In Frankrijk vind je een compleet netwerk van bewegwijzerde langeafstandspaden. Bij Grande Randonnées (GR) gaat het om routes in lijn die diverse streken doorkruisen. Bij de Grande Randonnées de Pays (GRP) gaat het om paden in lus die je een bepaalde streek doen ontdekken. Hieronder vind je belangrijkste GR-paden van Frankrijk. Koop de papieren overzichtskaart van het IGN (1:1.000.000) voor een compleet beeld.

De belangrijkste GR-paden aangeduid op kaart. Er zijn nog tal van andere GR-routes. (bron: http://about-france.com)

 

De organisatie die verantwoordelijk is voor de GR- en GRP-paden is de Fédération Française de la Randonnée Pédestre: http://www.ffrandonnee.fr/. Van de meeste routes vind je topogidsen waarin kaartfragmenten, een routebeschrijving en veel praktische informatie is opgenomen.

Topogids van de GR20

 

Topogidsen kan je aankopen via de site van FFRP maar ook in reisboekhandels in Vlaanderen en Nederland of via de site van Grote Routepaden. In sommige bibliotheken vb. Stad Gent kan je topogidsen uitlenen. Doe ze nooit mee op tocht maar kopieer het nodige. Door de topogidsen te kopen, steun je uiteraard wel de organisatie die voor de paden zorgt!

Op de site van FFRP staan alle locaties van de topogidsen.

 

Bij sommige minder bekende GR-routes zijn er soms geen topogidsen meer beschikbaar, soms vind je dan wel nog een website met meer informatie. Je kan dan wel terugvallen op de topografische kaarten van de streek waarop de GR’s in principe zijn aangeduid. Intussen wordt ook gewerkt aan e-topos, topogidsen in elektronisch formaat, wat hoogstwaarschijnlijk het probleem van GR-paden zonder topogids zal doen verdwijnen.

Bovendien zijn alle GR- en GRP-paden aangeduid op de stafkaarten van het IGN. Je hebt dus de topogids niet echt nodig tenzij voor een gedetailleerde beschrijving van de route en andere nuttige randinformatie.

De bewegwijzering is gelijklopend als die in België en duidt zowel het juiste als foute pad aan. De aanduiding van GR en GRP verschilt enkel qua kleur. GR is aangeduid met wit en rood, GRP met geel en rood.De ervaring leert dat de markering van de meeste paden bijna uitstekend is. Een recente boskap of het gebrek aan bomen of grote stenen er wel voor zorgen dat de witrode tekens even weg zijn. Vrijwilligers onderhouden de route.

Bewegwijzering van GR, GRP en PR (dagwandelingen).