Situering

Dit gebied ligt ingeklemd tussen Vaud en de Valais. Het gebied sluit aan de oostkant aan met Berner Oberland. Waar de grens tussen Berner Oberland en dit gebied ligt, is nogal arbitrair. Hier trekken we de grens bij de Gemmipas omdat dit de laatste pas in het rijtje is die via een gewoon bergpad kan overgestoken worden. Verderop oostwaarts vormen de vergletscherde 4000-ers een barrière tussen de bergwandelnetwerken van  Berner Oberland en van de Walliser 4000-ers. Puristen zien Berner Oberland wat groter en leggen de grens bij de Col de Sanetsch, dat is de hoogste col die met een gewone fiets kan bereikt worden.

Dit kalksteengebied heeft een eigen karakter door de combinatie van kalksteentoren en gletschers op hoogste toppen Diablerets (3 210 m), Wildhorn (3 248 m) en Wildstrubel (3243). Wandelen is hier heel flexibel : bij slecht weer aan één kant van het massief steek je door naar de andere kant of kies je voor een variant die onder het wolkendek blijft. 

Naar het noorden en westen kabbelt dit massief rustig uit richting het meer van Genève. Richting zuidwest eindigt dit massief abrupt boven de Rhône vallei die zich een kloof uitsleet tussen de kalksteentorens van Dent de Morcles en Dents de Midi.

Interessante tochten

Klassiek tochten van 4 à 7 dagen zijn de Tour des Muverans, de Tour des Diablerets, de Wildhorn-Runde, en de Wildstrubel-Runde

De zuidelijke (Valais) kant heeft vaak veel mooier weer dan de noordelijke (Vaud / Bern) kant. Je kan zelf je eigen doorgaande tocht maken aan de zuidkant van dit massief, van pakweg Plan-sur-Bex tot Leukerbad. Hierbij wissel je doorsteekjes door het massief af met panoramapaden hoog boven de Rhône-vallei. Deze route volgt grotendeels de zuidelijke delen van de vier zonet vermelde rondjes. 

Zoek je een rustiger tocht die niet boven de 2000 m uitkomt en die zich ook leent voor het voorjaar of najaar, dan zijn de uitlopers aan de noordkant geschikt, met bijvoorbeeld de laatste etappes van de Via Alpina of de Tour des Alpes Vaudoises.

Tochtverslagen

Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be