Situering

Het hart van de Auvergne is een oud vulkanengebied in het noorden van het Centraal Massief. Dit vulkaangebied valt min of meer samen met het Parc Naturel Regional des Volcans d'Auvergne en het Parc Naturel Régional de l'Aubrac en beslaat ca. 10000 km² of ca. 40% van de Auvergne-regio. De meest opvallende vulkanen zijn :

  • de Chaine des Puys met de Puy de Dôme (1465m). Dit zijn ook de recentste vulkanen, ca. 10000 jaar oud. Deze reeks vulkanen is zeer duidelijk aanwezig in het landschap.
  • Les Monts Dore met de Puy Sancy (1885m). Deze vulkaan was actief tot ca. 0.2 miljoen jaar geleden. Les Monts Dore zijn gekend om de vele meren en thermale bronnen.
  • Les Monts Cantal. Dit is de grootste gekende vulkaan van Europa. Na de ontploffing van deze enorme vulkaan ontstonden nog een hele reeks jongere vulkanen. Daardoor is dit massief veel complexer en gevarieerder dan de andere.
    Vanuit de kernzone met de Plomb de Cantal (1855m) en Puy Mary (1783m) waaieren kammen in alle richtingen : dit zijn de resten van de lavastromen van miljoenen jaar geleden. De grootste is het plateau du Limon.
  • Le Cézalier. Deze ligt min of meer tussen de Sancy en Cantal in en was eveneens een enorme stratovulkaan die uitdoofde ca. 3 miljoen jaar geleden. Deze vulkaan is door erosie veel meer afgevlakt dan twee vorige.
  • De Aubrac. Dit is een plateau van gemiddeld 1200m hoog ten zuiden van de Monts de Cantal. De rotsen zijn er deels vulkanisch en deels graniet. De vulkaan is ca. 6 miljoen jaar geleden uitgedoofd en als gevolg van erosie niet meer als dusdanig zichtbaar.

Behalve in de buurt van enkele skistations is deze streek zeer dun bevolkt. Ook de toeristen blijven op een tiental hotspots (waaronder de hoogste toppen).

Dit gebied wordt in het oosten begrensd door de vallei van de Allier : dit is de vallei met Clermont-Ferrand en de snelweg A75.

De noordwestelijke kant van de Auvergne is het plateau van Forez. De bodem is grotendeels oeroude graniet. Het hoogste punt van dit plateau is ca. 1450m. Ook deze regio valt onder een regionaal natuurpark.

Het Centraal Massief is een klimaatbarrière. Dit deel van het Centraal Massief is de eerste barrière voor vochtige lucht vanuit de Atlantische Oceaan. Daardoor is het vochtiger en kouder dan de Cévennes en de Ardèche.

relief_massif central.jpg
Kaartje van het Centraal Massief. De donkerbruine gebieden liggen boven 1000m.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De vlotste manier is TGV naar Parijs en daar de InterCité naar Clermont-Ferrand nemen. Van daaruit een lokale bus nemen naar de rand van deze stad voor la Chaine des Puys, een snelbus naar Orcival of La Bourboule voor GR30 / Monts Dore of het boemeltreintje naar Murat / Lioran voor GR400 / Cantal.

Bij een tocht in lijn door dit gebied is het voor autogebruikers vaak ook het meest logische om de auto in Clermont-Ferrand of één van de kleinere stadscentra achter te laten. Het openbaar vervoer is immers stervormig opgezet zonder verbindingen dwars door het gebied.

Interessante tochten

De belangrijkste GR’s die de streek doorkruisen zijn de GR4, GR3, GR30 en GR400.

De GR4 doorsnijdt Frankrijk van West naar Oost, maar maakt voor het Centraal Massief een uitzondering. Dit is een goede basis voor wie de hele reeks vulkanen van les Puys tot le Cantal op 1 wandelweek wil verkennen.

De GR30 "Tour des Lacs d'Auvergne" is een luswandeling met de Puy de Sancy als centraal punt. Ze verkent de meren rond de Monts Dore en loopt tevens door twee andere vulkaangebieden Cézalier en Chaine des Puys. 8 à 10 dagen, ideale periode mei tot november. Ze kan gemakkelijk opgesplits worden in 2 kleinere lussen. Met de nodige aanpassingen (lawinerisico en skipistes vnl. op Puy de Sancy) ook mogelijk als wintertrekking.
De mogelijkheid om de etappes kort te houden en de vele meertjes en beekjes maken dat dit een ideale trekking is met kinderen.

De GR3 is de oudste GR van Frankrijk en volgt de loop van de Loire. Voor bergliefhebbers is het mooiste deel van deze GR het stuk van de bron van de Loire noordwaarts, tot aan de rand van het Massif Central. Hoogtepunten zijn de kloofdalen van de eerste tientallen km van de Loire, enkele dorpen met middeleeuws verleden en het plateau van Forez.

De GR65 is de historische Camino met vertrekpunt in Puy-en-Vélay en loopt min of meer langs de zuidrand van dit gebied. Ze doorkruist de Aubrac, een vulkanisch plateau ten zuiden van de Cantal. 

De GR400 is een luswandeling van een 10-tal dagen door de Monts de Cantal. De route is opgebouwd in meerdere lussen die in de buurt van de twee hoogste toppen (Plomb de Cantal en Puy Mary) samenkomen. Dit laat ook toe om de meer technische stukken van deze route (bv. de kamlijn van de Puy Mary) te vervangen door een variant. Net als de GR30 is deze route bedoeld voor mei tot november. Voor een wintertrekking zijn heel wat aanpassingen nodig.

cantal-01.jpg

In de winter zijn de kammen en couloirs van de Puy Sancy het domein van alpinisten. Wintertrekking met raquettes blijft mogelijk op de omliggende plateaus.

Het gebied is enorm uitgestrekt : de hele Auvergne is qua oppervlakte nauwelijks kleiner dan België. Het is dus logisch dat er nog tientallen andere GR's zijn. Zie dit overzicht op Auvergne-destination.

Relevante links :

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be