Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be
Grand Combin massief
Situering
Het Grand Combin massief ligt in het westelijke, Franstalige deel van de Valais in Zwitserland en aan de noordzijde van Val d'Aosta in Italë. De bekendste valleien zijn :
- Val d’Entremont, beter bekend als de vallei van de Grand Saint Bernard pas
- Val de Bagnes met het contrast tussen de drukte van het mondaine skistation Verbier en het wandel en klimgebied met het piepkleine Fionay als centrum
- Het veel kleinere Val Nendaz
- Valpelline in Val d’Aosta in Italië. Dit is zonder meer de ruigste van het hele gebied.
De Grand Combin, een complexe berg met meerdere toppen en een heleboel satellieten, is er van alle kanten dé eye-catcher.
Openbaar vervoer en bereikbaarheid
Deze streek is heel vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. TGV Lyria naar Lausanne, en dan met de CFF/SBB klokvast naar Martigny waar je al even klokvast overstapt naar een postbus naar elk dorpje van deze regio. Meer over het Zwitserse systeem van bussen en treinen op de hoofdpagina voor Zwitserland.
In de zomer is er enkele keren per dag een bus over de Saint-Bernard pas. Een verplichte terugkeer bij slecht weer of andere tegenslag tijdens de Tour des Combins hoeft dus geen logistieke nachtmerrie te worden.
Kaarten en topogidsen
Wie de Tour des Combins doet heeft vier kaarten op 1:25000 (bruine reeks) nodig : 1345 - 1346 - 1365 - 1366. Een compromis voor wie wat gewicht wil besparen is de 1:50000 "assemblage-kaart" 5003 in combinatie met de detailkaart op de telefoon voor die momenten dat het detailniveau van een 1:25000 kaart van belang is.
Voor Val Nendaz en omgeving Verbier zit je verveeld met het "hoekpunten van kaarten syndroom" en zal je zelfs voor een korte meerdaagse tocht snel vier kaarten meezeulen : 1305 - 1306 - 1325 - 1326. Om dat op te vangen geeft Verbier een eigen wandelkaart uit, maar dat is een reclamevehikel van slechte kwaliteit. Kijk liever uit naar de 1:25000 of 1:50000 kaart "4 Vallées Verbier Nendaz" van Hallwag of Editions MPA die wel van behoorlijke kwaliteit zijn en het hele gebied in één keer coveren.
Mijn ervaring voor de Italiaanse kant van het Combins massief en voor Valpelline is dat de Zwitserse kaarten op 1:50000 (292 en 293) eigenlijk minstens zo goed zijn als de Italiaanse kaart IGC-kaart 115 op 1:30000.
Interessante tochten
De grote klassieker van de regio is de Tour des Combins. De meest klassieke variant volgt Val des Bagnes in Zwitserland, steekt over via de Fenêtre Durand naar Valpeline en maakt via de Grand Saint Bernard pas en Val d'Entremont de lus rond. Een zwaardere variant is één dag langer en neemt de ruigere Col de Crête Sèche en neemt ook wat technischer paden tussen Cabane de Mille en de Brunet en ook in Val d'Entremont. Deze variant is bedoeld voor mensen die T4 aankunnen.
Deze tour is qua karakter vrij goed vergelijkbaar met de Tour du Mont Blanc die het slachtoffer wordt van een te grote populariteit. 6 à 8 dagen, juli tot half september.
Een van de onderbelichte "objectieve" gevaren van het bergwandelen : de fameuze vaches de combat. TDC in Valpelline.
Een kortere maar lus is de Tour du Val des Bagnes. Korter, voor een stuk dichter bij de drukke centra. Voor sommigen een nadeel, voor anderen dan juist aantrekkelijk omdat er al eens een etappe kan ingekort worden met een busritje of een stukje kabelbaan. 4 à 5 dagen, half juni tot september.
De Pierre Avoi : de landmark van Verbier en eerste top van een hele reeks in de Tour du Val de Bagnes.
Nendaz en Verbier focussen op skitoerisme. Maar er is voldoende ruimte om wandellussen te maken van enkele dagen waarbij je volledig ondergedompeld wordt in de natuur. Een mooi voorbeeld is de Chemin des Bisses (5 à 7 dagen) die oude irrigatiekanalen volgt. Bossen en uitkijkjes over de Rhônevallei 1000 m lager wisselen elkaar af. Tussen 1250 en 1750 m dus ook geschikt als voorjaars- of herfsttocht. Ook interessant tijdens een hittegolf : onder de bossen, vooral op noordgerichte hellingen met kabbelend water vlakbij ...
De Bisse de Saxon is met 32 km de langste van Zwitserland. Perfect voor een tweedaagse tocht met kleine kinderen. Wie meer van hetzelfde wil, neemt vervolgens de Bisse de Vex.
De Tour des Combins passeert alleen het laagste deel van de Valpelline. Het hoogste deel van de vallei is veel ruiger. Er is niet direct een bewegwijzerde meerdaagse route en er zijn slechts enkele berghutten. Ideaal voor een trektocht met de tent of met overnachting in onbewaakte bivakhutjes. (En neen : deze keer niet van die gestandaardiseerde blikken bivakdozen, maar gezellige houten of stenen hutjes).
Bijvoorbeeld : starten in Valpelline dorp en in een 4-tal dagen langs de zuidelijke kam van de vallei via een reeks colletjes tussen 2500 en 2900 m hoogte naar Refuge Prarayer op de kop van Lac du Place Moulin. Vervolgens terug via de cayon of - langer - via balkonpaden in de flanken ten noorden van de vallei.
Bivacco Rosaire Clermont in het ruige en afgelegen deel van Valpelline.
Op zoek naar meer inspiratie : bekijk ook eens de sites waar trekkers uit de streek wandelvoorstellen posten :
- aan de Zwitserse kant is Hikr.org het meest compleet
- aan de Italiaanse kant is dat Gulliver
- alle Bisses in de Valais
Tochtverslagen
- Ultrarunnen: een martelgang op de Tor des Geants (Wilbert, Gideon, Anne, Patrick, Michiel, Robin)
- Tour des Combins (Wendt Saerens / Jort Van Schil)
- Vierdaagse huttentocht in Nendaz (Wandelvrouw)
- Tour des Combins (Rudi Holans)
- Short Trek "in de schaduw van de Combins" (nazomer) (Gert Verschueren)
- 5-daagse trekking langs bivakhutten in Valpelline (Noel Crosetti)
- Hiking Advisor tocht naar Valpelline met bivakhutten (Rudi Holans)
Herfst
- Tour du Mont Blanc de Cheillon (Debbie Sanders)