De GR21 is een lange afstandsroute van 187 km tussen Le Havre en Le Tréport, langs de Côte d’Albâtre (Albastenkust). Goed voor 1 week wandelen. Het is een kustroute, maar het grootste deel van de wandeling is toch enige afstand van de kust verwijderd. Dat wil niet zeggen dat de zee geen vaste genoot is. De dorpjes en stadjes die door de GR worden doorkruist liggen vaak aan zee.

De Albastenkust is bekend voor zijn hoge krijtrotsen. 

De GR21 werd in 2019 verkozen tot de favoriete wandelroute in Frankrijk. Dat heeft vooral te maken met de prachtige natuur, niet in het minst de gekende kliffen van Étretat, maar ook de charmante dorpjes onderweg zoals Yport en Veules-les-Roses.

Facts

  • Start: Le Tréport
  • Finish: Le Havre
  • Lengte: ca. 187 km
  • +- 9 etappes
  • Hoogtemeters: ±.3450 hm
  • Beste periode: April-oktober

Overzichtskaart

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch: De GR is niet technisch. Het gaat meestal over goed begaanbare paden, met slechts her en der een iets technischer maar kort klifpad.

Fysiek: De GR is op zich niet het meest zware wandelpad maar zeker aan de kuststroken gaat het wel vaker kort maar steil naar beneden en naar boven, zeker als je van kustdorp naar kustdorp gaat. Je kan je etappes flexibel inplannen, maar door de beschikbare accommodatie kan het wel zijn dat je etappes van 25-30 km moet doen. Dit vereist zeker met volledige rugzak een goede conditie.

Etappes en varianten

Je kan zelf inplannen op basis van de beschikbare accommodatie. Soms zorgt dit er wel voor dat je wat kortere of langere dagen hebt, maar je kan het wel zo op eigen tempo wandelen. Er zijn geen officiële varianten.

Je kan de GR 21 zowel van Le Tréport naar Le Havre als van Le Havre naar Le Tréport wandelen.

Openbaar vervoer en berekbarheid

Je geraakt er relatief eenvoudig en rechtstreeks met het openbaar vervoer. Zowel Le Havre als Le Tréport zijn bereikbaar met de trein via Parijs. Onderweg hebben ook Fécamp en Dieppe treinstations.

Topokaarten en Gidsen

Bewegwijzering

Zeer goed bewegwijzerd via de gebruikelijke rood-witte GR-symbolen

Bivakkeren en overnachting

Er zijn voldoende overnachtingsplaatsen. De Albasten kust is ook bij niet-wandelaars populair, dus de meeste dorpen en steden hebben voldoende aanbod. In sommige kleinere dorpen is het eerder beperkt, maar wie tijdig boekt kan perfect een hotel of chambres d’hôtes vinden. De kuststrook biedt ook campings aan.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Elke wandeldag passeer je tussentijds in dorpjes met buurtwinkels, supermarkten, bakkerijen of andere eetgelegenheden.

Tochtverslagen