Ben je bekend met deze regio? Wil je graag je kennis toevoegen aan deze pagina?
Geef ons een seintje op communicatie@hikingadvisor.be

Situering

De Bergamasker Alpen of Alpi Orobie zijn een deel van de Zuidelijke Kalkalpen ten noorden van Bergamo. Ze liggen volledig in Italië en zijn door de Valtelina vallei gescheiden van de Zwitserse grens.

De bergen zijn maximaal 3000 m hoog en minder ruig en verticaal dan andere delen van de Zuidelijke Kalkalpen zoals de Dolomieten bijvoorbeeld.
Toch is een trekking hier niet te onderschatten. De valleien liggen immers zeer laag. Stevige hoogteverschillen en steile stukken staan dus zeker op het programma.  

Een groot deel van het gebied is beschermd als regionaal natuurpark Parco delle Orobie Bergamasche. De wandelbeleving is op en top Italiaans, met ruime aandacht voor de rijke geschiedenis, voor de artisanale landbouw en het lekkere eten. Maar met iets meer zoeken en iets meer gebruik van exclusief Italiaanstalige gidsen en websites dan in meer toeristische delen van de Alpen.

Enkele suggesties voor meerdaagse routes :

Westelijke en oostelijke Sentieri delle Orobie: 8 en 6 etappes, op hoogte. 

Gran Via del Alpi Orobie : GVO : 168 km gemiddeld op 1800m hoogte, aan Valtelina kant.

Een noord-zuid doorsteek kan via de Camina die Foreste de Lombardia. Deze route is veel ruimer dan de de Bergamasker Alpen. Vergis je niet : het deel dat wel door de Bergamasker Alpen loopt, passeert ook ruim boven de boomgrens.  

Sentiero agroturistico Flavio Tasca : deze trekking blijft in de vallei. Dorpjes bezoeken, lekker eten, relatief lichte etappes.

 

Deze routes zijn niet of zijn onvolledig aangeduid met een eigen markering en maken gebruik van rood-witte markering van de door CAI genummerde paden ("Segnavia"). Een kaart met een opdruk van de padnummers is dus onmisbaar. Bij de voorbereiding kan je terugvallen op bv. WaymarkedTrails.org.

 

Tochtverslagen