Ken je deze route goed? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Facts

Alles samen gaat het om een kleine 7000 km, 350 000 hoogtemeter, 365 etappes. Dit is dus een gigantisch project. Toch zijn er een aantal Italianen die het hele traject afstapten.

De Sentiero Italia doorkruist alle berggebieden van Italië.

Overzichtskaart

Italia-SI.jpg

Moeilijkheidsgraad en techniciteit

Etappes en varianten

Hou er wel rekening mee dat niet overal de bewegwijzering even goed is : hoe zuidelijker, hoe lager de kwaliteit.

Het eerste deel van de Sentiero Italia is het oudste en meest bekende deel namelijk de Grande Traversata delle Alpi (GTA, 1000 km, 50 à 60 d). In de Apennijnen valt de SI voor een groot deel samen bestaande initiatieven zoals de Alta Via di Monti Liguri (AV, 400 km) in Liguria en GEA (Gran Escursione Apennenica) in Toscane. Op het terrein zal je de afkorting SI (Sentiero Italia) dus door elkaar aantreffen met de afkorting van de meer regionale route (GTA, AV, GEA, ...).

In andere regio's gaat het om een vrij nieuw initiatief, wat nog niet volledig op het terrein is gemarkeerd. Hoever het daar mee staat, is duidelijk vermeld op de SI-website. Dit leverde interessante lange afstandspaden op in een aantal zuidelijke regio's. Zo is de meest logische en best beschreven doorsteek via de bergen in Sardinië en in Sicilië, op dit moment de Sentiero Italia.  

Hier en daar is er een zijsprong of een lokale lus voorzien om ook regio's die niet op de Alpen of Apennijnen liggen, op te nemen in de Sentiero Italia. De meest opvallende zijn de doorsteek van Puglia (de "hiel" van Italië), de zijsprong naar de Amalfitaanse kust over de al lang bestaande "Sentiero 300" en een rondje door de Abruzzen.

Openbaar vervoer en bereikbaarheid

Topokaarten en gidsen

Bewegwijzering

Bivakkeren en overnachting

Bevoorradingsmogelijkheden onderweg

Nuttige bronnen

De websites zijn vrij compleet en heel interactief. Ze geven ook informatie over waterbronnen, overnachtingen, wat je mag verwachten aan padmarkeringen enzovoort.

Tochtverslagen