Hôtels vind je in de grotere dorpen en steden maar de kwaliteit varieert. In minder toeristische streken zijn ze vaak aan hernieuwing toe. In toeristische gebieden heb je meer kans om een goed hotel te vinden. Wie graag contacten legt met de plaatselijke bevolking of andere wandelaars, kiest beter voor één van de volgende opties.

Chambres d’hôtes zijn een soort gastenkamers die je overal in Frankrijk vindt, soms in de meest afgelegen uithoeken. Mensen gebruiken dit vaak om een centje bij te verdienen. Sommige bieden enkel kamer en ontbijt, andere ook avondeten (in dit geval spreken we van tables d’hôtes). Ze bieden een veel persoonlijker contact dan hotels omdat je meestal met de eigenaars en de andere gasten aan tafel zit. Geregeld worden streekproducten en eigen bereidingen voorgeschoteld op tafel.

Chambre d’hôtes in Mérens-les-Vals (Ariège, Pyreneeën).

Gîtes d’étape vind je zowel in het midden- als hooggebergte. Vaak liggen ze in een dorp of gehucht. Je mag hier in principe maar maximaal enkele nachten na elkaar overnachten en de prijzen zijn schappelijk. Hun belangrijkste doelpubliek zijn doortrekkende wandelaars en fietsers. Er zijn zowel kamers als dortoirs (collectieve slaapruimtes) en er is quasi altijd een douche. Vaak wordt er lekker en uitgebreid gekookt.

Refuges zijn berghutten die je vaak enkel kan vinden in het hooggebergte en sommige middelgebergtes vb. Vogezen. Ze zijn niet erg groot en een douche is er soms niet. Slapen doe je meestal in dortoirs (collectieve slaapruimtes) die variëren in grootte (minimum 4 personen). De kwaliteit van de keuken hangt af van de huttenwaard. Ook hier zijn de prijzen schappelijk, met een lidkaart van een bergsportvereniging krijg je korting in de hutten van alpenclubs en nationale parken. Privé-hutten geven vaak geen of heel weinig korting. Reserveren is tijdens het hoogseizoen (begin juli tot mid-september) zeker aangeraden.

Refuge de Vens in Parc National du Mercantour

In sommige regio’s vind je ook onbemande herdershutten die vaak vrij toegankelijk zijn voor trekkers om in te slapen. Ze zijn meestal klein. Het comfort varieert, soms gaat het enkel om een dak en vier muren, soms is er ook een kachel en hout. Een matje en slaapzak meenemen is hoedanook aan te raden.

Massieven waar je veel van zo’n hutten vindt, zijn de Vogezen en de Vercors. Op de website refuges.info kan je per massief overzichtskaartjes opvragen en de hutten aanklikken. In de Pyreneeën en de Alpen zijn ze minder talrijk en moeilijker te vinden op de kaart. Opgelet met de hutten in de Vogezen, ze zijn soms erg mooi gelegen maar er is niet altijd water in de buurt.

Chalet La Petit Chaume in de Vogezen (foto van Joery Truyen: http://dzjow.wordpress.com)

Campings liggen er niet voor het rapen, zeker niet langs de langeafstandspaden. In het laaggebergte heb je wat meer kans om een camping tegen te komen dan in het middel- of hooggebergte. De campings municipals zijn relatief goedkoop en goed onderhouden. Wie wilt kamperen, zal dat geregeld in de vrije natuur mogen doen (zie hieronder).

Wildbivakkeren (kamperen voor één nacht) is quasi overal toegestaan in Frankrijk. Enkel in een paar nationale parken zoals de Vanoise en de Cevennes is het verboden, alsook langs de GR20 in Corsica. In de Vanoise kan het bij sommige hutten in de zomer tegen een kleine vergoeding (€3,5 pp in 2012, gebruik van sanitair inbegrepen). Op de GR20 moet je in principe reserveren voor je bivaks bij de hutten maar dat gebeurt in de praktijk zelden (ongeveer €5 pp incl. gebruik sanitair).

In de andere nationale parken is het wel toegelaten met name de Mercantour, Pyrénées, en Ecrins. Voorwaarde is dat je op één uur van de weg en de grens van het nationaal park bent verwijderd, maar in de praktijk hoef je je van deze regels niet echt aan te trekken. Uitzonderlijk zijn er lokale beperkingen vb. Vallée des Merveilles in de Mercantour. Dan zal je borden zien staan.

Bivakkeren bij Refuge Femma in Parc National de la Vanoise

Wie adressen zoekt voor overnachtingsplaatsen, kan diverse bronnen raadplegen:

Altijd goed checken waar je overnachtingsadres precies is gelegen voor je het gaat boeken, want soms ligt het ver van het dorp waar je overnachting zoekt en dat betekent dus heel wat extra kilometers en afwijken van je wandelroute. Vaak is de straatnaam de benaming van het gehucht. Zeker het adres eens intikken in Google Maps om de locatie te checken, eventueel met extra aanduiding van het gebied omdat een plaatsnaam in diverse regio’s kan voorkomen.