étape, chambre d’hôtes of hotelletjes) of op (kleine en goedkope) campings overnachten. Of je kan kiezen voor het isolement van de Hauts Plateaux. Bivakkeren is daar de beste oplossing.
Het massief bestaat uit drie hoofdkammen die van noord naar zuid lopen. De meest interessante zijn de oostelijke kam die de vallei van Grenoble domineert en de centrale kam. De vallei tussen de beide herbergt de interessantste dorpen. Saint-Pierre d'Entremont met zijn burchtruïne die herinnert aan hoe deze streek tot 1860 voortdurend moest schipperen tussen de heersers van Savoie en de koning van Frankrijk. Saint-Pierre-en-Chartreuse met het hoofdklooster van de geheimzinnige Kartuizerorde. En Le Sappey, aan de voet van de Chamechaude, met 2082m de hoogste top van de Chartreuse. De derde - westelijke - kam is het minst uitgesproken maar is ook het minst toeristisch. De belangrijkste top is de Grande Sure.
De twee grote steden Chambéry en Grenoble zijn zeer vlot bereikbaar met TGV. Grenoble staat bekend om zeer goed uitgebouwd openbaar vervoer. Le Sappey en Col de la Porte : 6 bussen per dag, ook in vakantie en weekend. Het openbaar vervoer aan de kant van Chambéry is iets minder performant : Col de Granier en Saint Pierre-d'Entremont 2 maal per dag op weekdagen en sommige zaterdagen.
De geologie bestaat uit stevige kalk bovenop en zachtere mergel onderin. Dat levert uiteraard steile kalkkliffen en vreemde erosievormen op en enkele van de meest uitgestrekte grottencomplexen ter wereld. Voor de wandelaar betekent dit ook dat bij de planning er stevig moet rekening gehouden worden met de beperkte beschikbare bronnen. Zie refuges.info. Bij aanhoudend regenweer zijn intensief gebruikte lager gelegen paden (bv. sommige delen van de GR) erg glad door modder. Bij dat soort weer kan je die paden beter inruilen voor bosexploitatiewegen.