La bella Italia heeft niet enkel een goeie keuken maar biedt ook heel veel wandelmogelijkheden. De Alpen en Dolomieten zijn het bekendst maar ook de Apennijnen, de bergketen die zich uitstrekt over het hele schiereiland, is de moeite waard.

ALGEMENE INFO

Het is niet zo eenvoudig informatie te vinden dat niet in het Italiaans is, maar bij deze enkele websites die je op weg kunnen helpen:

  • http://www.sentieri-italia.de/ (Commerciële site maar die je wel een overzicht biedt van de belangrijkste wandelgebieden)
  • Sentiero Italia (gaat van noord naar zuid door Italië): http://www.enrosadira.it/sentieroitalia/ (Italiaans). Daar kan je per streek het overzicht van de etappes opvragen, als je wandelkaarten ernaast ligt, zou je de route moeten reconstrueren. Hou er wel rekening mee dat niet overal de bewegwijzering even goed is, hoe zuidelijker, hoe lager de kwaliteit.

REISVERSLAGEN

Hieronder enkele nuttige links en reisverslagen per streek.

Westelijke Alpen

De GTA (Grande Traversata delle Alpi), onderdeel van de Via Alpina, is de belangrijkste route die door de westelijke Alpen loopt. Enkele nuttige links:

Reisverslagen:

Daarnaast zijn er ook enkele lusvormige wandelroutes, waarvan sommige grensoverschrijdend zijn vb. Tour du Mont Blanc (Frankrijk, Italië, Zwitserland), Tour du Matterhorn, Tour de Monte Rosa, Tour des Combins…

Reisverslagen:

Zuidelijke Kalkalpen

Dit kalksteenrijke gebergte biedt heel wat mogelijkheden voor wandelen maar ook via ferrata’s (klettersteigs). Het bekendste stuk zijn de Dolomieten, maar er zijn ook diverse andere mooie massieven.

In de Dolomieten zijn er verschillende alta via’s (höhenwege) die door het gebied lopen, ze verschillen in lengte en moeilijkheidsgraad. Enkele nuttige links:

Reisverslagen:

Apennijnen

Umbrië

Verslag:  Op Pad wandelen in het natuurpark van de Monte Sibillini

Wandelen Monte Sibillini, Italië from Op Pad on Vimeo.

Abruzzo
Deze streek herbergt de hoogste top van de Apennijnen: Corno Grande. De Sentiero Italia loopt dwars van noord naar zuid.

Verslagen:

Via Francigena
Dit is een pelgrimsroute naar Rome

VerslagVia Francigena (Lucca – Roma) (winter) – RoVer

Sardinië

Dit is een eiland in De Middellandse Zee ten zuiden van Corsica.

Lentetocht in Sardanië – Kenneth Gijsel

Langs de Alta Via nr. 4 in de Dolomieten (foto: Debbie Sanders).