Het hart van de Auvergne is een oud vulkanengebied in het noorden van het Centraal Massief. Dit vulkaangebied valt min of meer samen met het Parc Naturel Regional des Volcans d'Auvergne en het Parc Naturel Régional de l'Aubrac en beslaat ca. 10000 km² of ca. 40% van de Auvergne-regio. De meest opvallende vulkanen zijn :
- de Chaine des Puys met de Puy de Dôme (1465m). Dit zijn ook de recentste vulkanen, ca. 10000 jaar oud. Deze reeks vulkanen is zeer duidelijk aanwezig in het landschap.
- Les Monts Dore met de Puy Sancy (1885m). Deze vulkaan was actief tot ca. 0.2 miljoen jaar geleden. Les Monts Dore zijn gekend om de vele meren en thermale bronnen.
- Les Monts Cantal. Dit is de grootste gekende vulkaan van Europa. Na de ontploffing van deze enorme vulkaan ontstonden nog een hele reeks jongere vulkanen. Daardoor is dit massief veel complexer en gevarieerder dan de andere.
Vanuit de kernzone met de Plomb de Cantal (1855m) en Puy Mary (1783m) waaieren kammen in alle richtingen : dit zijn de resten van de lavastromen van miljoenen jaar geleden. De grootste is het plateau du Limon. - Le Cézalier. Deze ligt min of meer tussen de Sancy en Cantal in en was eveneens een enorme stratovulkaan die uitdoofde ca. 3 miljoen jaar geleden. Deze vulkaan is door erosie veel meer afgevlakt dan twee vorige.
- De Aubrac. Dit is een plateau van gemiddeld 1200m hoog ten zuiden van de Monts de Cantal. De rotsen zijn er deels vulkanisch en deels graniet. De vulkaan is ca. 6 miljoen jaar geleden uitgedoofd en als gevolg van erosie niet meer als dusdanig zichtbaar.
Behalve in de buurt van enkele skistations is deze streek zeer dun bevolkt. Ook de toeristen blijven op een tiental hotspots (waaronder de hoogste toppen).
Dit gebied wordt in het oosten begrensd door de vallei van de Allier : dit is de vallei met Clermont-Ferrand en de snelweg A75.
De noordwestelijke kant van de Auvergne is het plateau van Forez. De bodem is grotendeels oeroude graniet. Het hoogste punt van dit plateau is ca. 1450m. Ook deze regio valt onder een regionaal natuurpark.
Het Centraal Massief is een klimaatbarrière. Dit deel van het Centraal Massief is de eerste barrière voor vochtige lucht vanuit de Atlantische Oceaan. Daardoor is het vochtiger en kouder dan de Cévennes en de Ardèche.
Kaartje van het Centraal Massief. De donkerbruine gebieden liggen boven 1000m.