De GR4 dwarst het zuiden van Frankrijk, van de Atlantische kust naar de Provence. Het is de ideale manier om "la France Profonde", het dunbevolkte Franse platteland te leren kennen. De tocht loopt door heuvels en middengebergte.
Wie wil vergelijken met de GR5 : de GR4 is rustiger en eenzamer. De contacten met de bewoners zijn veel authentieker. Het stappen zelf is een stuk gemakkelijker.
De GR4 is vooral gekend voor de Gorges du Verdon. Onterecht : de GR4 heeft zoveel meer te bieden.

Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Type : langeafstandswandeling in dunbevolkt platteland en middengebergte
Beginpunt : Royan, waar de Gironde uitmondt in de Antlantische Oceaan
Eindpunt: Grasse, een van de iconische stadjes van de Provence
Lengte : 1500 km (of gemiddeld 20-tal per etappe)
Hoogtemeters : 35000 m+ (of gemiddeld een 450 m+ per etappe)
Aantal etappes : 70 à 80
Beste seizoen: het westelijke deel : heel het jaar. Het oostelijke deel : april - juni en september - oktober. In de winter zijn daar stukken met teveel sneeuw en in de zomer zijn delen van de route regelmatig afgesloten omwille van brandgevaar.

Overzichtskaart

gr4-carte.JPG

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Technisch : Grotendeels gewone, goed gemarkeerde paden, grotendeels onverhard. Soms zijn de paden stenig, modderig enz. maar voor de rest zijn er weinig of geen speciale vereisten aan de staptechniek. 
Daarop zijn er enkele relatief korte uitzonderingen in de meest bergachtige stukken van de GR4. Bv. de Puy Mary in de Cantal of stukjes in de Gorges du Verdon. Die kunnen gemakkelijk vermeden worden.

Fysiek : je kan de etappes gemakkelijk korter en langer maken. De route-indeling gaat uit van een 20-tal km of 4.5 à 6 uur stappen per dag. Dit zijn rustige etappes die met een minimim aan conditie haalbaar moeten zijn. Gedreven hikers kunnen relatief gemakkelijk langere etappes kiezen : daarvoor zijn er op de meeste etappes voldoende overnachtingsmogelijkheden. Voor de rest hangt de inspanning ook af van de rugzak. Neem je de tent mee, kan je alle kanten uit. Wie in hotelletjes / gîte d'étape / chambre d'hôte overnacht heeft een lichtere rugzak en minder zorgen over bevoorrading, maar moet vooraf goed plannen en zal af en toe een extra lange etappe moeten inlassen.

Etappes en varianten

De hele route van de GR4 wordt opgesplitst in 12 stukken met elk een topogids. Deze gidsen bevatten ook de lokale lussen en varianten. Deze staan er vooral in om wandelaars die de GR4 in stukjes van een week doen, een ruim aanbod van aanlooproutes, lusroutes, enz. aan te bieden. De 12 stukjes zijn een 120 à 150 km = 5 à 6 etappes lang maar de topogidsen bevatten 300 à 500 km bewegwijzerde routes. Beschouw die niet als allemaal varianten van de GR4, maar gewoon een staalkaart van de rijkdom van het Franse GR-netwerk.

Sectie Titel van topo guide Sterke punten
1. Royans - Sainte La Charente-Maritime et ses îles Gevarieerd kustlandschap : Gironde, Ile d'Oléron, oesterkwekerijen van de Seudre
2. Saintes - Mouthiers-sur-Boëme   De wijngaarden van Cognac, de riviervallei van de Charente
3. Mouthiers - Cussac   Angoulème, de Périgord
4. Cussac - Châtelus-le-Marcheix   De weidsheid en hartelijkheid van de dunst bevolkte streek van Frankrijk
5. Châtelus-le-Marcheix - Condat-en-Combraille   Plateau de Millevaches, een granietplateau op ca. 1000 m
6.Condat-en-Combraille à Egliseneuve-d’Entraigues

Volcans et lacs d'Auvergne Pays du Val d'Allier

De vulkanen van les Puys en Le Sancy
7. Egliseneuve-d’Entraigues à Saint-Flour

Volcan du Cantal et Pays de Saint-Flour

De Cantal : de grootste vulkaan ooit van Europa
8. Saint-Flour à Loubaresse

Gorges de l'Ardeche à la Margeride

Bossen en heuvels die opklimmen naar de Cévennes.
9. Loubaresse à Mondragon   Cévennes, Ardèche - de GR4 blijft hoog boven de gorges - wie dit kan kiest voor de variant langs de rivier.
10. Mondragon à Simiane-la-Rotonde   De Mont Ventoux
11. Simiane-la-Rotonde à Rougon   De Provence
12. Rougon à Grasse Haute Provence par les Gorges du Verdon Gordes du Verdon, Vooralpen.

De route eindigt in Grasse. Het is natuurlijk logischer om te eindigen op het strand van de Méditerranée. Dit gebeurt met anderhalve extra etappe op de GR51 naar Mandileu (vlak bij Cannes). Anderen laten dit stedelijk stuk voor wat het is en doen het stukje tussen Cannes en Grasse met het treintje. Er zijn zo nog enkele andere erg stedelijke stukken waar liften of een bus of trein aangeraden is (bv. het stuk op de grote weg bij Entrevaux, de stedelijke rand van Angoulème, ...).

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

De hele GR4 is opgesplitst in 12 stukken van ongeveer 1 week. Start- en eindpunt van ieder deel zijn gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer (eventueel via een korte aanlooproute).

Topokaarten en gidsen

In theorie zijn er 12 topo-gidsen die de GR4 beschrijven. In de praktijk werkt dat niet : meer dan de helft van deze gidsen is niet meer beschikbaar. Alleen in de voor wandelaars meest populaire delen (Pays des Volcans, Cantal, Gorges du Verdon) kan je gemakkelijk aan de topo raken.

Ook voor de klassieke topo-uitgevers naast Glenat (bv. Rother, Cicerone) is de GR4 een blinde vlek. De GR4 is teveel iets voor avontuurlijke trekkers die de tocht dag aan dag stappen en die de informatie die normaal gezien in zo'n topogids staat (overnachten / drinkwater / leuke dingen die je zeker moet zien / haltes bus en trein / ...) gewoon opvragen bij de mensen die ze onderweg ontmoeten of aanspreken. Daar verdient een uitgever ook niet veel aan.

Deze online topo (met overnachtingsadresjes) in combinatie die ene wandel-app die je perfect in de vingers hebt en waar je de gpx en de IGN-kaart opzet : zou moeten volstaan.

Bewegwijzering

De gewone rood-witte markering van Franse Grote Route Paden.

Bivakkeren en overnachting

De GR4 is mogelijk met de tent. In de berggebieden in de Provence en Centraal Massief is het geen probleem om te bivakkeren. Ook daarbuiten kan dit, op campings of door de mensen aan te spreken die in de buurt wonen en te informeren naar plekjes waar je de tent kan zetten / drinkwater kan krijgen.

Een deel van de zomer is er een bivakverbod in bossen van de oostelijke helft van de GR4 : dit is het geval bij vigilance orange en vigilance rouge : op die momenten mag je ofwel 's nachts ofwel helemaal niet in bosgebied aanwezig zijn.

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Reken om de 3 dagen op een dorp met een klein supermarktje. Reken niet op speciaal lichtgewicht kampeervoedsel en neem een kookset mee die overweg kan met wat je in een kleine dorps-supermarkt kan kopen.